Ο Κώστας Ζαχαριάδης, Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, παραχώρησε εφ’ όλης τη ύλης ραδιοφωνική συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ 91,6 fm και τον δημοσιογράφο Φώτη Παπούλια, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την ποιότητα ζωής στην Αθήνα

Ο «Μεγάλος Περίπατος» στην Πανεπιστημίου είναι μια εμβληματική αποτυχία της διοίκησης Μπακογιάννη. Είναι μεγάλο θέμα να είναι το κέντρο των Αθηνών αποδιοργανωμένο εδώ και 3 χρόνια. Το «κάναμε λάθος» δεν είναι ούτε δεκτό, ούτε ανεκτό για μια τέτοια αποτυχία που ταλαιπωρεί και προσβάλει κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες στην Αθήνα.

Δεν έχει μεσομακροπροθεσμό σχέδιο και όραμα  ο κ. Μπακογιάννης ώστε η Αθήνα το 2030, 2040, το 2050 να είναι πιο πράσινη, πιο ανθεκτική και βιώσιμη πόλη. Αυτό το απέδειξε με τον τρόπο με τον οποίο διοίκησε την περίοδο 2019 – 2023.»

Για την εκλογική αντιπαράθεση με τον Κ. Μπακογιάννη

Ο κ. Μπακογιάννης σε συνέντευξή του αναφερόμενος σε άλλες υποψηφιότητες στον Δήμο μίλησε για 3ο ημίχρονο θετικών εθνικών εκλογών. Σε ότι αφορά εμένα και την Ανοιχτή Πόλη θα εστιάσουμε στα  ζητήματα και τα προβλήματα της πόλης, της καθημερινότητας των πολιτών, της ασφάλειας των κατοίκων, του κυκλοφοριακού και της μετακίνησης στην Αθήνα. Για εμάς δεν υπάρχει τρίτο ημίχρονο. Άλλο τοπική αυτοδιοίκηση άλλο εθνικές εκλογές της πόλης. Ίσως ο κ. Μπακογιάννης επιθυμεί να κρυφτεί πίσω από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, για να μην συζητηθεί η αποτυχία του στη διοίκηση της πόλης. Απευθυνόμαστε με το πρόγραμμά μας σε όλους τους δημοκράτες πολίτες της Αθήνας από όπου και αν  προέρχονται πολιτικά.

Για την ενδεχόμενη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στον 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία και για την Αθήνα και σε άλλες εμβληματικές πόλεις και περιφέρειες της χώρας να έχουμε ευρύτερες υποψηφιότητες συνεργασίας από τον πρώτο γύρο. Δεν είναι τώρα η ώρα να γίνει η απόδοση των ευθυνών. Σε ότι με αφορά στον Δήμο της Αθήνας ότι δεν ήταν εφικτό να κάνουν οι ηγεσίες των κομμάτων την προηγούμενη περίοδο θα προσπαθήσω να το κάνω, με την ψήφο των πολιτών, την επόμενη περίοδο, στον δεύτερο γύρο.

Η άποψή μου είναι ότι ο στρατηγικός στόχος των προοδευτικών δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι το πώς θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε από θέση διοίκησης την καθημερινότητα των πολιτών σε θετική κατεύθυνση.

Για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη

Τι πολιτικό σύστημα είναι αυτό που επιτρέπει στους καταδικασμένους ναζί να τίθενται στη λαϊκή ετυμηγορία σε κάποιες κάλπες και σε κάποιες άλλες όχι; Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, οριστικοποιήθηκε η απόφαση να μην κατατεθεί σχέδιο νόμου για απαγόρευση καθόδου του Ηλία Κασιδιάρη σε δήμο ή περιφέρεια. «Θα τεθεί σε αργία αν εκλεγεί» είναι η επίσημη κυβερνητική θέση και η θέση του κ. Μπακογιάννη αφού έτσι προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο. Αφού θα τεθεί σε αργία έτσι κι αλλιώς ποιος είναι ο λόγος να του επιτραπεί η κάθοδος στις δημοτικές εκλογές όταν δεν του επετράπη στις βουλευτικές; Τι εξυπηρετεί ένας υπόδικος ναζί να ψηφιστεί από κάποιους και μετά να τεθεί σε αργία; Ποιο θα είναι το σήμα στην κοινωνία; Η υποψηφιότητα Κασιδιάρη, θα δώσει δυναμική και σε άλλες παρατάξεις πανελλαδικά ως «υποψηφιότητα σημαία». Στην πόλη που γέννησε τη δημοκρατία και βρέθηκε υπό ναζιστική κατοχή πρέπει να εξαντληθούν τα πολιτικά, κοινωνικά και νομοθετικά εργαλεία, ώστε οι καταδικασμένοι ναζί να είναι στη φυλακή και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Και αυτό μπορεί να είναι αναμφίβολα ένα πεδίο πολιτικής συνεννόησης των δημοκρατικών δημοτικών παρατάξεων, αρκεί και να το θέλουν και να το πιστεύουν.