Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών που  κατέθεσε ο βουλευτής και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  Κώστας Ζαχαριάδης σχετικά με την διακίνηση επικίνδυνων  σεναρίων για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε τα εξής;

 • Άκουσα σε ένα από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα να γίνεται αναφορά για εμπλοκή του Ρωσικού παράγοντα στη χώρα. Καταλαβαίνετε ότι η ανάμιξη οποιασδήποτε εξωτερικής δύναμης ιδίως στην φάση που διανύουμε με την άθλια και βάρβαρη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μείζον θέμα για τη δημοκρατία στη χώρα είναι μείζον ζήτημα για την Ευρώπη, είναι μείζον ζήτημα για τον πολιτικό κόσμο. Μας ενημέρωσε κ η δημοσιογράφος ότι έχετε ξεκινήσει κάποιες συσκέψεις, έχετε κάποιες ιδέες για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ψηφίζουν οι πολίτες, να ψηφίζουν με scanner.
 • Μπορείτε να εγγυηθείτε την ομαλή θεσμική πορεία της χώρας σε εκλογές ή υλοποιείτε από την θέση του Υπουργού των Εσωτερικών την παλαιότερη σας δέσμευση ως Τομεάρχης Εσωτερικών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι θα κάνετε όλες τις αλλαγές στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξανά έρθει η Αριστερά ποτέ στην εξουσία;
 • Δεν ξέρω εάν ήταν δική σας έμπνευση αυτό με τους κοριούς, είναι μια μείζονα αλλαγή για να παρακολουθείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους για να ξέρετε τι θα κάνουν, για να τους εγκλωβίσετε, για να μην ξαναέρθουν στην κυβέρνηση αλλά αυτά δεν αρμόζουν στην Ελλάδα, δεν αρμόζουν σε δημοκρατική χώρα, δεν αρμόζουν στην Ευρώπη, δεν αρμόζουν στη Δύση.
 • Βγήκε ο Υπουργός της Ανάπτυξης, βγήκε η Βουλευτής Χανίων, η κ. Μπακογιάννη και έλεγε για τον εκλογικό νόμο πόσο αναγκαίο είναι να αλλάξει, ήθελα να ρωτήσω. Πήρα τη διαβεβαίωση. Την κρατάω.
 • Αυτό ήθελα, μια δέσμευση απέναντι στη Βουλή των Ελλήνων, μια δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό ότι δεν θα γίνουν παιχνίδια με τις εκλογές, ότι δεν θα αλλάξει ο κανόνας, ότι θα διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε έναν ομαλό δημοκρατικό πολιτικό βίο και μια ομαλή δημοκρατική πολιτική αλλαγή.
 • Από αλλού το περιμέναμε, από εσάς το περιμέναμε, από αλλού μας ήρθε. Μην μου λέτε, λοιπόν, για ένδυμα θεσμικής σοβαρότητας, όταν εσείς έρχεστε εδώ πέρα και το παίζετε θεσμικός και στις πάνω αίθουσες της Βουλής κρύβονται πίσω από το απόρρητο. Μην μου λέτε για ένδυμα θεσμικής σοβαρότητας όταν βάζετε κοριούς στους πολιτικούς σας αντιπάλους και πηγαίνουν διάφοροι και διασχίζουν τις λεωφόρους στη Νέα Υόρκη λες και είναι τα σκαθάρια.

Ακολουθεί το βιντεο της συζήτησης

 

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης

 

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Διακίνηση επικίνδυνων  σεναρίων για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές

 

Σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και σε ερώτηση του παρουσιαστή κ. Νίκου Ευαγγελάτου, αν πράγματι φοβάται η κυβέρνηση πιθανή εμπλοκή των Ρώσων στις εκλογές στην Ελλάδα, η δημοσιογράφος  κ.  Χριστίνα Κοραή δήλωσε κατά λέξη:  «Φυσικά. Και θα σου πω και το σχέδιο. Θα σου πω κάποια  πράγματα που δεν είναι γνωστά. Ο Υπουργός Εσωτερικών συγκάλεσε συσκέψεις  με τη Διεύθυνση Εκλογών  και την εταιρεία τη  SingularLogic και μάλιστα συζητήθηκαν όχι μόνο ο Ρωσικός δάκτυλος ευρύτερα, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να ψηφίσουμε μέσω scanner  δηλαδή να μην υπάρχει το κλασικό χαρτάκι… θα είναι ειδικό ψηφοδέλτιο, το scanner  αυτό θα διαβάζει και το σταυρό στο βουλευτή και στο κόμμα…», προκαλώντας την εύλογη και έντονη  αντίδραση του παρουσιαστή  ο οποίος τόνισε ότι «…άμα είναι να φοβάται κάποιος ότι θα γίνει προσπάθεια να επηρεαστεί το αποτέλεσμα, πιο εύκολα γίνεται να το επηρεάσεις με τα ηλεκτρονικά παρά με το χεράκι…».

 • Επειδή η ανεύθυνη διακίνηση σεναρίων για εμπλοκή ξένων κρατών στις εθνικές εκλογές δημιουργεί κλίμα έντονης ανησυχίας και ανασφάλειας στους Έλληνες πολίτες και δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό, ενώ ταυτόχρονα, εκθέτει τη χώρα διεθνώς  και  εγκυμονεί σοβαρούς  εθνικούς  κινδύνους.
 • Επειδή η διαρροή σεναρίων για ψηφοφορία μέσω scanner χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων προκαλεί έντονη καχυποψία και προβληματισμό στους Έλληνες πολίτες.
 • Επειδή οι πρακτικές της κυβέρνησης της ΝΔ καθόλη τη διάρκεια της θητείας της αλλά ιδίως εσχάτως στο θέμα των υποκλοπών, παραπέμπουν σε καθεστωτικές και αυταρχικές λογικές της Δεξιάς παράταξης περασμενών δεκαετιών.

Ερωτάται ο Υπουργός Εσωτερικών:

 1. Υιοθετεί η κυβέρνηση τα διακινούμενα σενάρια περί πιθανής εμπλοκής  της Ρωσίας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα;
 2. Είναι ακριβή τα όσα είπε η κ. Κοραή; Συγκαλέσατε σύσκεψη με τα στελέχη της Διεύθυνσης εκλογών του Υπουργείου σας και εξετάσατε το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών με ηλεκτρονικό τρόπο ψηφοφορίας;

Ο ερωτών βουλευτής

 

Κώστας Ζαχαριάδης