Βασικά σημεία της υπ’ αριθμ. 920/09-07-2022 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχη Εσωτερικών του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Κωνσταντίνου (Κώστα) Ζαχαριάδη προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα «Άμεσες απαντήσεις για την περίπτωση της αμφιλεγόμενης και αδιαφανούς διαδικασίας της τιμητικής πολιτογράφησης του κ.Γιασάμ Αγιαβέφε»:

  • Η υπόθεση της ελληνικής ιθαγένειας, η υπόθεση της τιμητικής πολιτογράφησης είναι μια πάρα πολύ σοβαρή διαδικασία για την ελληνική δημοκρατία.
  • Ο κύριος Αγιαβέφε, ο οποίος πριν γίνει Έλληνας πολίτης με δική σας εισήγηση, είχε την ιθαγένεια του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Κύπρου, μια αδιαφανή επιχειρηματική δραστηριότητα (σύμφωνα) με όσα διαβάζουμε στον Τύπο.
  • Ποτέ δεν ήταν το κριτήριο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας το «πορτοφόλι». Δεν είναι η ελληνική ιθαγένεια golden visa, κύριε Βορίδη.
  • Να σας θυμίσω μερικές εξέχουσες προσωπικότητες που και σωστά πολιτογραφήθηκαν Έλληνες; Τομ Χανκς, Ζυλ Ντασέν, Αντεντοκούμπο, Βικτόρια Χίσλοπ. Ποιος είναι ο Αγιαβέφε; Πώς κάνετε ένα πολίτη του ψευδοκράτους των κατεχομένων της βόρειας πλευράς της Κύπρου, που έχει υποφέρει από την τουρκική κατοχή, Έλληνα πολίτη;
  • Ανοίγετε αυτό το θέμα στη δημόσια συζήτηση της χώρας; Ότι όποιος κυνηγιέται ως αντιπολιτευόμενος, ότι όποιος δέχεται επιθέσεις ή παρακρατικές δράσεις, τα οποία τα είχαμε γνωρίσει εδώ στην Ελλάδα σε άλλες δεκαετίες και πιστεύω, είμαι σίγουρος, ότι τα έχουμε πίσω μας, τον κάνουμε Έλληνα πολίτη;
  • Καταλαβαίνω τους λόγους που δεν θέλετε να κάνετε Έλληνες πολίτες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που είναι εδώ, και δεν πληρούν τα αυστηρότερα κριτήρια τα οποία εσείς βάλατε στραγγαλιστικά στο Νόμο για την Ιθαγένεια.
  • Ελέγξατε το ποινικό μητρώο και το βρήκατε μια χαρά; Αλλιώς, δεν δίνεται η ιθαγένεια. Βρίθουν οι καταγγελίες στον Τύπο. Μέχρι και στο Forbes έχουν γραφτεί πράγματα. Δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ (Προοδευτική Συμμαχία) το Forbes.
  • Δεν υπάρχει άλλο κριτήριο για εσάς για να δώσετε την ιθαγένεια. Μόνο το «πορτοφόλι». Προσέξτε, κύριε Βορίδη. Εσείς έχετε την ευθύνη της πολιτογράφησης. Μην αφήνετε να σας φορτώνουν άλλοι φίλοι σας στην κυβέρνηση, και πιθανόν εκτός κυβέρνησης, πράγματα που αφορούν αυτούς.

 

Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ, πίστευα ότι εσείς προσωπικά θα ήσασταν αρκετά πιο προσεκτικός από τους άλλους συναδέλφους σας στην κυβέρνηση στο ποιος μπορεί να λέγεται και να προσδιορίζεται ως Έλληνας πολίτης. Η υπόθεση της ελληνικής ιθαγένειας, η υπόθεση της τιμητικής πολιτογράφησης είναι μια πάρα πολύ σοβαρή διαδικασία για την ελληνική δημοκρατία. Είδαμε, λοιπόν, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανέρωτο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου.

Ο κύριος Αγιαβέφε, ο οποίος πριν γίνει Έλληνας πολίτης με δική σας εισήγηση, είχε ιθαγένεια του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Κύπρου, μια αδιαφανή επιχειρηματική δραστηριότητα (σύμφωνα) με όσα διαβάζουμε στον Τύπο. Έρχεται και παίρνει την ελληνική ιθαγένεια, επειδή φαίνεται να έχει κάνει κάποιες δωρεές μέσα στην περίπτωση της πανδημίας.

Διαβάζοντας την διαδικασία για να γίνει κάποιος Έλληνας πολίτης, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι πρέπει να ελεγχθεί το ποινικό του μητρώο. Το ελέγξατε αυτό το πράγμα; Πρέπει να δείτε εάν έχει πολλαπλές ιθαγένειες, και μια σειρά άλλα ζητήματα. Και το βασικό: το κριτήριο. Ποτέ δεν ήταν το κριτήριο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας το «πορτοφόλι». Δεν είναι η ελληνική ιθαγένεια, κ.Βορίδη, golden visa.

Να σας θυμίσω μερικές εξέχουσες προσωπικότητες που και σωστά πολιτογραφήθηκαν Έλληνες; Τομ Χανκς, Ζυλ Ντασέν, Αντεντοκούμπο, Βικτόρια Χίσλοπ. Ποιος είναι ο Αγιαβέφε; Πώς κάνετε ένα πολίτη του ψευδοκράτους των κατεχομένων της βόρειας πλευράς της Κύπρου, που έχει υποφέρει από την τουρκική κατοχή, Έλληνα πολίτη; Πώς το κάνετε αυτό το πράγμα; Ποιες είναι οι εισηγήσεις; Γιατί έγινε; Τα ψάξατε αυτά τα ζητήματα; Αυτά για την αρχή και θα τα δούμε στη συνέχεια τα υπόλοιπα.

Ολόκληρη η δευτερολογία:

Κύριε Υπουργέ, ο Άρειος Πάγος δεν είναι ο Υπουργός Εσωτερικών. Ο Υπουργός Εσωτερικών είναι ο Υπουργός Εσωτερικών. Εκτός εάν νομίζετε ότι εσείς είστε ο Άρειος Πάγος και θεωρείτε ότι υπάρχει συμπίεση στα καθήκοντα. Βλέπω ότι είστε πάρα πολύ ευαίσθητος και έτσι μου προκαλεί θετική εντύπωση, όταν ακούτε, για παράδειγμα, ότι κάποιος είναι πρόσφυγας, ότι κάποιος κυνηγιέται για τα πολιτικά του προβλήματα, δακρύζετε εσείς προσωπικά στο Υπουργείο Εσωτερικών. Και λέτε να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε αυτόν τον άνθρωπο, που φαίνεται να τον κυνηγάει ο αυταρχικός και βάρβαρος Ερντογάν, και να τον κάνουμε Έλληνα πολίτη. Ξέρετε πόσοι είναι αυτοί, κ.Βορίδη; Νομίζω ότι ξέρετε. Δηλαδή, εν πάσοι περιπτώσι, παρά τις πολιτικές μας διαφορές είστε και καλά μελετημένος και ευφυής άνθρωπος. Ανοίγετε αυτό το θέμα στη δημόσια συζήτηση της χώρας; Ότι όποιος κυνηγιέται ως αντιπολιτευόμενος, ότι όποιος δέχεται επιθέσεις ή παρακρατικές δράσεις, τα οποία τα είχαμε γνωρίσει εδώ στην Ελλάδα σε άλλες δεκαετίες και πιστεύω, είμαι σίγουρος, ότι τα έχουμε πίσω μας, τον κάνουμε Έλληνα πολίτη;

Εγώ σας ρώτησα δύο συγκεκριμένα πράγματα. Δηλαδή, θα κάνουμε (Έλληνα πολίτη), για παράδειγμα, και τον πρόεδρο του HDB, τον (Σελαχατίν) Ντεμιρτάς, που είναι στη φυλακή; Θα κάνουμε (Έλληνες πολίτες) και από το CHP, που και αυτοί στη φυλακή; Ανοίγουμε αυτή την κουβέντα; Εγώ σας ρώτησα συγκεκριμένα πράγματα. Πρώτον, εάν ελέγξατε εσείς το ποινικό μητρώο και το βρήκατε μια χαρά; Αλλιώς, δεν δίνεται ιθαγένεια. Άρα το ελέγξατε και το βρήκατε μια χαρά. Βρίθουν καταγγελίες στον Τύπο. Μέχρι και στο Forbes έχουν γραφτεί πράγματα. Δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ (Προοδευτική Συμμαχία) το Forbes.

Δεύτερον, το πραγματικό κριτήριο. Γιατί αυτός ο άνθρωπος, κυνηγιέται, δεν κυνηγιέται, έχει ποινικό μητρώο, δεν έχει, χρησιμοποιεί τη διαδικασία, δεν τη χρησιμοποιεί, κάνει δουλειές σε διάφορες εταιρίες από τα Βαλκάνια μέχρι την κατεχόμενη Κύπρο και το Σίτυ του Λονδίνου, γίνεται Έλληνας (πολίτης), δεν κατάλαβα. Γιατί; Κατάλαβα, για παράδειγμα, γιατί ο Ζυλ Ντασέν έγινε Έλληνας (πολίτης). Το κατάλαβα. Εύκολο. (Κατάλαβα) γιατί έγινε ο Τομ Χανκς Έλληνας (πολίτης). Εύκολο. (Κατάλαβα) γιατί έγινε ο Αντεντοκούμπο (Έλληνας πολίτης). Εύκολο. Επίσης, καταλαβαίνω τους λόγους που δεν θέλετε να κάνετε (Έλληνες πολίτες) δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που είναι εδώ, και δεν πληρούν τα αυστηρότερα κριτήρια τα οποία εσείς βάλατε στραγγαλιστικά στο Νόμο για την Ιθαγένεια. Να μην το συζητησουμε αυτό εδώ.

Τον πραγματικό λόγο- και ρωτάω ξανά- (για τον οποίο) έχει δοθεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας (η ελληνική) ιθαγένεια με (κριτήριο) το «πορτοφόλι»; Δεν υπάρχει άλλο κριτήριο. Μόνο το «πορτοφόλι».Και προσέξτε, κύριε Βορίδη. Εσείς έχετε την ευθύνη της πολιτογράφησης. Μην (αφήνετε να) σας φορτώνουν άλλοι φίλοι σας στην κυβέρνηση, και πιθανόν εκτός κυβέρνησης, πράγματα που αφορούν αυτούς.

Επίσης, την έχετε κάνει την πολιτογράφηση; Τον έχετε ορκίσει; Διάβασα στον Τύπο ότι υπάρχουν αντικρουόμενα δημοσιεύματα. Κάποια γράφουν ότι την ολοκληρώσατε (τη διαδικασία), κάποια (ότι) όχι. Αν δεν το έχετε κάνει, επειδή υπάρχουν αμφιβολίες, ξαναψάξτε το. Μην το κάνετε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ευτελίζετε το λόγο για να παίρνει κάποιος την ιθαγένεια και να γίνεται Έλληνας πολίτης. Δεν είναι η ιθαγένεια golden visa, κύριε Βορίδη.