1) Κύριε Ζαχαριάδη η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται με ένα μέγα θέμα, όπως είναι το θέμα των παρακολουθήσεων. Μέχρι ποιο επίπεδο εξαντλείται η ευθύνη της κυβέρνησης και τι πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη σας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η υπόθεση αυτή όπως πρέπει;

Η ευθύνη είναι στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δεν μεταβιβάζεται. Αυτό νομοθέτησε ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης τον Αύγουστο του 2019. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός προϊστάμενος μιας σκοτεινής ομάδας, που λειτουργούσε ως μαφία παρακολουθήσεων, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και κάθε δημοκρατική αξία. Όσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει στην εξουσία τόσο θα διασύρει τη χώρα διεθνώς, θα είναι παράγοντας αστάθειας και αποσταθεροποίησης της πολιτικής ζωής της χώρας.

Θεωρούμε αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη παρούσα Βουλή. Δεσμευόμαστε ωστόσο και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της Δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Δεσμευόμαστε για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την ΕΥΠ, με σκοπό την απομάκρυνση της από το Πρωθυπουργικό γραφείο και την ανάθεση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

2) Θα είχατε αντίρρηση ως κόμμα να διερευνηθεί η υπόθεση πηγαίνοντας δέκα χρόνια πίσω, ακόμη και στις δικές σας κυβερνήσεις;

Αποτελεί, κατά τη συνήθη επικοινωνιακή τακτική του κ.Μητσοτάκη, επιχείρηση φθηνού αντιπερισπασμού να ζητήσει εξεταστική επιτροπή για διάστημα μίας δεκαετίας. Δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια επικοινωνιακού συμψηφισμού. Ο κ.Μητσοτάκης πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη και τώρα μας λέει ότι τον έπιασε ο καημός να διερευνήσει την περίοδο 2012 – 2019. Γιατί δεν το έκανε μόλις ανέλαβε; Γιατί δεν το έκανε τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης του; Γιατί δεν έκανε σχεδόν 1000 μέρες που κυβερνά; Διότι δεν είχε κανένα στοιχείο, δεν είχε καμία ένδειξη και τώρα ψάχνει σε πανικό να δημιουργήσει επικοινωνιακά σωσίβια και αντίβαρα.

3) Το θέμα των υποκλοπών, κατά τη γνώμη σας, μπορεί να φέρει πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών, αφού πλέον φαίνεται πως για ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν υπάρχει καμία περίπτωση, μετά από όλα αυτά, να συγκυβερνήσουν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει από καιρό καθαρή θέση, θέλουμε προοδευτική πλειοψηφία και προοδευτική αυτοδυναμία. Το προσκλητήριο είναι ανοιχτό προς όλους, δεν περισσεύει κανείς. Δημοκρατία, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη αυτό είναι το στοίχημα των επομένων εκλογών. Ο κ.Μητσοτάκης είναι παράγοντας αστάθειας για την Ελλάδα, μένοντας διατηρεί την πολική ανασφάλεια. Η χώρα χρειάζεται σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας, Θεσμικής επανεκκίνησης που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σοβαρές και θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, δικαιοσύνη και αξιοκρατία με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος δίπλα στις ανάγκες του πολίτη.

Η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του καλπάζοντος πληθωρισμού. Η χώρα βρίσκεται ξανά ανοχύρωτη για έναν ακόμα χειμώνα μπροστά στις νέες παραλλαγές της πανδημίας. Θέλουμε και μπορούμε να κυβερνήσουμε την Ελλάδα καλύτερα, έχουμε χρέος απέναντι στο παρόν και το μάλλον της πατρίδας.

Για τα θέματα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ θα πρέπει να ρωτήσετε τους συναδέλφους των δυο αυτών κομμάτων. Εμένα πάντα μου φαινόταν αδιανόητη και αφύσικη η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ είτε με το Μητσοτάκη είτε με το Σαμαρά. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας στο παρελθόν, εμείς τουλάχιστον το έχουμε κάνει.

4) Όλα δείχνουν ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι βαρύς, εκτός από πολιτικά, και οικονομικά. Ποια είναι τα μέτρα που προτείνετε εσείς ως αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση και, κατ´ επέκταση, στην ακρίβεια που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

Μόνη διέξοδος στην ενεργειακή κρίση είναι η πρόταση των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων πανευρωπαϊκά που εξειδικεύεται σε κάθε χώρα. Η προοδευτική πρόταση έχει ως βασική επιλογή τον δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προτείνουμε ως ανώτατο συντελεστή κέρδους 5% στη χονδρεμπορική αγορά δίχως υπερκέρδη, υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο, όπως πέτυχαν Ισπανία και Πορτογαλία, προστασία από τις αποκοπές για τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τη ληστρική πολιτική Μητσοτάκη. Επιπλέον, ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας με προσλήψεις της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής κατά 20% σε μόνιμη βάση, επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο των ενεργειακών δικτύων, το βασικότερο εργαλείο της Πολιτείας για την ενεργειακή μετάβαση. Επενδύσεις μέσω του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στα δίκτυα και τις ΑΠΕ με στρατηγική την πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και την στήριξη σε εγχώριους ενεργειακούς πόρους.

5). Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει στο θέμα της πανδημίας, ενώ έχει επεκτείνει τον δημοσιονομικό της χώρο με πάρα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ που αγγίζουν και τα 50;

            Την κατηγορούμε και την καταγγέλλουμε, τη έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων εδώ και δυόμιση χρόνια που συστηματικά αγνοεί. Ήταν και ο λόγος που ζητήσαμε εκλογές τον Δεκέμβρη του 2021 όταν και εκεί τους πιάσαμε να λένε ψέματα ότι δεν ήξεραν την μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα που την είχαν έξι μήνες στο συρτάρι. Βλέπετε όμως η χώρα είναι στην θέση 108 στην κατάταξη της ελευθεροτυπίας και της ποιότητας στην ενημέρωση.

Κάθε φορά που η πανδημία είναι σε έξαρση  ο υψηλός αριθμός ημερήσιων θανάτων φέρνει τη χώρα μας στη χειρότερη θέση της Ευρώπης. Πως το αντιμετώπισε αυτό η κυβέρνηση; ο Υπουργός Υγείας αλλάζει τον τρόπο καταγραφής των σχετιζόμενων με Covid-19 θανάτων σε αντιδιαστολή με αυτό που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.