Εμείς κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα το 2016 με την ψήφιση της απλής αναλογικής και θα κάνουμε και το δεύτερο μεγάλο βήμα το βράδυ των εκλογών… Εκεί θα χρειαστεί και άλλοι να κάνουν βήματα μπροστά… Αν όχι τη λύση πάλι θα τη δώσει ο λαός που βλέπει, ξέρει, παρακολουθεί.

Στους αναλυτές, τους δημοσιογράφους και τους δημοσιολογούντες πάντα αρέσουν τα σενάρια, τα «αν» και τα «θα». Πολλές φορές η πολιτική και οι συμμαχίες γίνονται απλά μαθηματικά… Αθροίσματα του ενός με τον άλλο και τον τρίτο στην αναζήτηση του 151…

Αθροίσματα με την απλή αναλογική, αθροίσματα με το bonus, αθροίσματα με τον εαυτό τους… Είναι αυτό όμως πολιτική; Αφορά τις ζωές των ανθρώπων; Αλλάζει καθημερινότητες; Πριν τα μαθηματικά να μιλήσουμε πολιτικά… Τα μαθηματικά θα μας τα υποδείξει ο λαός με την ετυμηγορία του και στην απλή αναλογική με την ισότιμη αντιστοίχιση ψήφων και εδρών όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες…

Πολιτικά λοιπόν… Προεκλογικά ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες πολίτες για να πάρουμε την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, γιατί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι μέρος του προβλήματος και δεν μπορεί να είναι και μέρος της λύσης. Άρα θέλουμε την πρώτη εντολή να για δοθεί το σήμα της αναχώρησης του κ. Μητσοτάκη… Μετεκλογικά απευθυνόμαστε σε όλα τα αυτοαποκαλούμενα προοδευτικά κόμματα για να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και στα βαλκάνια. Σε αυτή τη διαδικασία μετεκλογικά δεν θα μπορεί κανείς να κρυφτεί όπως εύκολα κάνει προεκλογικά.

Μέσα σε λίγες ώρες όλα θα απαντηθούν… Τι σημαίνει πολιτικά και προγραμματικά σοσιαλδημοκράτης το 2022; Ποιες οι πολιτικές και προγραμματικές διαφορές του με έναν σοσιαλιστή ή με έναν αριστερό; Μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση τι διαφορές έχει από μία προοδευτική κυβέρνηση; Τι κυβέρνηση έχουν στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τις Σκανδιναβικές χώρες; Μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο εδώ; Μπορεί να υπάρξει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με τη ΝΔ; Η απλή αναλογική δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει αδυναμία του πρώτου, ούτε ομηρίας του πρώτου, είναι άλμα δημοκρατικής και πολιτικής ωρίμανσης. Απλή αναλογική σημαίνει ότι αντιστοιχούνται ψήφοι και έδρες αλλιώς επανέρχεται το θεώρημα του κ. Σημίτη προ είχε ακουστεί προ εικοσαετίας για την χρήσιμη ψήφο… Τι σήμαινε αυτό σημασία έχει το bonus, όχι οι συνεργασίες, μην ψηφίζετε μικρότερα κόμματα γιατί δεν έχει σημασία όπως υπονοούσε η κυρίαρχη αντίληψη της εποχής… Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα συνεργασιών στην Ευρώπη εσχάτως και στην Ελλάδα χωρίς αναλογικό εκλογικό σύστημα.

Δεν μπορεί να μιλά όμως κανείς για την επόμενημέρα πριν αποτυπωθεί η λαϊκή βούληση στις κάλπες… Ποια κόμματα θα είναι στη βουλή; Τι ποσοστό θα έχουν; Τι ποσοστό θα έχει η προοδευτική πολυκατοικία και τι ποσοστό ή συντηρητική; Το ερώτημα των επόμενων εκλογών είναι ερώτημα πολιτικής κατεύθυνσης… Είναι ερώτημα για το αν συνεχίζουμε όπως πάμε σήμερα με μικρές προσαρμογές ή κάνουμε μια νέα αρχή για την κοινωνία, την οικονομία τη χώρα με πολιτική αλλαγή. Αυτό θα κριθεί στο επίπεδο της κοινωνικής δυσμικής κι όχι των μαθηματικών σταυρόλεξων. Καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τσίπρα σημαίνει πολιτική αλλαγή.

Μας κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης ότι το εκλογικό σύστημα φέρνει αστάθεια. Κάνει λάθος. Οι επιλογές των κομμάτων φέρνουν την αστάθεια, η κουλτούρα της μη συνεργασίας φέρνει την αστάθεια, η λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, που τελικά οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις μας χρεοκόπησαν φέρνει αστάθεια, δεν μας χρεοκόπησαν οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Τελικά η Ευρώπη έχει ασταθείς κυβερνήσεις; Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει από την πρώτη στιγμή οριοθετήσει τον πολιτικό του αντίπαλο… Είναι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη… Και τις σχέσεις του με τα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης που δεν είναι συγκρουσιακές αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ανταγωνιστικές… Δεν μας αρμόζουν εμάς ούτε οι ίσες αποστάσεις, ούτε μια λογική «εμείς εμείς οι μόνοι συνεπείς».

Τα εκλογικά συστήματα, δεν μπορούν να ανατρέψουν κοινωνικές δυναμικές… Αυτό που κάνουν είναι να αποτυπώνουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια ή πιο μυωπικά την λαϊκή βούληση… Τους επόμενους μήνες έχουμε μια διπλή ευκαιρία να αλλάξουμε κατεύθυνση, να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος και να ομαλοποιήσουμε τον διάλογο των πολιτικών δυνάμενων. Εμείς κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα το 2016 με την ψήφιση της απλής αναλογικής και θα κάνουμε και το δεύτερο μεγάλο βήμα το βράδυ των εκλογών… Εκεί θα χρειαστεί και άλλοι να κάνουν βήματα μπροστά… Αν όχι τη λύση πάλι θα τη δώσει ο λαός που βλέπει, ξέρει, παρακολουθεί.

(Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι τομεάρχης Εσωτερικών, βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια βορείου τομέα Αθηνών)