κ.  Ζαχαριάδη, τι θέλετε να φτάσει ως μήνυμα στην κοινωνία από την διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία;

Το σύνθημα του συνεδρίου «Νέα Αρχή, Πολιτική Αλλαγή» συμπυκνώνει την αγωνία και την ελπίδα όλων όσων μετέχουμε και παρακολουθούμε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Πάμε όμως να διαβάσουμε πίσω από τα συνθήματα… Εκπέμψαμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα… Μας παρουσίαζαν ως «τελειωμένους», προσπάθησαν να μας λοιδορήσουν, μας συκοφάντησαν, κατασκεύασαν ανύπαρκτές ειδήσεις για τα εσωτερικά μας και μετρήσεις της κοινής γνώμης, μας χλεύασαν, πήραν την απάντησή τους, είμαστε εδώ, αντέξαμε, είμαστε ισχυροί, ξεκινάμε την μεγάλη πολιτική μας αντεπίθεση. Ξεκινάμε την αντεπίθεσή μας για να καταπολεμήσουμε την αδικία, τις ανισότητες, να βάλουμε τέλος στο πελατειακό κράτος του κ. Μητσοτάκη, να στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας.
Η περίοδος που διανύουμε είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολη: πανδημία, ακρίβεια, πόλεμος στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση, όμως, αντί να αμβλύνει τις συνέπειες των κρίσεων, δυστυχώς, πολλαπλασιάζει. Κυβερνά με ιδεοληψίες και εμμονές. Συνεπώς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε διεθνείς αντικειμενικές δυσκολίες, μαζί με τις αποτυχημένες πολιτικές του κ. Μητσοτάκη.
Συνεπώς, το Συνέδριο είναι μια μεγάλη στιγμή, όχι μόνο για το κόμμα, αλλά και για τον ευρύτερο δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο, για όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες. Είναι μια σημαντική αφετηρία για τις πολιτικές εξελίξεις την επόμενη μέρα στη χώρα. Είναι, λοιπόν, ένα Συνέδριο ενότητας, συνοχής, περαιτέρω διεύρυνσης του κόμματος, εξωστρέφειας, προγραμματικής του ωρίμανσης, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προγραμματικές και πολιτικές δυσκολίες που έχει το κόμμα μπροστά, με σκοπό να υπηρετήσει σήμερα τη θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση, και αύριο ως ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης.

Θεωρείτε ότι η εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης στο κόμμα σας κλονίστηκε την περίοδο της διακυβέρνησης σας και ποια βήματα απομένουν για την αποκατάσταση αυτής της σχέσης μέχρι τις ερχόμενες εκλογές;

Βεβαίως και κλονίστηκε, αυτός άλλωστε είναι ένας από τους βασικούς λόγους μεταξύ άλλων που χάσαμε τις εκλογές του 2019. Το έχουμε καταλάβει πλήρως, τους πιέσαμε παραπάνω απ’ αυτό που μπορούσαν. Κάνουμε την αυτοκριτική μας και αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Ήταν, μεν, ειδικές οι συνθήκες εν μέσω ασφυκτικού δημοσιονομικού ελέγχου, δεν ήταν επιλογή μας, αλλά ήταν μια εθνική ανάγκη για να βγει επιτέλους η χώρα από τα μνημόνια. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Δεν έχει συμβεί μόνο αυτό στη μεσαία τάξη, η μεσαία τάξη εξαπατήθηκε συστηματικά από τον κ. Μητσοτάκη. Κέρδισε στο όνομά της τις εκλογές, την ξέχασε και ξεκίνησε τα δώρα στους πανίσχυρους φίλους του. Δείτε τώρα σε αυτή την πραγματικά μεγάλη περιδίνηση πως συμπεριφέρεται ο κ. Μητσοτάκης στη μεσαία τάξη. Ποτέ η μεσαία τάξη δεν είχε τόσο λίγο διαθέσιμο εισόδημα όσο σήμερα, ούτε στα πιο δύσκολα και φτωχά μνημονιακά χρόνια του κ. Σαμαρά.

Η εκλογή αρχηγού στα μέσα Μαΐου είναι υπόθεση για έναν, μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα; Στα άλλα κόμματα υπήρχαν περισσότεροι υποψήφιοι. Θα έχουμε κάποια έκπληξη;

Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αδιαμφισβήτητος όχι απλώς εσωκομματικά αλλά κοινωνικά, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αλλά ευρύτερα για τον Προοδευτικό και Δημοκρατικό κόσμο της χώρας και ακόμα ευρύτερα θα προσέθετα για όλους όσους βλέπουν ότι ο κ. Μητσοτάκης μας οδηγεί σε αδιέξοδα και αναπαράγει κρίσεις. Ο Τσίπρας είναι ένα σημείο αναφοράς για τον προοδευτικό κόσμο στην Ευρώπη και αυτό είναι σαφές από τα μηνύματα και τις αντιπροσωπείες που ήρθαν στο συνέδριο μας αλλά και με τις διεθνείς επαφές που έχει ο Αλέξης καθημερινά.
Οι καταστατικές αλλαγές που προτείνει ο Τσίπρας δεν αφορούν μόνο την εκλογή της ηγεσίας αλλά τα συλλογικά όργανα και την κεντρική επιτροπή . Η πρόταση Τσίπρα δεν έχει σχέση με την επίφαση δημοκρατίας μια φορά στα τέσσερα χρόνια, όπου όχι μόνο τα μέλη, αλλά οποιοσδήποτε βλέπει φως, να μπαίνει, να ψηφίζει τον αρχηγό του κόμματος και να φεύγει. Το επιλέγουν άλλα κόμματα, έχουν ένα δικό τους σύστημα, και είναι δικαίωμά τους. Εδώ, όμως, μιλάμε για κάτι διαφορετικό, καινοτόμο. Το νέο μοντέλο οργάνωσης κόμματος στο οποίο πιστεύουμε ρίχνει βάρος στην καθημερινή συμμετοχή και την ισχυροποίηση του κόμματος, στη δημοκρατία. Δεν αποβλέπει σε αρχηγικό κόμμα, αλλά αντίθετα σε πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα.
Για μας στόχος είναι η αποφασιστική ενίσχυση της συλλογικότητας, της συμμετοχικής δημοκρατίας και της εμπιστοσύνης του ρόλου των μελών του κόμματος, χωρίς αποκλεισμούς και αστερίσκους, τόσο στη λήψη των πιο σοβαρών αποφάσεων όσο και στην εκλογή της συλλογικής του ηγεσίας στο Συνέδριο του Κόμματος.

Η ανανέωση σε ένα κόμμα, πέρα από ζήτημα ιδεών, είναι και υπόθεση προσώπων; Θα αποτυπωθεί αυτό στην πρόταση του κόμματος σας το επόμενο διάστημα;

Συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Δείτε την κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε από τις εκλογές του 2019, δείτε την πρόταση για εκλογή της κεντρικής επιτροπής που προβλέπει ποσόστωση φύλου 50%, δείτε την νέα περιφερειακή διάρθρωση του κόμματος που το 50% της κεντρικής επιτροπής θα είναι εκτός Αττικής. Μην υποτιμάτε το ζήτημα των ιδεών, της πολιτικής, του σχεδίου. Σε περίοδο μεγάλων κρίσεων και μεγάλων ανακατατάξεων επιβιώνουν και δίνουν απαντήσεις όσοι έχουν πολιτικό περιεχόμενο και κοινωνικές άγκυρες.

Γιατί ένας ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας το 2019 να έρθει ή να επιστρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ το 2023 ή νωρίτερα; Θέλετε να εισπράξετε τιμωρητική ψήφο ή θετική, και γιατί;

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Θέλουμε να εισπράξουμε όλες τις ψήφους απ’ όπου κι αν προέρχονται. Ποιοι είμαστε εμείς να ζυγίσουμε την κάθε ψήφο που συνδέεται με την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου; Θέλουμε ο κόσμος τις διαμαρτυρίας, της οργής, οι αδικημένοι, να συναντηθούν με ένα ρεύμα ελπίδας και προοπτικής για τη χώρα, την κοινωνία, τους πολίτες. Δεν πιστεύω σε τέτοιου είδους διλήμματα.
Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω και κάτι… Θα κυβερνήσουμε με θετική ατζέντα, όχι κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, θα κυβερνήσουμε για να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα των ανθρώπων. Θέλουμε να ηττηθεί ο Μητσοτάκης και να κυβερνήσει ο Τσίπρας, θέλουμε να ηττηθεί η συντήρηση και να επιστρέψουν οι αξίες της δημοκρατικής παράταξης, δεν επενδύουμε στην καταστροφή, δεν επενδύουμε στο σκοτάδι.
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα στρίψει το τιμόνι προς την κοινωνική δικαιοσύνη, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας, την προστασία της εργασίας, την προστασία των πολλών από την ασυδοσία των λίγων του κ. Μητσοτάκη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Να επουλώσουμε τις πληγές μιας κοινωνίας, που υπέφερε πολλαπλά αυτήν την τριετία και να δώσουμε νόημα και περιεχόμενο σε μια νέα αρχή για την κοινωνία έχοντας στο πλευρό μας την ίδια την κοινωνία.

Αν το βασικό εργαλείο της σημερινής κυβέρνησης είναι το “επιτελικό κράτος”, ποιο θα μπορούσε να είναι το αντίστοιχο, που θα επιθυμούσατε να αλλάξει το status quo στον τρόπο διακυβέρνησης σε μία επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία;

Το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη έγινε σύντομό ανέκδοτο. Αν θέλετε να σας δώσω τίτλο θα έλεγα αποτελεσματικό, λιτό, λειτουργικό, ανθρώπινο κράτος αλλά πρέπει να σας εξηγήσω τι κρύβεται από πίσω.
Ο Νόμος για το επιτελικό κράτος, που συνοδεύεται από δεκάδες εκ των υστέρων τροποποιήσεις, πλέον παρουσιάζει εμφανή προβλήματα στην εφαρμογή του, πράγμα που καταρρίπτει το αφήγημα Μητσοτάκη περί μεταρρυθμίσεων. Το περίφημο «επιτελικό κράτος» είναι, ουσιαστικά, ένας μηχανισμός απολύτως περιστρεφόμενος γύρω από τον Πρωθυπουργό, ενώ οι Υπουργοί και τα Υπουργεία έχουν πολλές φορές ρόλο κομπάρσου. Βλέπουμε την αποτυχία της κυβερνητικής «επιτελικότητας» σε κάθε κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί: πανδημία, πυρκαγιές, χιονάς, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια. Συνεπώς, είναι ανέκδοτο το κατ’ ευφημισμόν «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης του κ.Μητσοτάκη.
Η επιτελικότητα πρέπει να συνίσταται στην οριζόντια διασύνδεση των φορέων διοίκησης και να συνδέεται ευθέως με τον ισχυρό δημόσιο τομέα. Σήμερα υπάχει η ανάγκη μιας διακυβέρνησης, η οποία σε επίπεδο κράτους, θα πρέπει να συμβαδίζει με τη συμμετοχική διοίκηση με στόχο την ισονομία, την αναδιανομή, την κοινωνική δικαιοσύνη μεταξύ των πολιτών. Το νέο μοντέλο της δικής μας προοδευτικής διακυβέρνησης θα βασίζεται στους τομείς που συνδέεται με το Κράτος, που θα είναι ο εγγυητής της κοινωνικής συνοχής με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, και δεν θα έχει καμία σχέση με το «επιτελικό κράτος» του κ.Μητσοτάκη.