1) Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει προκαλέσει διεθνή σάλο σε όλη την παγκόσμια κοινότητα. Διαβάσαμε για τις προτάσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κ. Αλέξη Τσίπρα, για τις μεταρρυθμίσεις που οφείλουν να γίνουν στο ζήτημα αυτό, αν το κόμμα του επιστρέψει στην διακυβέρνηση της χώρας. Παρόλα αυτά, σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να προβεί σε κάποια κοινοβουλευτική δράση μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο αυτό;

Είναι μείζον ζήτημα Δημοκρατίας, λειτουργίας των θεσμών, λειτουργείας του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα υπερψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Όμως, δεν θα ψηφίσουμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την τοποθέτηση του κ. Δεμίρη στη διοικητική ηγεσία της ΕΥΠ. Δεν αποτελεί διακομματική επιλογή, είναι προσωπική επιλογή του κ.Μητσοτάκη, που είναι ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου και πηγαίνει προφανώς με εντολή συγκάλυψης, και όχι διαλεύκανσης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων.

Άλλωστε, ο «άριστος» κ. Μητσοτάκης δεν φημίζεται για τις καλές επιλογές του στην τοποθέτηση «αρίστων» στους διάφορους θεσμούς, όπως έχει φανεί στα διόμιση χρόνια που κυβερνά. Επιπλέον, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τους χειρισμούς στο πεδίο της δικαστικής έρευνας από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς φαίνεται να μην διερευνά το μείζον σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και του Predator, αλλά αντίθετα το πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα και πώς έγιναν οι διαρροές των στοιχείων για τις παρακολουθήσεις. Όσες καθυστερήσεις και αν επιχειρεί ο κ.Μητσοτάκης, οι ημέρες της ένοχης σιωπής του τελειώνουν. Στην Βουλή θα έρθει απολογούμενος να δώσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που θέτουμε εδώ και μέρες και στα οποία πεισματικά αρνείται να απαντήσει.

2) Για άλλη μια φορά αναμένουμε μεγάλες ανατιμήσεις στο ρεύμα από τον Σεπτέμβριο. Ποιες είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης;

Μόνη διέξοδος στηνενεργειακή κρίση είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει ως βασική επιλογή τον δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προτείνουμε ως ανώτατο συντελεστή κέρδους 5% στη χονδρεμπορική αγορά δίχως υπερκέρδη, υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο, όπως πέτυχαν Ισπανία και Πορτογαλία, προστασία από τις αποκοπές για τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής-Μητσοτάκη, που συμπεριλαμβάνεται ακόμη στους λογαριασμούς που παίρνουν οι πολίτες. Επιπλέον, ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με προσλήψεις της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής κατά 20% σε μόνιμη βάση, επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο των ενεργειακών δικτύων, το βασικότερο εργαλείο της Πολιτείας για την ενεργειακή μετάβαση.

Ενόψει του χειμώνα της ενεργειακής κρίσης απαιτείται ισχυροποίηση του δημόσιου ελέγχου σε όλη την ενεργειακή αγορά, διότι δε νοείται αντιμετώπιση της κρίσης με ασυδοσία και αισχροκέρδεια. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει την πρόσβαση σε προσιτές τιμές για όλες και όλους, νοικοκυριά, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, βασικές κοινωνικές και δημοτικές λειτουργίες.

 

3) Παραμένοντας στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, πώς σχολιάζετε τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης στο ζήτημα αυτό έως τώρα;

Είναι λάθος η αρχιτεκτονική της αγοράς ενέργειας. Ο κ. Μητσοτάκης χρηματοδοτεί με τα λεφτά των φορολογουμένων τα υπερκέρδη των παροχών. Αυτή η στρατηγική δεν είναι βιώσιμη μεσοπρόθεσμα ή θα κάνει και η Ελλάδα αυτό που διαπραγματεύτηκαν και πέτυχαν Ισπανία – Πορτογαλία ή θα περάσουμε πιο σκληρό και πιο δύσκολο χειμώνα και από τους πιο σκληρούς μνημονικούς χειμώνες.

Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις μέσω του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στα δίκτυα και τις ΑΠΕ με στρατηγική την πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και την στήριξη σε εγχώριους ενεργειακούς πόρους.

 

4) Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πέρασε ένα ιδιαίτερα δραστήριο καλοκαίρι με την ενσωμάτωση των νέων μελών του από τις εσωκομματικές εκλογές. Πώς κρίνετε έως τώρα την ένταξη και την συμμετοχή των νέων μελών στο Κόμμα;

Έγινε μια καλή αρχή… Συνεχίζουμε! Καταφέραμε να φέρουμε πιο κοντά τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ στον κομματικό ΣΥΡΙΖΑκαι να ανοίξουμε το κόμμα μας στην εκλογική μας βάση. Είναι αδιαμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία αν αναλογιστούμε ότι έγινε σε καιρούς πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από κόμμα λίγων δεκάδων χιλιάδων μελών έγινε κόμμα εκατοντάδων δεκαδψν χιλιάδων μελών. Τώρα είναι η ώρα της οργάνωσης και της δράσης, για την μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, της αυτοδιοίκησης, της παρουσίας του κόμματος σε όλους τους χώρους που υπάρχει πολιτική και κοινωνική κίνηση.