Ο Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής στην Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών παραχώρησε εφ’ολης τη ύλης συνέντευξη στον Γιάννη Κορωναίο στην εφημερίδα Voice.

  • Ο Κώστας Ζαχαριάδης ρωτήθηκε για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ –  ΠΣ που διεξήχθησαν στις 15 Μαίου  και απάντησε ότι έγινε ένα μεγάλο πολιτικό και οργανωτικό άλμα, από κόμμα λίγων δεκάδων χιλιάδων μελών ο ΣΥΡΙΖΑ –  ΠΣ έγινε κόμμα εκατοντάδων χιλιάδων, 172.000 μέλη.
  • Όσο αφορά στις επερχόμενες εκλογές ανέφερε ότι θα είμαι μια μεγάλη πολιτική μάχη. Χρειάζεται ένα συμβόλαιο ειλικρίνειας και αξιοπιστίας με τους πολίτες. Εμείς μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης δεν τα κατανοεί, δεν τα αντιμετωπίζει, με τις εμμονές του επιτελείου του λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής
  • Για την ένταση στα ελληνοτουρκικά μέχρι την ακρίβεια και το ράλι των καυσίμων ο Βουλευτής εξηγεί ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ και ο Πρωθυπουργός βαφτίζουν τις αποτυχίες, επιτυχίες. Δεν υπάρχει πρόληψη, δεν υπάρχει προετοιμασία, κάθε κρίση βρίσκει τη χώρα να πορεύεται ως ακυβέρνητο καράβι μέσα στην τέλεια καταιγίδα. Είμαι και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι.  Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα είναι μια κυβέρνηση ευθύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν ακολούθησε ποτέ και δεν πρόκειται να ακολουθήσει την αντιπολιτευτική ισοπεδωτική και επιθετική ρητορική της Νέας Δημοκρατίας στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτική.
  • Για την προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης στη χώρα εξηγεί ότι για να συμβεί αυτό υπάρχει μια αυτονόητη βασική προϋπόθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να είναι πρώτος κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας να πάρει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Μετά ο καθένας θα παρει την ευθύνη του…
  • Τέλος για τα χρέη της Ν.Δ. ο Κώστας Ζαχαριάδης αναφέρει ότι δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να διογκώνει κάθε χρόνο τα χρέη της και την ίδια στιγμή να δαπανά πακτωλό χρημάτων για πανάκριβες καμπάνιες στα social media, ακριβοπληρωμένα συνέδρια και κομματικές γιορτές – τελετές. Πώς βρίσκει τα χρήματα; Από πού προέρχονται οι συγκεκριμένοι πόροι; Οι πολίτες, που δίνουν το σκληρό αγώνα της επιβίωσης και, ιδίως, η γενιά του brain drain απαιτούν καθαρές κουβέντες και απαντήσεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη  στην εφημερίδα Voice στον Γιάννη Κορωναίο

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ολοκλήρωσε τις εσωκομματικές διεργασίες του, και με ανανεωμένο πρόσωπο επαναδιεκδικεί τη σύνδεση με την κοινωνία. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά «όπλα» στο να πείσει τους πολίτες να τον εμπιστευτούν ξανά;

Ήταν μια μεγάλη πολιτική επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και τον Αλέξη Τσίπρα που εισηγήθηκε τις καταστατικές αλλαγές προσωπικά. Κάναμε ένα μεγάλο πολιτικό και οργανωτικό άλμα, από κόμμα λίγων δεκάδων χιλιάδων μελών γίναμε κόμμα εκατοντάδων χιλιάδων, 172.000 μέλη. Κάναμε ένα σημαντικό άλμα αντιστοίχισης του εκλογικού και του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με την οργανωμένη μας βάση. Οι εκλογές θα είμαι μια μεγάλη πολιτική μάχη, χρειάζεται σαφές κυβερνητικό πρόγραμμα, ρεαλισμός, κατανόηση και της διεθνούς συγκυρίας και της κακοδιαχείρισης που θα παραδώσει ο κ. Μητσοτάκης. Χρειάζεται ένα συμβόλαιο ειλικρίνειας και αξιοπιστίας με τους πολίτες. Εμείς μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης δεν τα κατανόει, δεν τα αντιμετωπίζει, με τις εμμονές του επιτελείου του λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής.

  1. Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με σειρά ζητημάτων, από την ένταση στα ελληνοτουρκικά μέχρι την ακρίβεια και το ράλι των καυσίμων. Πώς κρίνετε τη διαχείριση τους; Που θα διαφοροποιούνταν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία;

Ο απολογισμός μιλά από μόνος του. Μια Κυβέρνηση και ένας Πρωθυπουργός που βαφτίζουν τις αποτυχίες, επιτυχίες. Δεν υπάρχει πρόληψη, δεν υπάρχει προετοιμασία, κάθε κρίση βρίσκει τη χώρα να πορεύεται ως ακυβέρνητο καράβι μέσα στην τέλεια καταιγίδα. Είμαι και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Ξέρουμε καλά ότι οι πληγές που θα αφήσει την κοινωνία και στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης σε μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με κόπο μπορούν να επουλωθούν σε σημαντικό βαθμό. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό που με τρομάζει και με ενοχλεί περισσότερο είναι η άρνηση του πρωθυπουργού να συζητά με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πολλές φορές ακόμα και να συζητά με τον υπουργό εξωτερικών. Αυτή η αίσθηση της υπερεπάρκειας έχει κινδύνους.

Το ύφος και το ήθος άσκησης πολιτικής είναι σημαντικά ζητήματα πέρα από το περιεχόμενο. Να δώσω ένα παράδειγμα ευθύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν ακολούθησε ποτέ και δεν πρόκειται να ακολουθήσει την αντιπολιτευτική ισοπεδωτική και επιθετική ρητορική της Νέας Δημοκρατίας στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτική.

  1. Η προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης και η προγραμματική σύγκλιση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως δεν προχωρά. Ποια είναι η γνώμη σας; Θεωρείτε πως μετεκλογικά μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση υπάρχει μια αυτονόητη βασική προϋπόθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να είναι πρώτος κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας να πάρει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Μετά ο καθένας θα παρει την ευθύνη του… Δεν πιστεύω ότι θα είναι εύκολο για κάποιον που αυτοπροσδιορίζεται στην οικογένεια των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη να δώσει φιλί ζωής στον ηττημένο κ. Μητσοτάκη και να μην προχωρήσει σε μια συμμαχική προοδευτική κυβέρνηση όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Ο καθένας όμως κρίνεται από τις πράξεις του, ο καθένας έχει δικαίωμα στην πολιτική αυτοκτονία.

Ας μας απαντήσουν από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ… Θεωρούν πετυχημένα και ελπιδοφόρα τα εγχειρήματα τύπου Ισπανίας, Πορτογαλίας, Σκανδιναβικών χωρών, Γερμανίας; Πιστεύουν στις αυτοδύναμες ή στις συμμαχικές κυβερνήσεις; Πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι μέρος του προβλήματος ή μπορεί να είναι και μέρος της λύσης;

  1. Πρόσφατα διασταυρώσατε τα «ξίφη» σας με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη για τα χρέη της Ν.Δ. με αφορμή και τις προτάσεις σας για την αποπληρωμή τους.

Σήμερα η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται να χρωστάει 381 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και να έχει συνολικές υποχρεώσεις πάνω από 391 εκατομμύρια ευρώ. Όταν ανέλαβε το 2016 ο κ. Μητσοτάκης χρωστούσε 198 εκατομμύρια ευρώ. Αν συνεχίζουν έτσι μέχρι το 2030 θα χρωστάνε πάνω από ένα δισεκατομμύριο… Πάνω από ένα δις!!! Και όταν τους ρωτάς τι θα κάνετε απαντούν με θράσος… Τίποτα! Τους προτείναμε 75% παρακράτηση της κομματικής επιχορήγησης από το κράτος και 40% παρακράτηση της βουλευτικής αποζημίωσης… Ο κ. Βορίδης μου απάντησε ότι θέλω να καταστρατηγήσω την δημοκρατική λειτουργεία των κομμάτων… Ενώ να χρωστούν σε όποιον μιλάει ελληνικά είναι στοιχείο δημοκρατίας και πάνω απ’ όλα καλού παραδείγματος.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, κατά την οποία χιλιάδες συμπολίτες μας πασχίζουν μέσω οδυνηρών στερήσεων να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αντιμετωπίζοντας καθημερινά τον κίνδυνο στέρησης φορολογικής και ασφαλιστικής ικανότητας, κατασχέσεων, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, η πλήρης αδιαφορία του κυβερνώντος κόμματος να προβεί σε μια σοβαρή προσπάθεια αποπληρωμής των χρεών του συνιστά τεράστια πρόκληση προς την ελληνική κοινωνία.  Δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να διογκώνει κάθε χρόνο τα χρέη της και την ίδια στιγμή να δαπανά πακτωλό χρημάτων για πανάκριβες καμπάνιες στα social media, ακριβοπληρωμένα συνέδρια και κομματικές γιορτές – τελετές. Πώς βρίσκει τα χρήματα; Από πού προέρχονται οι συγκεκριμένοι πόροι; Οι πολίτες, που δίνουν το σκληρό αγώνα της επιβίωσης και, ιδίως, η γενιά του brain drain απαιτούν καθαρές κουβέντες και απαντήσεις.