Μια εβδομάδα έμεινε για τη μάχη της κάλπης. Πόσο πιστεύετε έχει πείσει το δίλημμα σας «Μητσοτάκης ή Αλλαγή;»

Έφτασε επιτέλους η ώρα της κάλπης, η ώρα των πολιτών. Τώρα πια όλοι μας κρατάμε το μέλλον της χώρας μας στα χέρια μας. Με την ψήφο μας αποφασίζουμε και προσανατολίζουμε τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγή, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης. Το δίλλημα των εκλογών, στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες την ημέρα της κάλπης, είναι σαφές: Πώς ζούμε και πώς θα μπορούσαμε να ζούμε καλύτερα εμείς οι ίδιοι, η οικογένειά μας, οι φίλοι μας, οι άνθρωποι που αγαπάμε. Το δίλλημα είναι: Πώς μπορεί η χώρα να σταθεροποιηθεί και να προχωρήσει σε ένα πεδίο διεθνούς αστάθειας και διαρκών κρίσεων; Ποια πολιτική δύναμη θα προστατέψει πραγματικά τη ζωή και το εισόδημα του πολίτη μέσα σε αυτό το κλίμα; Αυτό σκέφτεται η καθεμία και ο καθένας από εμάς.
Πέρασαν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ. Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να διαχειριστούμε διαφορετικά το κράτος, την ενέργεια, την Υγεία, την Παιδεία, τις ανισότητες, την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια.

Όλες οι μετρήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα της ΝΔ. Και αν τα ποσοστά διαφέρουν, δείχνουν μια τάση. Είναι δυνατόν αυτή να ανατραπεί τις τελευταίες ημέρες;

Επαναλαμβάνω, έφτασε επιτέλους η ώρα της κάλπης, η ώρα των πολιτών. Έφτασε η ώρα που θα φανεί η ευστοχία και η αξιοπιστία των μετρήσεων. Έφτασε η ώρα να δούμε εάν θα έχουν ξανά τις αποκλίσεις που είχαν τοι 2019, το 2015, το 2012 ή όχι. Έφτασε η ώρα να δούμε εάν κάποιες εταιρείες λειτουργούν όχι ως μηχανισμοί αποτύπωσης τάσεων, αλλά δημιουργίας και επιβολής τάσεων.
Θέλω όμως να σας μεταφέρω τη δική μου εικόνα από τις περιοδείες που κάνω στον βόρειο τομέα Αθηνών. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα συσπειρωμένος σε σχέση με το 2019, όλοι όσοι μας ψήφισαν το 2019, θα μας ψηφίσουν και πάλι το 2023. Το πιο σημαντικό όμως που βλέπω στον βόρειο τομέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί νέοι ψηφοφόροι. Είναι πολλοί αυτοί που θα μας ψηφίσουν πρώτη φορά και θα ψηφίσουν αποφασιστικά τον Τσίπρα, για να φύγει ο Μητσοτάκης.

Επιμένετε να τείνετε χείρα φιλίας σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, ενώ σας έχουν κλείσει την πόρτα. Πώς θα σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών;

Πρώτα οι εκλογές, πρώτα να βγούμε πρώτοι, πρώτα να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στις εκλογές δεν απευθυνόμαστε ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στο ΚΚΕ, ούτε σε κανένα άλλο κόμμα. Απευθυνόμαστε στον κάθε πολίτη να μας ψηφίσει, για να βάλει τέλος στο καθεστώς Μητσοτάκη, για να χρεοκοπήσει τη «Μαξίμου Α.Ε.», όπως έλεγε η αξέχαστη Φώφη Γεννηματά.
Την επόμενη μέρα των εκλογών και υπό τη βασική προϋπόθεση ότι έχουμε βγει πρώτοι θα κάνουμε την πρότασή μας προς το τρίτο κόμμα, όπως περιγράφεται στα 11 σημεία που ανακοίνωσε ο Τσίπρας στο Λαύριο. Εκεί ο καθένας θα πάρει την ευθύνη του απέναντι στη χώρα, αλλά και στους προοδευτικούς – δημοκρατικούς πολίτες.
Η προγραμματική βάση είναι οι κοινές αντιπολιτευτικές γραμμές της περιόδου 2019- 2023, το πρόγραμμα και οι κυβερνητικές πολιτικές των κομμάτων που ασκούν κυβερνητική πολιτική στην προοδευτική πολιτική οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην ΕΕ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κάνει πίσω και δηλώνει, «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός». Εσείς εφόσον επανεκλεγείτε βουλευτής, θα δεχθείτε κάτι τέτοιο;

Μόνο ο ελληνικός λαός αποφασίζει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός την επομένη των εκλογών. Κανείς άλλος. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος παίρνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτόν δεν θα έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός; Θα ψηφίσει Τσίπρα ο ελληνικός λαός και θα φέρουμε μετά κάποιον άλλο;
Εγώ πιστεύω ότι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός και ο αρχηγός του τρίτου να είναι σε θέση ευθύνης. Έτσι γίνεται στην Γερμανία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία. Νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε παραπάνω για τα προγραμματικά. Τα προγράμματα και όχι τα πρόσωπα καθορίζουν τις συγκλίσεις. Να αντιστρέψω το ερώτημα: Μπορεί να υπάρξει σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα κυβέρνησης με κορμό συντηρητικής πλειοψηφίας στη Βουλή; Το πρόβλημα του κ. Ανδρουλάκη είναι μόνο στα πρόσωπα ή και στο πρόγραμμα;

Η πρόσκληση σας αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ή και την Ελληνική Λύση στην οποία έχουν αναφερθεί χωρίς να την αποκλείσουν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

Η πρόσκλησή μας αφορά τον ελληνικό λαό. Αλλαγή σημαίνει ότι ο δεύτερος γίνεται πρώτος και ο πρώτος χάνει και γίνεται δεύτερος. Την ίδια μέρα της εκλογικής νίκης εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Είμαι βέβαιος ότι το άθροισμα πρώτου και τρίτου κόμματος θα είναι υπεραρκετό για να συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση. Αυτά άλλωστε συζήτησαν Τσίπρας και Σόλτς στο Βερολίνο πριν από δύο βδομάδες.

Το ντιμπέιτ σάς έκανε σοφότερο; Ή προσδοκάτε στην μονομαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα πριν τις δεύτερες κάλπες, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός;

Πολύ! Κατάλαβα επιτέλους γιατί ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται από τον κ. Τσίπρα και δεν αντιπαρατίθενται μεταξύ τους, όπως γίνεται σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου. Δεν έχει απαντήσεις για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη είναι μόνο ένα επικοινωνιακό κατασκεύασμα που μόλις εκτεθεί σε απευθείας αντιπαράθεση, καταρρέει. Παίζει μόνο άμυνα, για να μην φάει γκολ. Ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει με τον καλό μαθητή που παπαγαλίζει το μάθημα χωρίς να καταλαβαίνει το περιεχόμενο αυτού που εκφωνεί. Μόλις βγει από τα νερά του, το χάνει τελείως.
Από τη συζήτηση προέκυψε μία σπάνια είδηση. Ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά δημόσια παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις. Πώς όμως τότε επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή; Γιατί η εισαγγελέας κ. Βλάχου υπέγραφε χωρίς εθνικό λόγο παρανόμως αυτές τις παρακολουθήσεις;
Δεν πιστεύω ότι θα γίνουν δεύτερες εκλογές, αλλά και αν γίνουν, δεν πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Η άποψη ότι δεν πάω σε debate των δυο γιατί ο εκλογικός νόμος δεν έχει bonus, έχει ήδη απαντηθεί από το 2019 που ο κ. Μητσοτάκης δεν εμφανίστηκε σε συζήτηση ποτέ, αν και οι εκλογές έγιναν με το σύστημα του bonus των 50 εδρών.

Μετά τη «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη, προέκυψαν τα τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Από τη ΝΔ σας κατηγορούν για κρυφά σχέδια.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι σαφές, είναι αυτό που ομόφωνα ψηφίσαμε στα συλλογικά μας όργανα και ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Απαντά στο πώς η Ελλάδα τώρα που κατέκτησε τη θέση της στο Ευρώ θα γίνει μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα με καλύτερο κοινωνικό κράτος και κράτος πρόνοιας, με ισχυρή ανάπτυξη που να αφορά όλη την κοινωνία.
Δεν υπάρχουν στο πρόγραμμά μας και ούτε είναι συνθέσιμες με το πρόγραμμά μας οι εμμονές τύπου «Δήμητρα». Δεν υπάρχουν αναφορές για τοπικά νομίσματα.