Σήμερα το πρωί συζητήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων η επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης για τη μη έκδοση της ΚΥΑ που προβλέπει ο νόμος για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους εργαζόμενους του Δημοσίου, από την κυβέρνηση.

Παρά τις  διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ακόμη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και αυτό συνεπάγεται ότι χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο άμεσης μείωσης των αποδοχών τους. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για τους  εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων που κινδυνεύουν να δουν στη μισθοδοσία μείωση των αποδοχών  τους κατά 150 ευρώ.

Ο Βουλευτής τονίζει ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους του δημοσίου όπως στη καθαριότητα των σχολικών μονάδων αλλά και συνολικά την καθαριότητα των Δήμων. Χιλιάδες χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι οδηγούνται στην απόγνωση και μόνο με το ενδεχόμενο μισθολογικής μείωσης.

Γι’  αυτό ερωτά τον Υπουργό για πιο λόγο καθυστερεί η έκδοση της ΚΥΑ;  Μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο διευθέτησης του ζητήματος και έκδοσής της;

Μήπως ο λόγος της καθυστέρησης σχετίζεται με σχέδια για πετσόκομμα των επιδομάτων;

Ακολουθεί το  πλήρες κείμενο της επίκαιρη ερώτησης

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό  Εσωτερικών

Θέμα: Κυβερνητικά παιχνίδια με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των Δημοσίων Υπαλλήλων.  

                                                                           

Η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει ακόμη την ΚΥΑ που προβλέπει ο νόμος για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους εργαζόμενους του Δημοσίου. Παρά τις  διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ακόμη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο άμεσης μείωσης των αποδοχών τους. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για τους  εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων που κινδυνεύουν να δουν στη μισθοδοσία μείωση των αποδοχών  τους κατά 150 ευρώ. 

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Σωματείο καθαριστών/ιών δημοσίων σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Το επίδομα Βαρέων και Ανθυγιεινών  θα κοπεί για όλους τους εργαζόμενους των δήμων στο τέλος Οκτωβρίου. Οι Υπουργοί ολιγωρούν να εκδώσουν την ΚΥΑ για το επίδομα των Βαρέων και Ανθυγιεινών που με τόσο κόπο και τρέξιμο αποκτήσαμε και αυτό θα μας οδηγήσει σε περικοπή μισθού 150 ευρώ. Παρά την υπερπροσπάθεια που καταβάλουμε κάθε μέρα για τη φροντίδα, την καθαριότητα και την υγιεινή των σχολικών μονάδων, για την προστασία όλης της σχολικής κοινότητας το αποτέλεσμα είναι η περικοπή της αμοιβή μας κατά 20%. Το πόρισμα έχει εκδοθεί 31/8/21 και οδεύουμε στο τέλος Οκτωβρίου. Καλούμε τους Υπουργούς να εκδώσουν την ΚΥΑ εδώ και τώρα. Η υπομονή μας εξαντλείται, θέλουμε σταθερή δουλειά με αξιοπρέπεια και ΒΑΕ για όλους».

Επειδή το συγκεκριμένο θέμα είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους του δημοσίου όπως στη καθαριότητα των σχολικών μονάδων αλλά και συνολικά την καθαριότητα των Δήμων.

Επειδή χιλιάδες χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι οδηγούνται στην απόγνωση και μόνο με το ενδεχόμενο μισθολογικής μείωσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Για πιο λόγο καθυστερεί η έκδοση της ΚΥΑ;  Μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο διευθέτησης του ζητήματος και έκδοσής της;

Μήπως ο λόγος της καθυστέρησης σχετίζεται με σχέδια για πετσόκομμα των επιδομάτων;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζαχαριάδης Κώστας