Από ότι καταλαβαίνουμε, παρά την προεκλογική ένταση που υπάρχει στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης, παραμένει. Περιλαμβάνει και τον Γιάνη Βαρουφάκη με το «σχέδιο Δήμητρα»;

Δεν μας αφορούν οι εμμονές του κ. Βαρουφάκη. Έχουμε αποκλείσει κάθε σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας που αμφισβητεί την παρουσία της χώρας στην πρώτη ταχύτητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ. Εμείς κρατήσαμε τη χώρα στο Ευρώ, όταν ο Σόιμπλε ήθελε να τη βγάλει εκτός, εμείς τη βγάλαμε από τα μνημόνια το 2018. Θα συζητήσουμε με όσους θέλουν, αντέχουν και μπορούν να κουβεντιάσουν για την Ελλάδα του 2030 και του 2050.

Το στοίχημα πλέον δεν είναι να μείνουμε στο ευρώ, αλλά να γίνουμε Ευρώπη και ο αντίπαλος μας, ο κ. Μητσοτάκης, έχει καταστήσει τη χώρα μια οπισθοδρομική βαλκανική εξαίρεση. Πιστεύω ότι το άθροισμα πρώτου και τρίτου κόμματος θα είναι υπεραρκετά για να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Εκτιμάτε ότι μπορείτε να είστε πρώτο κόμμα το βράδυ της απλής αναλογικής;

Ναι το βλέπω στα μάτια των ανθρώπων που έρχονται στις συγκεντρώσεις μας, ιδίως των νέων. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία διεκδικεί την πρώτη θέση για να μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να λάβει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, για να έχουμε την πολιτική, κοινωνική και ηθική νομιμοποίηση να προσχωρήσουμε στην συγκρότηση κυβέρνησης μακράς πνοής και ευρέως κοινωνικού πέλματος. Ζητάμε από τους πολίτες ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να αναδειχτεί πρώτο κόμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι προετοιμάζεται «κυβέρνηση των ηττημένων». Το εξετάζεται αυτό το σενάριο;

Όχι! Μας αφορά μόνο το σενάριο της κυβέρνησης των νικητών. Κυβερνήσεις σχηματίζουν οι νικητές, όχι οι ηττημένοι και αυτό φοβούνται στη ΝΔ. Φοβούνται ότι θα είμαστε νικητές και αυτοί οι ηττημένοι.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται…

Όλοι θα κριθούμε για την αξιοπιστία και την ευστοχία μας το βράδυ των εκλογών. Δεν πειράζει, ας εμφανιζόμαστε, δεύτεροι στις δημοσκοπήσεις, θα είναι μεγαλύτερη η έκπληξη όταν εκλεγούμε πρώτοι.

Και να θυμίσω ότι οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν αστοχίες μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως είδαμε στις εκλογές στη Γερμανία και στην Πορτογαλία. Άλλωστε, η ιστορία έχει δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τα πηγαίνει πολύ καλύτερα στις εκλογές από ό,τι στις δημοσκοπήσεις. Και οι εκλογές είναι η πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση. Και τώρα επιτέλους ήρθε η ώρα της κάλπης.

Ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα της κάλπης; Σε τι θα πρέπει να απαντήσουν οι ψηφοφόροι;

Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από το 2008 έως σήμερα βρισκόμαστε μέσα σε απανωτές κρίσεις, που μας δοκιμάζουν και, πράγματι, μετά από πολλές δυσκολίες κατορθώσαμε και σταθήκαμε στα πόδια μας.

Τα μεγάλα ερωτήματα, όμως, είναι: Πώς προχωράμε σε αυτόν τον ρευστό και δυναμικά μεταβαλλόμενο κόσμο; Θα επενδύσουμε σε δημόσιες υποδομές, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις του μέλλοντος; Θα μεταρρυθμίσουμε το κράτος μας, ώστε να είναι πιο κοντά στον πολίτη; Θα μειώσουμε τις ανισότητες; Θα μιλήσουμε επιτέλους για μια κοινωνία συμπεριληπτική σε όλες τις πτυχές της; Η χώρα και οι πολίτες έχουν ανάγκη από αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα ισχυρό, κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος.

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, από ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα παιδείας, και από μια διαφορετική αρχιτεκτονική στην αγορά ενέργειας. Η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη για άμεση αλλαγή πορείας.

Θα είστε υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β΄Αθηνών. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες, πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση;

Θέλω να ζητήσω δύο πράγματα. Πρώτον να πάνε και να παρασύρουν και άλλους να πάνε στην κάλπη, η συμμετοχή αλλάζει το αποτέλεσμα, να μην αφήσουν κανέναν να αποφασίσει γι’ αυτούς χωρίς αυτούς. Δεύτερον να ψηφήσουν με την καρδιά τους και το μυαλό τους, να αφήσουν στο περιθώριο τον θόρυβο, την τοξικότητα, την ένταση και την νευρικότητα που διάφοροι καλλιεργούν τεχνηέντως δίπλα μας, να ψηφίσουν με χαμόγελο, έρχονται καλύτερες μέρες.