Ας δούμε τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, τα διαθρωτικά προβλήματα, τα διαχρονικά προβλήματα και τη διεθνή συγκυρία. Δεν είναι για πανηγυρισμούς, ούτε μπορούν οι κρίσεις να αντιμετωπιστούν μόνο με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Δυστυχώς, η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία, αντί η κυβέρνηση να επενδύσει στην κοινωνική συνοχή, στις υποδομές, σε μια πράσινη οικονομία με ενεργειακή δημοκρατία, επιτελεί πάρτυ απευθείας αναθέσεων, σπατάλη δημοσίου χρήματος, εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στην ενέργεια και στα δίκτυα κλπ. Την ίδια στιγμή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν την αντίστροφη ακριβώς τάση.

Παράλληλα, ανθίζουν ανεμπόδιστα τα «λεφτόδεντρα» για τους «γαλάζιους» μετακλητούς και τον κομματικό στρατό, ενώ αυξάνεται προοδευτικά ο αριθμός των μετακλητών και φυσικά το απλήρωτο κομματικό χρέος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Σταικούρας ρίχνει μπινελίκια στις τράπεζες…Η επενδυτική βαθμίδα αγνοείται, αναβάλλεται από εξάμηνο σε εξάμηνο, αφού εξαγγέλθηκε πανηγυρικά από την κυβέρνηση πολλές φορές. Ποια είναι η πραγματικότητα; Ο πληθωρισμός καλπάζει, ροκανίζει και τσακίζει το εισόδημα των πολιτών, τα επιτόκια καταθέσεων είναι καθηλωμένα και τα επιτόκια δανεισμού έχουν εκτοξευτεί, ενώ οι δανειολήπτες μένουν απροστάτευτοι στο «ελβετικό φράγκο» χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι τράπεζες απολαμβάνουν πολλά δισ. ευρώ ουρανοκατέβατα κέρδη. Και η κυβέρνηση παρακολουθεί. Οι κυβερνήσεις δεν είναι ούτε για να σχολιάζουν, ούτε για να «ρίχνουν μπινελίκια», είναι για να νομοθετούν. Πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να φορολογήσει αυτά τα  ουρανοκατέβατα κέρδη;

Κι ενώ διανύουμε την περίοδο των χειμερινών εορτών, με βάση τα επίσημα στοιχεία, για το 93% των συμπολιτών μας το διαθέσιμο εισόδημα είναι ίδιο ή μικρότερο σε σχέση με το 2021. Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη ευνοεί το υπόλοιπο 7% των πολιτών, και βυθίζει τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου στη φτώχεια, εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει διαφορετική κατανομή των ανισοτήτων.

Μια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης: με ευκαιρία την διεθνή κρίση, οι πλούσιοι γίνονται ισχυρότεροι και πλουσιότεροι, οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί και ευάλωτοι, και οι φτωχοί γίνονται εξαθλιωμένοι και αόρατοι. Αντί να ασχολούνται με την κρίση που πλήττει την κοινωνία, ασχολούνται με τη διαδρομή της ισχύος και της εξουσίας.

Η πρόταση του  ΣΥΡΙΖΑ, που λαμβάνει υπόψιν τις καλές πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, και την αύξηση σε μισθούς σε δημόσιο – ιδιωτικό τομέα και συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό. Η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική συμμαχία για να μπει ένα τέλος στη θεσμική παρακμή και να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα, για να σταματήσει η αδικία και η απληστία, για να επικρατήσει η κοινωνική δικαιοσύνη, για ένα μέλλον με δίκαιη και δημοκρατική πράσινη μετάβαση.

Να μπει τέλος στην εξαπάτηση των πολιτών, να σταματήσει η αδικία. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην Βουλή ότι από τον Φεβρουάριο το κράτος θα καλύπτει ως το 10% των εξόδων του σουπερ μαρκετ για όλους τους πολίτες μέχρι το ύψος των 220ευρώ. Ειναι ένα μέτρο που δεν  αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο τις ακραίες ανατιμήσεις, δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στον πυρήνα τους με ρυθμιστικές παρεμβάσεις, αλλά αντίθετα την ενισχύει και την συντηρεί, ενώ εγκυμονεί κινδύνους για νέες ανατιμήσεις εν μέσω παντελούς έλλειψης ελέγχων στην αγορά. Πρόκειται για μία νέα χυδαία απόπειρα πολιτικής εξαπάτησης της ελληνικής κοινωνίας. Ανακοίνωσε επίδομα 0,7 ευρώ ημερησίως για αγορές τροφίμων, την ώρα που με βάση τα τελευταία στοιχεία ο πληθωρισμός τροφίμων συνεχίζει να περιορίζει βίαια το εισόδημα των  πολιτών: ψωμί και δημητριακά 18,7%, κρέας 16,7%, γαλακτοκομικά 25,3%. Είναι δε μια κραυγαλέα απόδειξη αποδοχής αποτυχίας του περίφημου καλαθιού του νοικοκυριού.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής Βορείου τομέα στη Β1 εκλογική περιφέρεια Αθηνών, τομεάρχης Εσωτερικών