Τα είχαμε προβλέψει. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Τον περασμένο Αύγουστο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανταποκρινόμενος στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης  επανέφερε την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου  (που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ  από το ‘19) για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας.

Με στελέχωση από πρόσωπα ευρείας  αποδοχής, με μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από  τα ερευνητικά και  επιστημονικά ιδρύματα της χώρας, με  μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων, με Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά με περίσσεια αλαζονεία αγνόησε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και προτίμησε τις κλασικές παλαιοκομματικές και επικοινωνιακές πρακτικές. Έτσι  προχώρησε στη σύσταση ενός ακόμη υπουργείου το οποίο δεν άλλαξε ουσιαστικά τίποτα στην υπάρχουσα διάρθρωση της πολιτικής προστασίας της χώρας.

Το λέγαμε από τότε, το φωνάζαμε με κάθε τρόπο. Η σύσταση ενός ακόμη υπουργείου δεν αποτελεί λύση,  ιδίως με την προχειρότητα που αυτό δημιουργήθηκε.

Τα αποτελέσματα της κοντόφθαλμης και μικροκομματικής θεώρησης της ΝΔ τα βιώνει με τον πλέον επώδυνο τρόπο ο ελληνικός λαός. Το πρωτοφανές χάος και  η αδιανόητη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πλήρης διάλυση του κρατικού μηχανισμού στην τελευταία κακοκαιρία,  αποτελούν αποτέλεσμα των πολιτικών  επιλογών της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία: Οι ιδεοληψίες, η αλαζονεία, η φτηνή προπαγάνδα σε βάρος της ουσίας, αλλά και η εμφανής άγνοια επί κρίσιμων θεμάτων λειτουργίας του κράτους από  τους «μαθητευόμενους μάγους» της κυβέρνησης, καταστρέφουν τις υποδομές της χώρας, ταλαιπωρούν τους πολίτες και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας.

Η χώρα έχει ανάγκη για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις του παρόντος και του μέλλοντος από την Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, για να γίνει η Ελλάδα μια ανθεκτική και βιώσιμή χώρα για όλους τους πολίτες της και θα την αποκτήσει με την επόμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Οσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα για τη χώρα και τους πολίτες.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής Β1 βορείου τομέα Αθηνών, τομεάρχης Εσωτερικών

Ο Γρηγόρης Θεοδωράκης είναι πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης