Το δίλλημα των εκλογών, στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες την ημέρα της κάλπης είναι σαφές : πως ζω και πως μπορώ να ζήσω καλύτερα, εγώ η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που νοιάζομαι και αγαπώ. Αυτό θα σκεφτεί ο καθένας και η καθεμία απ’ εμάς.

Το δίλλημα απαντάται με πρόγραμμα. Το πρόγραμμα μας είναι ένα πρόγραμμα διάσωσης της κοινωνίας και των πολιτών και υγιούς επιχειρηματικότητας που στενάζουν από την αδικία. Βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Αύξηση μισθών. Μείωση τιμών. Ρύθμιση χρεών. Δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος. Θα μειώσουμε τις τιμές και τον ΦΠΑ, θα μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα στο κατώτερο δυνατό επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα καταργήσουμε τον ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, την πρώτη κατοικία, το ΕΣΥ, τη δημόσια παιδεία, τις κοινωνικές δομές. Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα δικαιοσύνης. Δείτε την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού 3 δις ευρώ πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο έναντι στόχου 28 εκ. ευρώ. Άρα υπάρχουν περιθώρια για την πολιτική που εισηγούμαστε

Δεν μας αφορούν τα σενάρια μιας κυβέρνησης των ηττημένων, μας αφορούν μόνο σενάρια κυβέρνησης νικητών. Ο Αλέξης Τσίπρας θα σχηματίσει μια συμμαχική κυβέρνηση που θα κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές και χρειάζεται απόλυτη ομογενοποίηση στο δημόσιο λόγο μας, πειθαρχία, συσπείρωση και στρατηγική νίκης, δηλαδή μια στρατηγικής πρωτιάς. Να δούμε τη νέα πολιτική γεωγραφία, η οποία θα προκύψει το βράδυ των εκλογών και αυτό το νέο δεδομένο θα μας δώσει κατευθύνσεις. Αλλά αυτό θα αποτυπωθεί και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα είναι και ο πρωθυπουργός της χώρας. Άρα, αντικειμενικά, προϋπόθεση για την αλλαγή πλεύσης και ήττας του κ.Μητσοτάκη είναι απαραίτητη η νίκη, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Στις εκλογές δεν απευθυνόμαστε ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στο ΚΚΕ, ούτε στο Μέρα25, απευθυνόμαστε στον κάθε πολίτη για να μας ψηφίσει, για να βάλει τέλος στο καθεστώς Μητσοτάκη, για να χρεοκοπήσει τη «Μαξίμου Α.Ε.». Όταν βγούμε πρώτοι θα απευθυνθούμε στα άλλα κόμματα για σχηματισμό κυβέρνησης.

Δείτε στην Ευρώπη τι συμβαίνει. Συναντήθηκαν Σόλτς – Τσίπρας και συζήτησαν για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Αυτό γιατί δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία φυσικά. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας ως αντίδοτο στο δηλητήριο των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων. Ισχυρό κοινωνικό κράτος, εξυγίανση της οικονομίας, δημόσια υγεία για όλους, καλύτερους μισθούς και συντάξεις, ασφάλεια στα δημόσια μέσα μεταφοράς, ενισχυμένη δημοκρατία, μπορεί να είναι το πρόγραμμα της κυβερνητικής συνεργασίας. Στην Ελλάδα η Προοδευτική Κυβέρνηση έχει μια βασική προϋπόθεση, να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι για εμάς, πολιτικός αντίπαλος είναι η ΝΔ με τα άλλα κόμματα έχουμε ανταγωνισμό αλλά δεν είμαστε αντίπαλοι. Το βράδυ των εκλογών, λοιπόν, εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του και δεν θα μπορεί να κρυφτεί, όπως πολύ εύκολα κάνει τώρα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάμε μία δεύτερη ευκαιρία, ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας σχέδιο, το πρόγραμμα μας. Το σχέδιό μας είναι και ρεαλιστικό και βιώσιμο. Το σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στη μεσαία τάξη να πατήσει ξανά στα πόδια της, που μπορεί να στηρίξει την οικονομία στην καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό. Ένα σχέδιο μέσα στο πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συρρίκνωση του κράτους δικαίου, οι παρακολουθήσεις, η διαφθορά, η τρομακτική αισχροκέρδεια δεν είναι κανονικότητα.  Η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εγγυάται ότι θα φέρει ευημερία, σταθερότητα, δικαιοσύνη και μείωση των ανισοτήτων.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι παράγοντας αστάθειας και μας βάζει σε περιπέτειες, καθώς λέει ότι θα οδηγεί τη χώρα σε συνεχείς εκλογές. Άρα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην κάλπη της απλής αναλογικής είναι η μόνη λύση σταθερότητας για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα που θα κυβερνήσει με εμπειρία και σχέδιο. Θα έχουμε σταθερή προοδευτική κυβέρνηση στις 22 Μαΐου. Η χώρα δεν χρειάζεται ούτε δεύτερες εκλογές, ούτε τρίτες, ούτε τέταρτες. Χρειάζεται να γίνει μετάβαση σε μια νέα πολιτική εποχή πολιτικής ωριμότητας και ψυχραιμίας, μια νέα εποχή εκλογικών συνεργασιών των όμορων πολιτικών χώρων. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και πολιτική αλλαγή, δεν έχει ανάγκη από αλαζονεία, αυτοαναφορικότητα, έπαρση και εκλογικό εκβιασμό.

Ας μην ξεχνάμε, ότι οι αυτοδύναμες και θεωρητικά παντοδύναμες κυβερνήσεις μάς οδήγησαν, μεταξύ άλλων παθογενειών, στη χρεοκοπία. Αυτοδυναμία πρακτικά σημαίνει αυτο-αδυναμία και η τετραετία Μητσοτάκη το αποδεικνύει σε κάθε κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί.

 

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι υποψήφιος βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών