Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτήκατε στο άκουσμα της απώλειας της Φώφης Γεννηματά;

Ακόμη δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω και να αποδεχτώ ότι η Φώφη Γεννηματά δεν είναι πια στη ζωή. Δεν πέρασαν παρά δύο βδομάδες που μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής και έκανε περιοδείες και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Είμαι και είμαστε συγκλονισμένοι, έφυγε τόσο νέα και τόσο απότομα. Η Φώφη Γεννηματά τίμησε την πολιτική με την παρουσία της, υπηρέτησε τη χώρα και άφησε το στίγμα της στον αγώνα για ισότητα κοινωνική αλληλεγγύη και ανθρώπινα δικαιώματα… Ήταν ένας άνθρωπος με σθένος ψυχής, αξιοπρέπεια και δύναμη. Με τη στάση της μας δίδαξε όλους, έδωσε ένα παράδειγμα για την κοινωνία και την πολιτική.

Μετά το περιστατικό στο Πέραμα, ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση… Για ποιον λόγο;

Ο θάνατος ενός άοπλου νέου παραβατικού σε καταδίωξη δεν μπορεί να εκληφθεί ως ένα τυχαίο – άτυχο περιστατικό. Η λογική της κυβέρνησης μας οδηγεί σε αστυνομικούς – σερίφηδες και τις γειτονιές της Αθήνας σε Άγρια Δύση. Η ανασφάλεια της Ελληνικής Κοινωνίας εκτείνεται με τέτοια περιστατικά και τελικά οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο βίας. Τα ερωτήματα είναι καταιγιστικά:

Γιατί 36 σφαίρες; Γιατί νεκρός; Γιατί δεν υπάκουσαν σε οδηγίες ανωτέρων; Τι εκπαίδευση έχουν αυτοί οι άνθρωποι που οπλοφορούν και πυροβολούν δίπλα μας; Γιατί έδωσαν ψεύτικες διαρροές από την αστυνομία ότι υπήρχαν επτά τραυματίες αστυνομικοί ενώ όπως ενημέρωσαν οι ίδιοι δεν υπήρξε τραυματισμός; Ποιος πήρε αυτή την απόφαση;

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της Αστυνομίας οφείλουν να απαντήσουν. Οφείλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι δεν θα μετατρέψουν με τις ιδεοληψίες τους την ΕΛ.ΑΣ σε σώμα αυτόκλητων τιμωρών.

Ζητάτε τον αφοπλισμό της αστυνομίας;

Όχι φυσικά. Ζητάμε οι άνθρωποι που οπλοφορούν να ξέρουν πότε και πώς θα χρησιμοποιήσουν το όπλο τους όταν και αν χρειαστεί. Ζητάμε εκπαιδευμένη και αποτελεσματική αστυνομία… Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για τους πολίτες, για τους εργαζόμενους αστυνομικούς ακόμα και για αυτούς που εγκληματούν. Σε μια κλοπή οχήματος το φυσιολογικό τέλος θα πρέπει να είναι η σύλληψη και η τιμωρία και όχι ο θάνατος του ανθρώπου που έκανε την παράβαση. Ζητάμε η να πάψουν κάποιοι να αυτονομούνται από τις εντολές των ανώτερων και να κάνουν υπερβάλλουσα και κατάχρηση βίας. Ζητάμε τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της αστυνομίας, λογοδοσία και διαφάνεια για πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων της και παραδειγματική τιμωρία για φαινόμενα αυθαιρεσίας. Να «καθαρίσει» το σώμα από επικίνδυνες ομάδες και εγκληματικές νοοτροπίες.

Ο μόνος υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ που έχει μιλήσει για προοδευτική κυβέρνηση είναι ο Γ. Παπανδρέου… Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μαζί του, ενώ πριν από λίγα χρόνια διαδηλώνατε εναντίον της κυβέρνησής του;

Υπάρχει μια πραγματικότητα. Ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έχει πει ότι δεν θέλει συνεργασίες και θέλει να κυβερνήσει με αυτοδυναμία προκαλώντας και δεύτερες εκλογές είναι ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους στην προοδευτική παράταξη απ’ όποιο κόμμα και αν προερχόμαστε. Δεν θέλω να ανακατευτώ στα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ. Εύχομαι και στους έξι υποψηφίους καλή επιτυχία. Την επόμενη μέρα της εκλογής θα συζητήσουμε ιδεολογικά και πολιτικά. Εμάς μας ενδιαφέρει ένα μοντέλο Πορτογαλίας – Ισπανίας. Είναι ενδιαφέρον για εμάς αυτό που γίνεται στη Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες, εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους η υποχώρηση του λαϊκού κόμματος σε σειρά χωρών τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν μπορώ να πιστέψω όμως ότι οποιοσδήποτε αρχηγός του ΚΙΝΑΛ θα έδινε φιλί της ζωής σε έναν ηττημένο και απαξιωμένο πολιτικά Μητσοτάκη. Αντικειμενικά όμως η Προοδευτική διακυβέρνηση έχει ως προϋπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. .

Πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να αποτρέψει τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται, όπως πχ στον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη;

Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα στην πανδημία. Μοιάζουμε ως χώρα να έχουμε παραιτηθεί στον αγώνα μας με τoν κορωνοϊό. Όσο η πανδημία φουντώνει, τόσο τα μέτρα λιγοστεύουν. Το «τελευταίο μίλι» του κ. Μητσοτάκη είναι θανατηφόρα ατελείωτο. Το «φυσιολογικό καλοκαίρι» για το οποίο μας διαβεβαίωνε ο Πρωθυπουργός στις 31 Μαΐου γνωρίζοντας την ύπαρξη της «μετάλλαξης Δέλτα» το διαδέχεται ένα σκοτεινό φθινόπωρο που κάθε βδομάδα χάνουμε κι ένα χωριό όπως λέει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που μόνο τον Οκτώβρη έχουμε 1.000 θανάτους από COVID-19.

Δεν είναι μόνο ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, είναι όλα μαζί. Πάμε από το κακό στο χειρότερο, μοιάζουμε σαν χώρα να έχουμε παραιτηθεί. Έχουμε μείνει στο τέλος και δεν κάνουμε καν προσπάθεια να πατήσουμε στα πόδια μας. Για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα τα όρια δεν τα βάζει η πολιτική βούληση, η κοινωνική εγρήγορση, η επιστημονική τεκμηρίωση αλλά ο θάνατος. Λυπάμαι πολύ αλλά είναι ακριβώς έτσι. Έχουμε μείνει πολύ πίσω. Οι θάνατοι είναι πολύ ψηλά, το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν προχωρά, το ΕΣΥ για δεύτερο χειμώνα είναι απροετοίμαστο σε υποδομές και προσωπικό, η ρητορική της κυβέρνησης και στελεχών της κινείται στη σφαίρα μόνο της επικοινωνίας και της αποποίησης ευθυνών. Τι έκαναν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες της «παλιάς» Ευρώπης που δεν το κάνει η Ελλάδα; Γιατί η Ελλάδα επιδημιολογικά έχει μείνει στον σκοτεινό χάρτη των βαλκανικών χώρων και των χωρών της ανατολικής Ευρώπης; Γιατί σε θανάτους ανά εκατομμύριο η γειτονική μας Τουρκία που κατά γενική ομολογία είναι λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα τα πηγαίνει καλύτερα απ’ εμάς;