Η απογραφή του πληθυσμού αποτελεί μια αναγκαία συνθήκη για την εύρυθμη λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους, αλλά και το ζήτημα της σοβαρής διενέργειας της απογραφής είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για το μέλλον της χώρας.

Με την αξιοποίηση των έγκυρων απογραφικών στοιχείων μπορούμε να λάβουμε επίκαιρες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, να γνωρίζουμε πόσα σχολεία χρειαζόμαστε, πόσα νοσοκομεία χειριζόμαστε.

Με βάσει τα απογραφικά δεδομένα, η πολιτεία σχεδιάζει τις κατάλληλες κοινωνικές και δημόσιες πολιτικές του αύριο, που είναι απαραίτητες για την άσκηση κρίσιμων αρμοδιοτήτων, ιδίαιτερα στον τομέα του κράτους πρόνοιας και στην επίτευξη της αναγκαίας κοινωνικής συνοχής. Δίχως αξιόπιστα και επικαιροποιημένα δεδομένα δεν μπορεί να εξυπηρετηθούν επαρκώς οι ανάγκες των πολιτών. Και σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ υπό το καθεστώς της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, των ανατιμήσεων σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, της στεγαστικής κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ανέδειξε από την πρώτη στιγμή τα προβλήματα της απογραφικής διαδικασίας και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση, ενώ κάλεσε ταυτόχρονα τους πολίτες να απογραφούν παρά τα όποια εμπόδια.

Εντούτοις, η απογραφή «βούλιαξε» με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη λόγω των προβλημάτων οργάνωσης και αξιοπιστίας. Προφανώς δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη η οποία, όπως έχει αποδείξει επανειλημμένα, ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία, κι όχι για την ουσία, των ζητημάτων αποφεύγοντας να δώσει ουσιαστικές λύσεις. Η πανδημία δυσχεραίνει, μεν, τη διαδικασία της απογραφής, όμως δεν μπορεί να αποτελεί τη μόνιμη δικαιολογία της κυβέρνησης για κάθε πρόβλημα που δεν μπορεί ή δεν θέλει να λύσει.

Ενδεικτικά, τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την διαδικασία της απογραφής αφορούσαν στη διανομή των φακέλων και αρκετοί από τους συμπολίτες μας είτε δεν έλαβαν ποτέ το σχετικό φάκελο είτε έλαβαν φάκελο με λανθασμένα στοιχεία. Επιπροσθέτως, οι απογραφείς έλαβαν χαμηλές αμοιβές παρά τις αντίστοιχες πορβλέψεις και τον μεγάλο όγκο της δουλειάς τους. Από την άλλη, μια μικρή μερίδα πολιτών στάθηκε με καχυποψία απέναντι στη διαδικασία της απογραφής.

Τούτο είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία να φτάσει πολλές φορές σε οριακό σημείο. Έχουν περάσει ήδη τέσσερεις μήνες από την ολοκλήρωση της απογραφής και τα αποτελέσματα καθυστερούν δυσανάλογα να ανακοινωθούν, ενώ η διαδικασία βρίσκεται στον «αέρα».

Φυσικά, οι ευθύνες δεν βαρύνουν την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς τα έμπειρα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ έδειξε ισχυρά αντανακλαστικά και ανταποκρίθηκε στην αγωνιώδη έκκληση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τη στήριξη της διαδικασίας της απογραφής.

Στο παρελθόν το ελληνικό κράτος διενήργησε πολλές φορές παρόμοιες διαδικασίες δίχως προβλήματα. Ως εκ τούτου, οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και, όπως διαφαίνεται, οδηγούμαστε στο απόλυτο φιάσκο του «Επιτελικού Κράτους»του κ. Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τις αυτονόητες ενέργειες που αντιστοιχούν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότεροι πολίτες δεν εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση. Η χώρα δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο των εξελίξεων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών έχει την υποχρέωση να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την εξέλιξη της διαδικασίας της απογραφής, σε μια χρονική συγκυρία λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές. Η χώρα και οι πολίτες έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν πολύ ακριβά τα λάθη και τις καταστροφικές πολιτικές του «επιτελικού κράτους» των «αρίστων» του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής βορείου τομέα Αθηνών, τομεάρχης Εσωτερικών