Είναι σαφές ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρα ούτε καταλαβαίνει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις. Δυστυχώς αντί να αμβλύνει τις συνέπειές της λειτουργεί ως επιταχυντής, περνά από μόνη της κάτω από τον πήχη που η ίδια βάζει.

Διεθνώς ένα «αλλά» στην θετική εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας συνοδεύει τις εκτιμήσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας ότι η παραλλαγή ‘Όμικρον βρίσκεται σε αποδρομή. Το «αλλά» αφορά την απειλή των νέων παραλλαγών. Mε φόντο την γενική ευφορία ότι οι περιπέτειες με τον covid τελειώνουν, κορυφαίοι επιστήμονες, εντός και εκτός Ελλάδας και ερευνητικά κέντρα, όπως των Πανεπιστημίων Τζονς Χόπκινς, Χάρβαρντ, το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, προειδοποιούν ότι η εμφάνιση νεών παραλλαγών που θα «μπορούν να αποφεύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να εξαπλώνονται εύκολα», είναι υπαρκτός. «Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και ελπίζουμε για τα καλύτερα», συνηθίζουν να σημειώνουν οι επιστήμονες και ζητούν να μην χαλαρώσουν τα μέτρα και να συνεχιστεί η προσπάθεια για μαζικούς εμβολιασμούς.

Χρειάζεται διεθνής στρατηγική για να εμβολιαστεί γρήγορα ο παγκόσμιος πληθυσμός με σπάσιμο της πατέντας. Προέχει η Παγκόσμια Δημόσια Υγεία από την χρηματιστηριακή αποτίμηση των διεθνών κολοσσών που μπλοκάρουν το σπάσιμο της πατέντας και των πολιτικών τους υποστηρικτών. Όσοι βάζουν στο οικονομικό ζύγι το σπάσιμο της πατέντας, στο τέλος της ημέρας υπονομεύουν την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας γιατί πέρα από απανθρωπες κοινωνικά και υγειονομικά αυτές οι θέσεις είναι και κοντόφθαλμες μακροοικονομικά.  Ο ΠΟΥ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου εγκαίρως «κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς», ο COVID-19 δεν αναγνωρίζει σύνορα, πλουσιότερους και φτωχότερους, δεν αναγνωρίζει κέρδη εταιριών και πίνακες χρηματιστηρίων. Το τίμημα της πατέντας και των ανισοτήτων στην πρόσβαση εμβολίων είναι μπροστά μας. Ας κανουν όλοι και απολογισμό της στάσης τους και προγραμματισμό για την επόμενη μέρα, είναι ήδη πάρα πολύ αργά.

Το ελληνικό παράδοξο, όμως, συνεχίζεται. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, οι διασωληνώσεις ασθενών και οι θάνατοι, συνεχίζονται σε δραματικούς ρυθμούς. Το πρώτο 15μερο του Ιανουαρίου χάθηκαν 1.072 άνθρωποι ενώ καθημερινά οι διασωληνωμένοι ασθενείς κυμαίνονται πάνω από 600 και πάνω από 500 είναι οι ημερήσιες εισαγωγές σε νοσοκομεία. Καθημερινά 70 ως 100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Η εικόνα αυτή βρίσκει τα νοσοκομεία υπό μεγάλη πίεση και τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος σε κάμψη. Ακόμα και σήμερα περίπου 300.000 πολίτες της «κόκκινης ζώνης», παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Η Ελλάδα σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είχε και συνεχίζει και σήμερα να έχει δυσανάλογα πολλούς θανάτους, ακόμη και όταν γενικά τα κρούσματα μειώνονται.

Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά τα οποία είχε προβλέψει η Κυβέρνηση δεν βγήκε αληθινό και τις τραγικές συνέπειες αυτής της κατάστασης τις ζούμε σήμερα. Δεν είμαστε τελευταίο μίλι, δεν είμαστε σε ένα χειμώνα μετά από ένα φυσιολογικό καλοκαίρι, είμαστε ξανά δυστυχώς σε ένα μαύρο χειμώνα μακράν τελευταίοι στην Δυτική Ευρώπη. Οφείλουμε να κινητοποιηθουμε άμεσα με συνδυαστικά μέτρα. Εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, ενίσχυση του ΕΣΥ και του ανθρώπινου δυναμικού του, αξιοποίηση των φαρμάκων για τους νοσούντες, εφαρμογή της τηλεργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αύξηση δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, μάσκες, αντισηπτικά, διεξοδική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, δωρεάν «απεριόριστα» τεστ για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αυτηρότερα πρότοκολλά ασφαλείας στα σχολεία.

Είναι τόσο αυτονόητα αυτά που γράφονται παραπάνω που κανονικά δεν θα έπρεπε να γράφονται. Εδώ όμως δυστυχώς είναι ζητούμενα. Να πούμε στον κόσμο την αλήθεια…  Ο Πρωθυπουργός βάφτισε το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία». Λάθος, δεν είναι ελευθερία, είναι ασφάλεια. Δεν είμαστε ελεύθεροι όταν εμβολιαζόμαστε, είμαστε ασφαλέστεροι. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για «πανδημία των ανεμβολίαστων». Λάθος, είναι πανδημία, αφορά και ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους βεβαίως οι ανεμβολίαστοι είναι πολύ πιο ευάλωτοι, νοσούν πιο εύκολα, έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο, διασωληνόνονται περισσότερο, πεθαίνουν περισσότερο, γι αυτό πρέπει να εμβολιάστουμε το συντομότερο δυνατό, γι’ αυτό όσοι κάναμε τις δύο πρώτες δόσεις δεν πρέπει να αμελήσουμε την τρίτη. Αυτά δεν είναι θεωρίες του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αλλά θέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η θέση κορυφαίων επιστημόνων διεθνώς.

            Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική, χρειάζεται να αντιγράψουμε αυτούς που τα κάνουν πιο σωστά απ’ εμάς.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου τομέα Αθηνών, τομεάρχης Εσωτερικών