Με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα, αλλά και τις επίσημες θέσεις των κομμάτων, πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση, που θα εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα στον τόπο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ διεκδικεί την πρώτη θέση για να μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να λάβει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, για να έχουμε την πολιτική, κοινωνική και ηθική νομιμοποίηση να προχωρήσουμε στη συγκρότηση κυβέρνησης μακράς πνοής και ευρέως κοινωνικού πέλματος. Ζητάμε από τους πολίτες ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να αναδειχτεί πρώτο κόμμα. Η εκτίμησή μου είναι ότι η συνεργασία πρώτου και τρίτου κόμματος θα έχει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. Οι κοινές αντιπολιτευτικές γραμμές της περιόδου 2019-2023 και οι κυβερνητικές πολιτικές σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη, μπορεί να είναι ο κορμός ενός συνεκτικού κυβερνητικού προγράμματος.

Πιστεύετε ότι είναι εφικτή μια κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έπειτα από τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη;

Το θεωρώ και εφικτό και αναγκαίο. Διαβάστε τα προγράμματα των δύο κομμάτων, τα κοινά σημεία είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά που μας χωρίζουν. Η πρότασή μας βασίζεται πάνω σε μια προγραμματική συμφωνία και γι’ αυτό δώσαμε στη δημοσιότητα το ελάχιστο πρόγραμμα, τα 11 άρθρα του Συμβολαίου για την Αλλαγή, τη δική μας πρόταση για τη δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Ας έρθουν την επόμενη μέρα των εκλογών σε μια προοδευτική κυβέρνηση συμμαχίας, για να βγάλουμε τη χώρα από αυτή τη δεινή θέση, στην οποία την έχει οδηγήσει η χειρότερη κυβέρνηση της Δεξιάς από τη Μεταπολίτευση και μετά. Άλλωστε, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έκανε διμέτωπο. Είχε ένα μέτωπο, απέναντι στη Δεξιά.

Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος. Εσείς ως Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, πού εστιάζετε το πρόβλημα και ποιες αλλαγές σκοπεύετε να κάνετε για να αλλάξει η κατάσταση στον δημόσιο τομέα;

Πώς να αλλάξεις κάτι εάν ο ίδιος αποτελείς οργανικό μέρος του; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και ο τρόπος που κυβερνά είναι ο ορισμός του βαθέως κράτους. Στο Μαξίμου ο ανιψιός, στις διοικήσεις των νοσοκομείων της χώρας οι ΔΑΠίτες και οι ΟΝΝΕΔίτες της δεκαετίας του 1980-1990, στα Διοικητικά Συμβούλια που ορίζει μέλη η κυβέρνηση είναι οι κομματικοί φίλοι και εκλεκτοί των τοπικών βουλευτών. Είναι ή δεν είναι η οικογενειοκρατία και οι κολλητοί κομμάτι του βαθέως κράτους και της πολιτικής παθογένειας στην Ελλάδα;

Το Δημόσιο, οι σχέσεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα πρέπει να μεταρρυθμιστούν και να έχουν τα στοιχεία της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Διαφάνεια σημαίνει όχι ρεκόρ απευθείας αναθέσεων, όχι χάρες σε μεγάλους και πολύ μεγάλους οικονομικούς παράγοντες. Αξιοκρατία σημαίνει κατάργηση του κομματικού κράτους, κατάργηση των μετακλητών σε θέσεις ευθύνης, αξιοποίηση των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και πολλά ακόμα που σύντομα θα παρουσιάσουμε στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

Καταλογίζετε πολλά λάθη και αδυναμίες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν, όμως, υποθέσουμε ότι το κράτος έχει και συνέχεια, θα ήθελα να μου πείτε εάν υπάρχει κάποια από τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης που θα συνέχιζε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κράτος είναι συνέχεια και τομή. Δεν θα γκρεμίσουμε, αλλά θα ανακατευθύνουμε και θα διορθώσουμε. Δεν ερχόμαστε να πάρουμε ρεβάνς, αλλά να αποκαταστήσουμε αδικίες. Να μην αποφύγω όμως το ερώτημά σας. Η απόφαση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους ήταν μια σωστή απόφαση, η οποία θα συνεχιστεί και θα αυστηροποιηθεί.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Γιατί με ενδιαφέρει ο τόπος που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να ζω έως και σήμερα. Γιατί με ενδιαφέρουν τα κοινά, θέλω να προσφέρω στην κοινωνία και στους πολίτες· πιστεύω ότι η συμμετοχή και η ενασχόληση με την πολιτική είναι δύναμη για μια κοινωνία. Γιατί για να είναι λειτουργική η Δημοκρατία, απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων μας σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Γιατί δεν θέλω να αποφασίζουν για εμένα χωρίς εμένα, γιατί έχω άποψη και θέλω να τη δω να γίνεται πράξη. Γιατί δεν μου αρέσει να είναι κανείς ανέλεγκτος και ανεξέλεγκτος.

Πέραν των χρόνων που έχετε ενεργό ρόλο στην πολιτική, είσαστε τα τελευταία τέσσερα χρόνια βουλευτής. Ποιες εμπειρίες έχετε αποκομίσει από τη θητεία σας στο Κοινοβούλιο;

Οι πολίτες με εξέλεξαν το 2019 σε ηλικία 34 ετών βουλευτή. Ήταν και είναι για εμένα μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη. Αυτά τα γεμάτα τέσσερα χρόνια προσπάθησα να ανταποκριθώ και νομίζω το πέτυχα, στην εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι ψηφοφόροι του κόμματος το 2019 να είμαι ένας συνεπής και αποτελεσματικός βουλευτής της αντιπολίτευσης αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας το 2020 όταν μου ανέθεσε την ευθύνη του Τομέα Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Βουλή.

Θέλω όμως να είμαι σε κάτι απολύτως ξεκάθαρος, η κοινοβουλευτική εμπειρία είναι βεβαίως σπουδαία αλλά η επαφή με την κοινωνία, τους πολίτες και τα προβλήματά τους, την επιχειρηματικότητα στην καθημερινότητα είναι αναντικατάστατη. Νομίζω ότι μπορείς να είσαι αποτελεσματικός στη Βουλή αν συνεχίσεις να λειτουργείς και να συμπεριφέρεσαι ως υπεύθυνος και δραστήριος πολίτης. Η αρχαιοελληνική εκδοχή δηλαδή του πολίτη που υπηρετεί τη Δημοκρατία και τα Κοινά.