Σε αυτή τη χώρα πρέπει να ξεκινάμε πολλές φορές από τα αυτονόητα. Ζούμε στην εποχή όχι μόνο των fake news, αλλά και των fake συνθημάτων. Τι πραγματικά σημαίνει στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο τερατογένεση, τοξικότητα, εκτσογλανισμός; Τι σημαίνει προοδευτικός, τι συντηρητικός; Τι σημαίνει πολιτική ομαλότητα; Ας προσπαθήσουμε να συστηθούμε ξανά. Να δώσουμε περιεχόμενο στους όρους και τα συνθήματα. Ας κάνουμε ένα quiz…

Τι είναι αυτός που παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, κρύβεται πίσω από τον ανιψιό του και τον επικεφαλής της ΕΥΠ που έχει τοποθετήσει αλλάζοντας το νόμο που περιέγραφε το προσοσντολόγιο της πρόσληψης;

Τι είναι αυτός που εκκινεί στη Βουλή διαδικασία εξεταστικής επιτροπής και κρύβεται πίσω από το απόρρητο;

Τι είναι αυτός που του ζητούν διαφάνεια κορυφαίοι πολιτικοί συνοδοιπόροι, κορυφαίοι συνταγματολόγοι, και απαντά ότι δεν γνωρίζω και είναι παράνομο να ζητήσω να μάθω.

Τι είναι αυτός που στην αντλία του καυσίμου είσαι σταθερά ο πιο ακριβός ή ο δεύτερος πιο ακριβός στην Ευρώπη των 27 αλλά δεν χαμηλώνει τους φόρους για να μην ευνοηθούν δήθεν οι ιδιοκτήτες των Porsche Cayenne.

Τι είναι αυτός που στην πανδημία η χώρα του είναι πρώτη σε θανάτους ανα εκατομμύριο στην δυτική Ευρώπη αλλά η είδηση έχει εξαφανιστεί από τότε που η χώρα κατέκτησε αυτή τη θλιβερή πρωτιά;

Ο κ. Μητσοτάκης, το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη ουσιαστικά, θεωρεί τερατογένεση να μην είναι ξανά ο ίδιος στην εξουσία, να μην μπορεί ο ίδιος, με τον ανιψιό του και τους εκλεκτούς του ολιγάρχες να ορίζουν τις τύχες της χώρας και των πολιτών της.

Τερατογένεση δεν είναι η πολιτική αλλαγή, τερατώδη είναι τα όσα συμβαίνουν στη χώρα, τερατώδης είναι η καθημερινότητα των πολιτών, τερατώδης είναι η αλαζονεία και η έπαρση του Πρωθυπουργού.

Τερατώδες είναι να συνεχίσουμε στην εποχή των τεράτων, δηλαδή να συνεχίσει να είναι στην εξουσία ο κ.Μητσοτάκης με τις καταστροφικές πολιτικές του. Τερατώδη και πρωτοφανή είναι αυτά που ζούμε στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Τερατώδης είναι η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα. Τερατώδης είναι η φτωχοποίηση των πολιτών και της χώρας. Οι ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός είναι, μεν, ένα διεθνές φαινόμενο, που επιδεινώνεται επικίνδυνα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως η Ελλάδα του κ.Μητσοτάκη έχει σταθερή απόκλιση στις επιδόσεις της σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες: είμαστε σταθερά 2-2,5 μονάδες σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό είναι τερατώδες…Τερατώδης είναι ο κυνισμός της δήλωσης «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει»;

Ας μας πει με όση ειλικρίνεια διαθέτει ο κ.Μηταοτάκης, όταν πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αισθάνεται ότι κάθεται σε τραπέζι τεράτων ή σε τραπέζι που οι ομόλογοί του τα πηγαίνουν καλύτερα απ’ αυτόν σε όλες τις κρίσεις που διαχειρίζονται; Εκτός της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Πορτογαλίας, όλες οι άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη προκύπτουν από αναλογικά εκλογικά συστήματα με παραλλαγές και είναι κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο κ.Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποτελούν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την κοινωνία, για τη συνοχή, για τις ανισότητες, για την οικονομία, για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Κάθε μέρα που μένουν στην εξουσία, δημιουργούν τη μια κρίση μετά την άλλη, μεγεθύνουν τις υπαρκτές διεθνείς δυσκολίες πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα για τους πολίτες και τη χώρα.

Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη αλλά όχι μόνο πορείας αλλά και πλαισίου μέσα στο οποίο πορεύεται. Σε όλα… Η Ελλάδα αξίζει και πρέπει να αλλάξει, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μπορεί, ξέρει και θέλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη μεγάλη στροφή.