Ο Κώστας Ζαχαριάδης, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, παραχώρησε εφ’ολης τη ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα στην Ελένη Γκρίγκοβιτς

Βασικά σημεία της συνέντευξης: 

  • Θα ήθελα να δημιουργηθεί ένα κίνημα ενδιαφέροντος και νοιαξίματος για την Αθήνα. Ένα κίνημα συμμετοχής και ανταπόδοσης στην πόλη.
  • Το μοντέλο του δημάρχου-παρατηρητή των γεγονότων έχει χρεοκοπήσει. Η Αθήνα ασφυκτιά μεταξύ άναρχης τουριστικής ανάπτυξης και εγκατάλειψης των υποδομών της. Η κλιματική κρίση παράλληλα είναι εδώ και μας δείχνει τα δόντια της.
  • Κυκλοφοριακό, μικροπαραβατικότητα, έλλειψη χώρων στάθμευσης τουριστικών οχημάτων, μικροσυμφέροντα και κυκλώματα δυναστεύουν την πόλη.
  • Η αναγέννηση των υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας, η «πίσω αυλή» της πόλης, αποτελεί για εμάς μια μεγάλη πρόκληση.
  • Ο κ. Μπακογιάννης αποδείχτηκε ότι δεν είχε συνολικό σχέδιο για την πόλη. Αποσπασματικές και αναποτελεσματικές δράσεις για χάρη της επικοινωνίας, μεγάλες ιδέες, μικρό έργο. Εμείς απέναντι σε αυτή την παρωχημένη λογική προτάσσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Αθήνα.
  • Το ψηφοδέλτιο της «Ανοιχτής Πόλης» περιλαμβάνει ανθρώπους πέρα και πάνω από στενά κομματικά πλαίσια. «Ανοιχτή Πόλη», ανοιχτές προτάσεις, ανοιχτοί άνθρωποι, ανοιχτά μυαλά.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

 

– Κύριε Ζαχαριάδη, συνήθως η Αυτοδιοίκηση είναι η αφετηρία για την κεντρική πολιτική σκηνή και τη Βουλή. Εσείς κάνατε το αντίστροφο. Γιατί επιλέξατε να κατεβείτε τώρα στον ∆ήμο Αθηναίων;

 

Η Αθήνα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Μια σημαντική διεθνής και ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που αντιμετωπίζει κάθε μέρα προβλήματα, καθυστέρησης και κακοδιοίκησης. Ήμουν Τομεάρχης Εσωτερικών στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και έχω ασχοληθεί εκτενώς με τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γνωρίζω καλά την τεράστια επίδραση των πολιτικών και τοπικών αποφάσεων στην καθημερινότητα των πολιτών. Θέλουμε ως ο εγγύτερος θεσμός στους πολίτες να τους πούμε ότι νοιαζόμαστε για την πόλη, για την καθημερινότητά τους, για τα άλυτα προβλήματα. Ξέρετε, η ενασχόληση με τα κοινά συνδέεται με αρχές, αξίες και διάθεση προσφοράς. Θα ήθελα να δημιουργηθεί ένα κίνημα ενδιαφέροντος και νοιαξίματος για την Αθήνα. Ενα κίνημα συμμετοχής και ανταπόδοσης στην πόλη.

– Αναφερόμενοι στην υποψηφιότητά σας, κάποιοι σας περιγράφουν ως «λύση ανάγκης» για τον ΣΥΡΙΖΑ – δεδομένης της βαριάς εκλογικής ήττας και της επικείμενης αλλαγής ηγεσίας. Τι απαντάτε εσείς;

Αναγκαίες είναι οι μεγάλες αλλαγές και οι διευθετήσεις που χρειάζεται η πρωτεύουσα. Το μοντέλο του δημάρχου-παρατηρητή των γεγονότων έχει χρεοκοπήσει. Η Αθήνα ασφυκτιά μεταξύ άναρχης τουριστικής ανάπτυξης και εγκατάλειψης των υποδομών της. Η κλιματική κρίση παράλληλα είναι εδώ και μας δείχνει τα δόντια της. Ηρθε η ώρα να δουλέψουμε σοβαρά για την πόλη μας. Απέναντι στην αποσπασματικότητα, αναποτελεσματικότητα και αδιαφάνεια της διοίκησης Μπακογιάννη, εμείς αντιπαραβάλλουμε ένα συνολικό σχέδιο για μια σύγχρονη και ανθεκτική πρωτεύουσα, με αναβάθμιση όλων των γειτονιών της πόλης, με ασφάλεια και ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της.

– Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι τα τρία βασικότερα προβλήματα στον ∆ήμο Αθηναίων και ποιες είναι οι λύσεις που εσείς προτείνετε;

Θέλουμε μια πόλη ασφαλή με θεσμοθετημένη συνεργασία όλων των υπεύθυνων φορέων και διαρκή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί να ακούν για ασφάλεια και στο τέλος η κατάσταση να χειροτερεύει. Η λειτουργία της πόλης είναι προβληματική παντού.

Κυκλοφοριακό, μικροπαραβατικότητα, έλλειψη χώρων στάθμευσης τουριστικών οχημάτων, μικροσυμφέροντα και κυκλώματα δυναστεύουν την πόλη. Θέλουμε ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ κέντρου και γειτονιών και διάχυση αυτής της ανάπτυξης, αύξηση του προϋπολογισμού για κοινωνικές υπηρεσίες και δίκαιη κατανομή των πόρων. Θέλουμε μια Αθήνα περιβαλλοντικά βιώσιμη και ανθεκτική στην κλιματική κρίση. Με εξοικονόμηση ενέργειας και προγράμματα για την ενεργειακή φτώχεια, με αύξηση των χώρων πρασίνου, με δημοκρατικό σχεδιασμό και συμμετοχή των κατοίκων της.

– Ο ∆ήμος Αθηναίων δεν είναι μόνο το ιστορικό κέντρο, αλλά και οι υποβαθμισμένες γειτονιές που συχνά οι δήμαρχοι της πόλης ξεχνούν. Έχετε σχέδιο γι’ αυτές, τις έχετε επισκεφθεί ποτέ;

Η αναγέννηση των υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας, η «πίσω αυλή» της πόλης, αποτελεί για εμάς μια μεγάλη πρόκληση. Επτά ∆ημοτικές Κοινότητες, μικρά ∆ημοτικά Συμβούλια. Ψηφιακός έλεγχος των μνημείων της πόλης. Αναδιοργάνωση των σημείων και του ωραρίου εφοδιαστικής αλυσίδας. Μικρά πράσινα σημεία σε κάθε γειτονιά. Αναδιοργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών ανά διαμέρισμα.

– Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Κώστας Μπακογιάννης προηγείται στη μεταξύ σας

κούρσα. Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος της θητείας του κατά τη γνώμη σας; ∆εν έχει κάνει τίποτα σωστά;

Διαπιστώνω ότι κάθε μέρα που περνά και καθώς αναπτύσσουμε το πρόγραμμά μας στους πολίτες και τους φορείς της πόλης η αποδοχή μας αυξάνει σημαντικά. ∆εν σας κρύβω ότι είμαι αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα. Όμως το βασικό θέμα είναι ένα: ο κ. Μπακογιάννης αποδείχτηκε ότι δεν είχε συνολικό σχέδιο για την πόλη. Αποσπασματικές και αναποτελεσματικές δράσεις για χάρη της επικοινωνίας, μεγάλες ιδέες, μικρό έργο. Εμείς απέναντι σε αυτή την παρωχημένη λογική προτάσσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Αθήνα.

– Έχετε αναφερθεί πολλές φορές στην κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη στον ∆ήμο Αθηναίων, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση ότι άφησε χώρο στην Ακροδεξιά. Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στηρίξει τη νομοθετική ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση στις εθνικές εκλογές και έβαλε «μπλόκο» στο μόρφωμα του Κασιδιάρη. Εφόσον διαφωνείτε με αυτή τη λύση, πώς θα μπει φρένο στην εκλογική κάθοδο καταδικασμένων νεοναζί;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που εάν είχε γίνει αποδεκτή οι φασίστες δεν θα ήταν σήμερα με άλλο πρόσωπο στη Βουλή. Όπως δεν θα ήταν και υποψήφιοι οι ναζί για τον δήμο, αν μας είχαν ακούσει από τις αρχές Αυγούστου. Προσπαθούν να διορθώσουν ένα λάθος με ένα ακόμα μεγαλύτερο λάθος.

– Αν δεν περάσετε στον δεύτερο γύρο και ο αντίπαλος του Κώστα Μπακογιάννη δεν είναι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά ο Ηλίας Κασιδιάρης, ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε;

Απέναντι στον φασισμό δεν υπάρχουν για εμάς ερωτηματικά. Μαύρο στους ναζί. Θα είμαι όμως στον δεύτερο γύρο μετά βεβαιότητας και έχω βάσιμες ελπίδες ότι η δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου δημοκρατικών δυνάμεων και πολιτών θα μας δώσει τη νίκη στις δεύτερες εκλογές.

– Σήμερα είναι ο β’ γύρος των εσωκομματικών εκλογών με διαφαινόμενο νικητή τον Στέφανο Κασσελάκη. Τι σημαίνει αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ; Ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο ή φοβάστε το ενδεχόμενο διάσπασης;

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική και η ενότητα. Την εγγυώνται άλλωστε όλα τα μέλη, τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Έτσι συμβαίνει σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, σε όλο τον κόσμο. Να ξεκαθαρίσω όμως ότι η υποψηφιότητά μου για τον Δήμο Αθηναίων δεν είναι μια κομματική υποψηφιότητα. Αυτό άλλωστε διαφαίνεται καθαρά και από το ψηφοδέλτιό μας. Το ψηφοδέλτιο της «Ανοιχτής Πόλης» περιλαμβάνει ανθρώπους πέρα και πάνω από στενά κομματικά πλαίσια. «Ανοιχτή Πόλη», ανοιχτές προτάσεις, ανοιχτοί άνθρωποι, ανοιχτά μυαλά.