Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά τα οποία είχε προβλέψει η Κυβέρνηση δεν βγήκε αληθινό και τις τραγικές συνέπειες αυτής της κατάστασης τις ζούμε σήμερα. Δεν είμαστε τελευταίο μίλι, δεν είμαστε σε ένα φθινόπωρο μετά από ένα φυσιολογικό καλοκαίρι, είμαστε ξανά δυστυχώς σε ένα μαύρο χειμώνα μακράν τελευταίοι στην Δυτική Ευρώπη. Κι ενώ ο χειμώνας ημερολογιακά και κλιματικά βρίσκεται προ των πυλών έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας και των μεταλλάξεων του ιού, οφείλουμε να κινητοποιηθουμε άμεσα με συνδυαστικά μέτρα.

  • Εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.
  • Ενίσχυση του ΕΣΥ και του ανθρώπινου δυναμικού του
  • Αξιοποίηση των φαρμάκων για τους νοσούντες
  • Εφαρμογή της τηλεργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • Αύξηση δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού
  • Μάσκες, αντισηπτικά
  • Διεξοδική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων
  • Δωρεάν «απεριόριστα» τεστ για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Είναι τόσο αυτονόητα αυτά που γράφονται παραπάνω που κανονικά δεν θα έπρεπε να γράφονται. Εδώ όμως δυστυχώς είναι ζητούμενα. Όπου τα έκαναν πάνε πολύ καλύτερα. Η χώρα για να προχωρήσει χρειάζεται κοινή λογική, πολιτική συνεννόηση, αλληλεγγύη, πίστη στην επιστημονική τεκμηρίωση. Όλα αυτά δηλαδή που υπονομεύει μεθοδικά και συστηματικά η σημερινή ηγεσία της χώρας. Περισσεύουν ο διχασμός, ο αυταρχισμός, οι τιμωρητικές προσεγγίσεις, η οικονομική εξόντωση, η δημοκοπική προσέγγιση σύνθετων προβλημάτων, οι θεωρίες συνομωσίας και οι αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις.

Δυστυχώς με τις χθεσινές της ανακοινώσεις η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να πείσει όπως κάνουν με μεγαλύτερη επιτυχία στην Δυτική Ευρώπη και αποφάσισε να εφαρμόσει μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα που πουθενά στον κόσμο δεν έχουν εφαρμοστεί.

Να πούμε στον κόσμο την αλήθεια…  Ο Πρωθυπουργός βάφτισε το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία». Λάθος, δεν είναι ελευθερία, είναι ασφάλεια. Δεν είμαστε ελεύθεροι όταν εμβολιαζόμαστε, είμαστε ασφαλέστεροι. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για «πανδημία των ανεμβολίαστων». Λάθος, είναι πανδημία, αφορά και ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους βεβαίως οι ανεμβολίαστοι είναι πολύ πιο ευάλωτοι, νοσούν πιο εύκολα, έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο, διασωληνόνονται περισσότερο, πεθαίνουν περισσότερο, γι αυτό πρέπει να εμβολιάστουμε το συντομότερο δυνατό, γι’ αυτό όσοι κάναμε τις δύο πρώτες δόσεις δεν πρέπει να αμελήσουμε την τρίτη. Αυτά δεν είναι θεωρίες του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αλλά θέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η θέση κορυφαίων επιστημόνων διεθνώς.

Χρειάζεται διεθνής στρατηγική για να εμβολιαστεί γρήγορα ο παγκόσμιος πληθυσμός με σπάσιμο της πατέντας. Προέχει η Παγκόσμια Δημόσια Υγεία από την χρηματιστηριακή αποτίμηση των διεθνών κολοσσών που μπλοκάρουν το σπάσιμο της πατέντας και των πολιτικών τους υποστηρικτών. Όσοι βάζουν στο οικονομικό ζύγι το σπάσιμο της πατέντας, στο τέλος της ημέρας υπονομεύουν την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας γιατί πέρα από απανθρωπες κοινωνικά και υγειονομικά αυτές οι θέσεις είναι και κοντόφθαλμες μακροοικονομικά.  Ο ΠΟΥ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου εγκαίρως «κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς», ο COVID-19 δεν αναγνωρίζει σύνορα, πλουσιότερους και φτωχότερους, δεν αναγνωρίζει κέρδη εταιριών και πίνακες χρηματιστηρίων. Το τίμημα της πατέντας και των ανισοτήτων στην πρόσβαση εμβολίων είναι μπροστά μας. Ας κανουν όλοι και απολογισμό της στάσης τους και προγραμματισμό για την επόμενη μέρα, είναι ήδη πάρα πολύ αργά.

 

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Τομεάρχης Εσωτερικών, βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου τομέα Αθηνών