Κύριε Ζαχαριάδη, η ακρίβεια που εξανεμίζει το εισόδημα των πολιτών, αποτελεί ένα διεθνές φαινόμενο. Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση γι’ αυτό;

Φυσικά η κρίση είναι διεθνής… Ποιος το αρνείται; Ελάτε όμως να συγκρίνουμε…Η κρίση στην Ελλάδα έχει πολύ πιο δραματικές επιπτώσεις από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Η σημερινή πρακτική του κ. Μητσοτάκη κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς, και αφήνει τους φτωχούς στη μοίρα τους. Μέσος όρος πληθωρισμού στην ενέργεια στην ΕΕ στο 39%, στην Ελλάδα στο 61%. Στην αντλία καυσίμων είμαστε οι έβδομοι πιο ακριβοί στον κόσμο, ενώ οι μισθοί μας δεν είναι στην έβδομη θέση διεθνώς, στο super market για να γεμίσεις δύο τσάντες τρόφιμα θέλεις πάνω από εκατό ευρώ. Στην Ελλάδα πληρώνουμε την διεθνή κρίση και πληρώνουμε και τις ιδεοληψίες Μητσοτάκη.

Τι θα μπορούσε, δηλαδή, να κάνει ο κ.Μητσοτάκης και δεν το έκανε;

Το πρώτο μέτρο που προτείνουμε όλο αυτό το διάστημα είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ για να προστατευτεί το διαθέσιμο εισόδημα και να τονωθεί η κατανάλωση, να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και  η εισφορά αλληλεγγύης έως τα 40.000 ευρώ, να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωση δηλαδή να μειωθεί στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα όπως έχουν κάνει άλλες 18 χώρες της ΕΕ, να μειωθούν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στα πρότυπο της Ιβηρικής χερσονήσου, να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής, να υπάρξει αυστηρός έλεγχος των κερδών και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας με πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, να ληφθούν στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας, κήρυξε την επίσημη έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι σας κάνει τόσο σίγουρους ότι ο πρωθυπουργός δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και ότι θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;

Κανείς με αυτή την κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Πάντως έτσι δείχνει η εικόνα των Υπουργών. Η χώρα δεν έχει Υπουργικό Συμβούλιο, έχει μόνο υποψήφιους βουλευτές. Έτσι προετοιμαζόμαστε για τον σκληρό και δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας; Χρειαζόμαστε νέα κυβέρνηση. Οι ίδιοι οι γαλάζιοι βουλευτές βγαίνουν στα κανάλια και λένε διάφορες ημερομηνίες εκλογών.

Η χώρα έχει μπει σε πολιτική παρακμή. Μιλήσαμε εγκαίρως και θεσμικά. Ζητάμε να ορίσει μια ημερομηνία εκλογών, να ορίσει έναν υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών, κι όχι υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως λανθασμένα αναπαράγουν στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, διακομματική επιτροπή για την ισότιμη συμμετοχή και τον πλουραλισμό όλων των κομμάτων στα Media. Διαρκής συνεδρίαση των αρμόδιων επιτελείων που θα διασφαλίζουν τα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας ειδικά σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία.

Πάντως, η κυβέρνηση κατηγορεί το κόμμα σας ότι προκαλεί ένα «τοξικό κλίμα» στην πολιτική ζωή του τόπου.

Την τοξικότητα τη δημιουργούν όχι μόνο τα λόγια αλλά κυρίως οι πράξεις. Ο κ. Μητσοτάκης είναι σε αδιέξοδο, θα επιχειρήσει να κυλήσει όλο το πολιτικό σύστημα στη λάσπη.  Λόγω έλλειψης μιας θετικής ατζέντας που να μπορεί να γίνει πιστευτή είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός κατηγορεί χωρίς μνήμη. Ποιος; Αυτός που ως αρχηγός της  αντιπολίτευσης κέρδισε εργαλειοποιώντας φυσικές καταστροφές, εξωτερική πολιτική, ενσωμάτωσε και ανέδειξε στην ηγεσία της ΝΔ τα ορφανά του Καρατζαφέρη.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αξιοσημείωτη αντοχή της κυβέρνησης. Μπορείτε να κερδίσει τις εκλογές;

Θεωρώ ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα στις εκλογές του φθινοπώρου, για να προλάβω το ερώτημά σας, δεν το βλέπω στην τηλεόρασή μου όταν ακούω «αναλυτές» και «αναλύσεις», το βλέπω όμως στα μάτια των πολιτών που συναντώ στις γειτονίες του βόρειου τομέα, το ακούω στο ηχόχρωμα της φωνής τους. Την ημέρα που θα γίνουν οι εκλογές ο κάθε πολίτης θα μπει σε θέση ευθύνης για να διαλέξει πως θέλει να προχωρήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Το δίλημμα είναι σαφές: ή συνεχίζει ο εφιάλτης του κ.Μητσοτάκη ή βάζουμε ένα τέλος σε αυτό.

Αν υποθέσουμε ότι έχετε δίκιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι όντως πρώτο κόμμα τη νύχτα των εκλογών, θα μπορέσετε να σχηματίσετε κυβέρνηση;

Η δημοκρατική παράταξη και όποιος συμπεριλαμβάνει τον εαυτό του ή το κόμμα του εκεί έχει ευθύνες. Προεκλογικά ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες πολίτες για να πάρουμε την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, γιατί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι μέρος του προβλήματος και δεν μπορεί να είναι και μέρος της λύσης. Άρα θέλουμε την πρώτη εντολή να για δοθεί το σήμα της αναχώρησης του κ. Μητσοτάκη… Μετεκλογικά απευθυνόμαστε σε όλα τα αυτοαποκαλούμενα προοδευτικά κόμματα για να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και στα βαλκάνια. Σε αυτή τη διαδικασία μετεκλογικά δεν θα μπορεί κανείς να κρυφτεί όπως εύκολα κάνει προεκλογικά.

Μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται να διατεθειμένο να στηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Όντως σήμερα έτσι είναι. Όμως αν ο λαός μας δώσει την πρώτη εντολή για προοδευτική κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σταθεί εμπόδιο θα πάρει και την ευθύνη του. Ο κόσμος θα μας δώσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές με το bonus των 40εδρών. Μέσα σε λίγες ώρες όλα θα απαντηθούν… Τι  σημαίνει πολιτικά και προγραμματικά σοσιαλδημοκράτης το 2022; Ποιες οι πολιτικές και προγραμματικές διαφορές του με έναν σοσιαλιστή ή με έναν αριστερό; Μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση τι διαφορές έχει από μία προοδευτική κυβέρνηση; Τι κυβέρνηση έχουν στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τις Σκανδιναβικές χώρες; Μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο εδώ; Μπορεί να υπάρξει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με τη ΝΔ;

Η απλή αναλογική δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει αδυναμία του πρώτου, ούτε ομηρίας του πρώτου, είναι άλμα δημοκρατικής και πολιτικής ωρίμανσης. Απλή αναλογική σημαίνει ότι αντιστοιχούνται ψήφοι και έδρες αλλιώς επανέρχεται το θεώρημα του κ. Σημίτη προ είχε ακουστεί προ εικοσαετίας για την χρήσιμη ψήφο… Έλεγε το ΠΑΣΟΚ της εποχής ότι για την ψήφο των πολιτών σημασία έχει μόνο το bonus, όχι οι συνεργασίες, μην ψηφίζετε μικρότερα κόμματα γιατί δεν έχει σημασία όπως υπονοούσε η κυρίαρχη αντίληψη της εποχής…εμείς δεν συμφωνούμε μα αυτή την ανάλυση, δεν συμφωνούσαμε ποτέ.

Εμείς κάναμε το πρώτο μεγάλο βήμα το 2016 με την ψήφιση της απλής αναλογικής και θα κάνουμε και το δεύτερο μεγάλο βήμα το βράδυ των εκλογών… Εκεί θα χρειαστεί και άλλοι να κάνουν βήματα μπροστά… Αν όχι τη λύση πάλι θα τη δώσει ο λαός που βλέπει, ξέρει, παρακολουθεί.