Του Κώστα Ζαχαριάδη*

Χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον γνωρίσαμε, έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο στις δυο πρόσφατες εκλογικές μάχες, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος συμβολίζει το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας. Θέλουμε και μπορούμε να εκφράσουμε ξανά τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο της χώρας, θέλουμε και μπορούμε να κυβερνήσουμε την Ελλάδα ξανά, θέλουμε  και μπορούμε να είμαστε η πρώτη επιλογή των πολιτών από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Είμαστε κόμμα εξουσίας που υπάρχουμε για να δίνουμε μάχες είτε από θέση κυβέρνησης είτε από θέση αντιπολίτευσης για να επηρεάσουμε θετικά την ζωή των ανθρώπων που μας επιλέγουν

Να μην κάνουμε το λάθος να αναδιπλωθούμε και να πάμε προς τα πίσω, να μην κλειστούμε στα μικρότερα τείχη μιας εύκοληςγωνίας του πολιτικού μας συστήματος. Δεν πρέπει μην ξεχνάμε ότι είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση -αποδυναμωμένοι μεν, αξιωματική αντιπολίτευση δε.

Νέος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ειλικρίνεια και μέσα στο κόμμα και με την κοινωνία. Πρέπει να αποτιμήσουμε με σοβαρότητα τους λόγους της μεγάλης ήττας. Να μην σκεπαστούν και να μην κουκουλωθούν ξανά οι ευθύνες. Ο απολογισμός πρέπει να είναι αυστηρός χωρίς γενικότητες και χωρίς την παραμικρή διάχυση ευθυνών. Πρέπει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα να κάνουμε όλα όσα δεν κάναμε μετά το 2019 -καλύτερα με καθυστέρηση, παρά ποτέ.  Ετσι πιστεύω θα ανασυνταχθούμε και θα ανακάμψουμε ταχύτερα.       

Καθαρές γραμμές, συνεκτικές προτάσεις, σοβαρότητα, αξιοπιστία, θετικός προγραμματικός λόγος. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συγκινήσει και να εμπνεύσει, να αποτελέσει μια εναλλακτική πολιτική επιλογή για τους πολίτες που θα έχουν απόσταση από τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη και θα βλέπουν το αδιέξοδο της κατακερματισμένης ελάσσονος αντιπολίτευσης. Όχι θολερότητα, όχι αμφισημία, όχι συμπεριφορές που βάζουν το εγώ πάνω από το εμείς, όχι a la carte εφαρμογή των συλλογικών αποφάσεων. Πληρώσαμε πολύ ακριβά την περασμένη περίοδο όλα τα παραπάνω. Αυτός πρέπει να είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ και χρειαζόμαστε μια μεγάλη, ιστορική τομή σε σχέση με το παρελθόν.

Το μέλλον ήδη έχει ξεκινήσει μέσα σε ένα δύσκολο και τρικυμιώδες τοπίο. Με πίστη στις αξίες μας θα τα καταφέρουμε. Να μην ξεχνάμε την κατακλείδα της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα «Το ταξίδι συνεχίζεται. Και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει» μας είπε.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία