Υπάρχει μια αίσθηση πανικού και αγωνίας, όχι για τις πυρκαγιές ούτε για την φύση ούτε για το περιβάλλον ούτε για τις ζημιές, αλλά για το πώς θα ξεφύγουν από τις ευθύνες τους. Τι απέγινε το πόρισμα της επιτροπής Goldammer, που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ το 2018; Τι έχει γίνει τέσσερα χρόνια μετά;

Η υπόθεση Λιγνάδη είναι ένας «ακραίος πυλώνας», ένα case study για τον τρόπο, που αντιλαμβάνεται την εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Πιστεύουν ότι η χώρα και οι θέσεις κύρους τούς ανήκουν, ενώ δεν έχουν καμία υποχρέωση να λογοδοτούν σε κανέναν. Κανείς από αυτούς που διόρισαν τον Λιγνάδη δεν έχει καν ψελλίσει μία συγνώμη για την επιλογή του.

Ο κ. Μητσοτάκης και τα κυβερνητικά στελέχη, καλλιέργησαν στους πολίτες την αίσθηση ότι θα λάβουν ένα σεβαστό ποσό που θα αποζημιώσει τον σκληρό χειμώνα που περάσαμε. Κάποιοι μάλιστα πολιτικοί και δημοσιογράφοι μας έλεγαν «άνοιξε η πλατφόρμα για τα 600άρια». Η επιδότηση δεν κάλυψε το 60% των ανατιμήσεων.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μοναδική κυβέρνηση στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, που δίνει διαρροές ώστε να αλλάζει τον εκλογικό νόμο, αναθεωρώντας δικό της νόμο χωρίς πρώτα να εφαρμοστεί.

Η απλή αναλογική είναι άλμα δημοκρατικής και πολιτικής ωρίμανσης, δεν είναι και δεν μπορεί να θεωρείται αδυναμία ούτε κατάσταση ομηρίας του πρώτου. Σε αυτή τη διαδικασία μετεκλογικά δεν θα μπορεί κανείς να κρυφτεί, όπως εύκολα κάνουν προεκλογικά.

Η ΝΔ να «πέφτει» αρκετά γρήγορα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ανεβαίνει σταθερά και αυτό είναι σημαντικό. Ψηφίζουν οι πολίτες κι εκεί κατά τη γνώμη μου διαμορφώνεται με ταχύτητα ένα μέτωπο απέναντι στην καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη που ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να το εκφράσει.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Πως αποτιμάτε την διαχείριση της κυβέρνησης στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Πεντέλη;

Είναι εντυπωσιακό το πώς αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και πόσο χαμηλά έχουν βάλει τον πήχη αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού. Υπάρχει μια αίσθηση πανικού και αγωνίας, όχι για τις πυρκαγιές, ούτε για την φύση, ούτε για το περιβάλλον, ούτε για τις ζημιές, αλλά για το πώς θα ξεφύγουν από τις ευθύνες τους.

Τους κατατρέχουν οι περσινές πυρκαγιές και η λαχτάρα στην Αττική από έναν 24ωρο χιονιά. Αποτέλεσμα, νικήσαμε τις πυρκαγιές η Κυβέρνηση τα κατάφερε αλλά η Πεντέλη κάηκε.

Και τα επόμενα βήματα; Ότι και τα προηγούμενα : ερασιτεχνισμός, μισόλογα, υποχρηματοδότηση μη κάλυψη των ελλείψεων στην πυροσβεστική, υποστελέχωση των δασαρχείων, ανυπαρξία προληπτικών μέτρων και ολιστικού σχεδίου για τις έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας. Τι απέγινε το πόρισμα της επιτροπής Goldammer που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ το 2018; Τι έχει γίνει τέσσερα χρόνια μετά;

Η ΝΔ σας κατηγορεί για μικροπολιτική εκμετάλλευση και τοξικότητα σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη. Πώς απαντάτε;

Η υπόθεση Λιγνάδη είναι ένας «ακραίος πυλώνας», ένα case study για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Πιστεύουν ότι η χώρα και οι θέσεις κύρους τούς ανήκουν, ενώ δεν έχουν καμία υποχρέωση να λογοδοτούν σε κανέναν. Είναι υπεράνω κάθε κριτικής και δεν απολογούνται. Τώρα αυτή η τακτική, αλλάζει, όχι βέβαια γιατί σκέφτονται διαφορετικά, αλλά γιατί αντιλαμβάνονται ότι ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες. Αφού προσπάθησαν στην αρχή να συγκαλύψουν, μετά να απαξιώσουν και να εξαφανίσουν την υπόθεση, στη συνέχεια βρήκαν «κρυψώνα» στον δήθεν λαϊκισμό, στην τοξικότητα και στην συνωμοσία.

Η φριχτή αυτή υπόθεση, δημιουργεί την αίσθηση στον λαό ότι οι ισχυροί, οι επώνυμοι, αυτοί που είναι κοντά στο σύστημα, μπορούν να κάνουν, ότι θέλουν και να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Να θυμίσω ότι, κανείς από αυτούς που διόρισαν τον Λιγνάδη δεν έχει καν ψελλίσει μία συγνώμη για την επιλογή του, αντιθέτως λάμβανε υποστήριξης έως την τελευταία ώρα.

Πως σχολιάζετε την προαναγγελία του υπουργού Οικονομικών για νέες ενισχύσεις και πως αποτιμάτε την ενίσχυση που πήραν οι πολίτες μέσω του power pass;

Άλλη μια μεγάλη σοβαρή κυβερνητική αποτυχία. Τόσο επικοινωνιακά αλλά κυρίως στην ουσία. Ο κ. Μητσοτάκης και τα κυβερνητικά στελέχη, καλλιέργησαν στους πολίτες την αίσθηση ότι θα λάβουν ένα σεβαστό ποσό που θα αποζημιώσει τον σκληρό χειμώνα που περάσαμε. Κάποιοι μάλιστα πολιτικοί και δημοσιογράφοι μας έλεγαν «άνοιξε η πλατφόρμα για τα 600άρια», σαν άλλοι Πέτρος Δούκας που μας έλεγε ότι, με τα χιλιάρικα το 2007 κέρδισε η ΝΔ τις εκλογές. Αποτέλεσμα πάνω από 8 στους 10 πολίτες πήραν ποσά μέχρι 50ευρώ. Η επιδότηση δεν κάλυψε το 60 % των ανατιμήσεων όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός και μάλιστα στις περιπτώσεις που το ποσό ήταν κάτω από 18 ευρώ δεν επιστρέφεται ούτε ευρώ από την αισχροκέρδεια.

Χρειάζεται πραγματική ενίσχυση και νέα αρχιτεκτονική στην αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα ήταν η πιο ακριβή χώρα της ΕΕ για το πρώτο τρίμηνο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και η τρίτη πιο ακριβή χώρα στα νοικοκυριά. Αυτός είναι ο ορισμός της ακρίβεια Μητσοτάκη.

Έχουν επανακάμψει τα σενάρια για νέα αλλαγή του εκλογικού Νόμου. Ποια η άποψη σας;

Θα ήταν κάτι βλακώδες εάν δεν ήταν κάτι τόσο επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό. Παίζουν με τους θεσμούς ανερυθρίαστα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μοναδική κυβέρνηση στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, που δίνει διαρροές ώστε να αλλάζει τον εκλογικό νόμο, αναθεωρώντας δικό της νόμο χωρίς πρώτα να εφαρμοστεί. Ό,τι και να κάνουν, δεν πρόκειται να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος τους. Όποιο νόμο και να φέρουν, ο δεύτερος δεν γίνεται πρώτος. Είναι δεύτεροι και το ξέρουν, και τους έχει πιάσει πανικός. Αν το επιχειρήσει, θα είναι η πλήρης εργαλειοποίηση των θεσμών και των διαδικασιών.

Πως κρίνετε τις απαντήσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του Μέρα25 στις προτάσεις σας για προοδευτική διακυβέρνηση;

Πρώτα οι εκλογές, πρώτα η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, πρώτα η πρώτη εντολή στον Αλέξη Τσίπρα. Μετά όλα τα άλλα. Μην λογαριάζουμε χωρίς την λαϊκή ετυμηγορία. Η απλή αναλογική είναι άλμα δημοκρατικής και πολιτικής ωρίμανσης, δεν είναι και δεν μπορεί να θεωρείται αδυναμία ούτε κατάσταση ομηρίας του πρώτου. Σε αυτή τη διαδικασία μετεκλογικά δεν θα μπορεί κανείς να κρυφτεί, όπως εύκολα κάνουν προεκλογικά. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Εμείς κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα το 2016 με την ψήφιση της απλής αναλογικής και θα κάνουμε και το δεύτερο μεγάλο βήμα το βράδυ των εκλογών. Εκεί θα χρειαστεί και άλλοι να κάνουν βήματα μπροστά. Εάν όχι, τη λύση πάλι θα τη δώσει ο λαός που βλέπει, ξέρει, παρακολουθεί.

Αντιστρέφω το ερώτημα, και λέω αναφορικά με την υπόλοιπη προοδευτική Αντιπολίτευση. Ποιες οι πολιτικές και προγραμματικές διαφορές ενός σοσιαλιστή με έναν αριστερό; Μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση τι διαφορές έχει από μία προοδευτική κυβέρνηση; Τι κυβέρνηση έχουν στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τις Σκανδιναβικές χώρες; Μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο εδώ; Πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι μέρος του προβλήματος ή μέρος της λύσης; Εμείς πιστεύουμε ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να ζητήσουν κάτι καλύτερο για την Ελλάδα.

Ποια τα συμπεράσματα σας από τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων, στα οποία, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με σχετικά μικρά κέρδη;

Η ΝΔ να «πέφτει» αρκετά γρήγορα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ανεβαίνει σταθερά και αυτό είναι σημαντικό. Διαβάστε με προσοχή τις τάσεις στις δημοσκοπήσεις και θα δείτε ότι και εκεί τα πράγματα αλλάζουν με ταχύτητα. Δεν ψηφίζουν όμως οι δημοσκόποι και οι αναλυτές. Ψηφίζουν οι πολίτες κι εκεί κατά τη γνώμη μου διαμορφώνεται με ταχύτητα ένα μέτωπο απέναντι στην καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη που ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να το εκφράσει.