Η ώρα έφτασε… Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκινά… Μπορούμε και πρέπει να νοηματοδοτήσουμε την ολική μας επαναφορά στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, που τα επίδικα του Συνεδρίου συνδέονται άμεσα με την ανάγκη αναδιοργάνωσης της Προοδευτικής Παράταξης και της πορείας της χώρας συνολικά. Η πανδημία, η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και ο εξελισσόμενος πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζουν όλα τα μέχρι πρότινος δεδομένα. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του απέτυχε. Την αποτυχία του και τις ιδεοληψίες του τις πληρώνει η χώρα.

Η Αριστερά της εποχής μας, για να είναι κοινωνικά χρήσιμη, πρέπει να δει τον κόσμο που αλλάζει, το πολιτικό σύστημα που αλλάζει, τη ζωή των ανθρώπων, που συναντάμε κάθε μέρα παντού. Πρέπει και η ίδια η σύγχρονη Αριστερά να αλλάξει και να προσπαθεί να πετύχει μικρές και μεγάλες αλλαγές. Αυτή είναι η νέα μας ελπίδα. Το Συνέδριο πρέπει να εκπέμψει ένα ενιαίο και συνεκτικό μήνυμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί, θέλει, ξέρει να κυβερνήσει την χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει σχέδιο και απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Το Συνέδριο, λοιπόν, σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μια νέα Αρχή για τη χώρα, το εναρκτήριο λάκτισμα για την πολιτική αλλαγή. Σηματοδοτεί μια δυναμική επανεκκίνηση για την Αριστερά και τον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο. Ο ρόλος μας είναι σαφής, δεν είμαστε απλά Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχουμε την ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε τη μεγάλη Δημοκρατική και Προοδευτική Παράταξη, χωρίς ηγεμονισμούς και μοναδικές αλήθειες, έχουμε την ευθύνη για την επόμενη μέρα στη χώρα. Είμαστε εδώ για να κυβερνηθεί η χώρα με ευθύνη και όχι με δικαιολογίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πρέπει επί της ουσία να επανιδρυθεί. Να κρατήσει την πολύτιμη εμπειρία της εικοσαετίας που πέρασε και να ανοίξει τα πανιά του για νέες θάλασσες, ωκεανούς πια. Να αγκαλιάσουμε όλες τις προελεύσεις από την ιστορική Αριστερά και την πολιτική Οικολογία μέχρι τους προοδευτικούς κεντρώους, τους σοσιαλιστές, τους σοσιαλδημοκράτες, τους κοινωνικά και πολιτικά δημιουργικούς πολίτες απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Είπαμε στον κόσμο της Αριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης ότι θα κάνουμε διεύρυνση… Πρέπει να το κάνουμε πιο δυναμικά. Είπαμε στον κόσμο μας ότι θα μετασχηματίσουμε το κόμμα σε ένα σύγχρονο κόμμα της ευρείας Αριστεράς, πρέπει να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά. Είπαμε στον κόσμο ότι θα ανοιχτούμε στην κοινωνική μας βάση, θα ανοίξουμε τις πόρτες στον χώρο του συνδικαλισμού, την αυτοδιοίκησης. Κι εδώ έχουμε ακόμα πολλά μίλια να διανύσουμε.

Ζητούμενο είναι η ενδυνάμωση της εσωκομματικής δημοκρατίας και έχουμε πια τα μέσα, τη γνώση και την εμπειρία για να την πραγματοποιήσουμε. Το σημερινό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του κόμματος έχει δείξει τα όρια του. Μας έφερε ως εδώ, αλλά ως μοντέλο είναι διεθνώς σε κρίση και ιδίως στο ΣΥΡΙΖΑ επειδή όλοι μας τον ξέρουμε καλά, είναι ένας από τους παράγοντες μιζέριας και εσωστρέφειας. Ισχύει ότι καταναλώνουμε για τις εσωτερικές μας διεργασίες πολύ περισσότερο χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό από αυτό που χρειάζεται. Δεν εισηγούμαι να μην έχουμε εσωκομματική ζωή και εσωτερική λειτουργία αλλά νομίζω ότι πολλές φορές χάνουμε το μέτρο και το ξέρουμε όλοι μας. Ας το ομολογήσουμε και ας κάνουμε κάτι γι’ αυτό…

Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε. Να του δώσουμε λόγο και ρόλο. Όχι μόνο για τον Πρόεδρο, όχι μόνο για την Κεντρική Επιτροπή, αλλά και για την αυτοδιοίκηση, για το πρόγραμμα του κόμματος, για την οριζόντια και θεματική επικοινωνία του χώρου. Κάναμε βήματα και μάλιστα σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό σταθήκαμε όρθιοι μέσα σε δύσκολες συνθήκες… Κύμα διεύρυνσης μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, κύμα διεύρυνσης μετά τις εκλογές, i-syriza, ψηφιακό προγραμματικό συνέδριο, ψηφιακή λειτουργία του κόμματος εδώ και δύο χρόνια. Βήματα σημαντικά αλλά ανολοκλήρωτα. Οι καταστατικές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα δένουν τις αλλαγές τις προηγούμενης περιόδου και δημιουργούν μια τομή σε σχέση με το μέλλον, κατά την άποψή μου όμως χρειάζεται να πάμε ακόμα πιο μπροστά. Είναι ευκαιρία να οργανώσουμε ιδεολογικά και πολιτικά την κυβερνητική προοδευτική πρόταση απέναντι σε αυτή τη νεοσυντηρητική, οπισθοδρομική κυβέρνηση.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής βορείου τομέα Αθηνών, Τομεάρχης Εσωτερικών