Θέλουμε μια χώρα ανθεκτική και βιώσιμη. Θέλουμε μια πατρίδα που να μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες της απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις, ενδογενείς και εξωγενείς, που αντιμετωπίζουμε σε έναν σύγχρονο δυναμικά μεταβαλλόμενο, ρευστό, πολύ πολικό κόσμο. Θέλουμε η χώρα, τώρα που κατέκτησε μετά από θυσίες στην θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να γίνει μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρές δημόσιες υποδομές, κοινωνικό κράτος, κράτος πρόνοιας, δίκαιη ανάπτυξη που να τους περιλαμβάνει όλους. Πρέπει να μικρύνουμε τις ανισότητες, οι μεγάλες ανισότητες και η διεύρυνση τους είναι σήμα κοινωνικής και οικονομικής νοσηρότητας.

Θέλω να είμαι σε κάτι απολύτως ξεκάθαρος, η επαφή με την κοινωνία, τους πολίτες και τα προβλήματά τους, την επιχειρηματικότητα στην καθημερινότητα είναι αναντικατάστατη, είναι ότι πιο σπουδαίο κάνουνε στην πολιτική.  Νομίζω ότι μπορείς να είσαι αποτελεσματικός στη Βουλή αν συνεχίσεις να λειτουργείς και να συμπεριφέρεσαι ως υπεύθυνος και δραστήριος πολίτης. Από την επαφή μου με τον κόσμο κατάλαβα ότι οι πολίτες θέλουν την αλλαγή. Κάθε πολίτης ζει τη δική του δύσκολη καθημερινότητα και με βάση αυτή θα αποφασίσει.

Θέλουμε μια Ελλάδα δίκαιη, με πραγματικά ενεργούς δημοκρατικούς θεσμούς και με σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, με αξιοκρατία και διαφάνεια. Το Κράτος Δικαίου είναι ο πυρήνας των ευρωπαϊκών αξιών.

Για να «προλάβουμε το μέλλον», χρειαζόμαστε μεγάλες αλλαγές και βαθιές μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο που μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να δρομολογήσει. Όταν στην Ευρώπη μπορούν και τα καταφέρνουν καλύτερα συγκριτικά με την Ελλάδα στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλεια, γιατί δεν μπορούμε να το πετύχουμε κι εμείς;Ναι, είναι ανάγκη για να ηττηθεί ο Μητσοτάκης και η Δεξιά. Πρέπει επιτέλους, αυτό που γίνεται στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, να γίνει και στην Ελλάδα, να αποκτήσουμε πολιτικές, προγραμματικές συνεργασίες και έχουν καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα σε όλους τους δείκτες. Η απλή αναλογική δεν είναι μια κομματική σημαία ευκαιρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά μια μεγάλη ευκαιρία για να αναβαθμιστεί η Δημοκρατία μας και να ωριμάσει το πολιτικό μας σύστημα. Η Προοδευτική Κυβέρνηση είναι ανάγκη κοινωνικής επιβίωσης και θεσμικής ομαλότητας. Χρειάζεται όμως η πρωτιά και η ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για να σχηματίσουμε την επόμενη κιόλας ημέρα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, που θέλουμε να είναι μια κυβέρνηση ισχυρή και μακράς πνοής.

Θέλουμε και θα παλέψουμε το σύνθημά μας για «Δικαιοσύνη Παντού», να γίνει εφαρμοσμένη πολιτική. Ξέρουμε όλοι ότι στην αδικία δεν υπάρχει πολιτικό πρόσημο. Ούτε ο Αριστερός, ούτε ο Δεξιός, ούτε ο Κεντρώος ανέχεται την αδικία. Κανένας! Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα μας προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Γνωρίζουμε τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των μη προνομιούχων.Είμαστε πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, πιο αποφασισμένοι. Κοιτάζουμε το μέλλον, έχοντας γνώση για το παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να κυβερνήσει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά όμως, κρατήσαμε τη χώρα όρθια, αφήσαμε γεμάτα τα δημόσια ταμεία, βγάλαμε την πατρίδα μας από τα μνημόνια το 2018. Δεν λέμε ότι δεν κάναμε και λάθη, ότι δεν αδικήσαμε χωρίς τη θέληση μας κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας. Είμαστε, όμως, το μόνο κόμμα που κάναμε την αυτοκριτική μας. Διδαχθήκαμε από τα λάθη μας. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται στο πρόγραμμα μας και γίνεται ξεκάθαρο στον τρόπο που μας προσεγγίζουν ξανά οι πολίτες. Ερχόμαστε να δημιουργήσουμε και να ενώσουμε, ερχόμαστε να πάμε τη χώρα μπροστά. Και ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα.

Μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη αλλαγή, όχι μόνο το βράδυ των εκλογών αλλά από την επόμενη μέρα των εκλογών και κάθε μέρα μέχρι να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να πετύχουμε τους στόχους μας.Είμαστε  έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι. Είμαστε αποφασισμένοι. Ερχόμαστε να φτιάξουμε γέφυρες με την Κοινωνία. Ερχόμαστε να πάμε τη χώρα μπροστά.Θέλω να ζητήσω δύο πράγματα από τους πολίτες, από κάθε μια και κάθε έναν ξεχωριστά. Πρώτον, να πάνε και να παρασύρουν και άλλους να πάνε στην κάλπη, η συμμετοχή αλλάζει το αποτέλεσμα, να μην αφήσουν κανέναν να αποφασίσει γι’ αυτούς χωρίς αυτούς. Δεύτερον να ψηφίσουν με την καρδιά τους και το μυαλό τους, να αφήσουν στο περιθώριο την τοξικότητα, το φόβο, την ένταση, την απογοήτευση και την νευρικότητα που διάφοροι καλλιεργούν τεχνηέντως, και να ψηφίσουν με χαμόγελο και αποφασιστικότητα, γιατί έρχονται καλύτερες μέρες.