Για την αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στη ΔΕΗ

Ο Τομεάρχης Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών Κώστας Ζαχαρι΄δης έκανε λόγο για σκάνδαλο μεγατόνων και σημείωσε “Πρόκειται για σκάνδαλο μεγατόνων. Την περίοδο 2012-2015, και την ώρα που φτωχοποιούνταν ο λαός, επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα ανέβηκε 40%, την περίοδο 2015-2019 το ρεύμα έγινε φθηνότερο κατά 12% . Από αυτή την αύξηση ρεύματος το 12-15 η ΔΕΗ βρέθηκε στα όρια της χρεωκοπίας. Εμείς λοιπόν όχι μόνο εξυγιάναμε τη ΔΕΗ αλλά ανοίξαμε νέους δρόμους την επόμενη ημέρα, με ένα τιμολόγιο την επόμενη ημέρα όπου μπορούσε ο Έλληνας πολίτης να το πληρώνει…”.

Επιπλέον τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης πως στο θέμα αυτό υπάρχουν διαφορές καθώς “Για τη Νέα Δημοκρατία σημασία έχει η τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου ενώ για εμάς σημασία έχει ο πολίτης και εκεί πρέπει να μπει η πρώτη προτεραιότητα”.

Για την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών

Αναφορικά με τη ΔΕΗ αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στα ενεργειακά ο Τομεάρχης Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: “Πρώτον, η ΔΕΗ το 2019 είχε μικρότερη έκθεση σε δανεισμό σε σχέση με αυτό το οποίο είχε και το 2015, δεύτερον τα 900 εκατομμύρια τα οποία υπολογίζεται έχουν μέσα την αποπληρωμή του δανείου που είχε πάρει η επιχείρηση για να φτιαχτεί το υπερσύγχρονο ατμοηλεκτρικό λιγνιτικό εργοστάσιο στην περιοχή της Πτολεμαΐδας αν δεν κάνω λάθος επί κυβερνήσεως Σαμαρά το οποίο ως δάνειο η ΔΕΗ το ξεχρέωνε και ο κ. Σαμαράς στην τελευταία του συνέντευξη μας λέει ότι αυτό δεν πρέπει να το κλείσουμε στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης γιατί ως επένδυση δεν έχει αποσβεστεί. Τρίτον, στα 900 εκατομμύρια τα οποία λέτε εγγράφετε μια δικαστική διαμάχη της ΔΕΗ 500 εκατομμυρίων η οποία δεν επιδικάστηκε και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν φαίνονται αυτές οι ζημίες στους ισολογισμούς των επόμενων ετών…”

Σχετικά με τα ζητήματα της φορολογίας τόνισε: “Για το θέμα της φορολογίας, μιας και εγώ θυμίζω ξανά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και εξ ‘ου και η πολύ μεγάλη κριτική την οποία δεχθήκατε από την μεσαία τάξη για 26 αυξήσεις φόρων ή και νέους φόρους που έφερε η δική σας κυβέρνηση…”.

Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ

“Για να τα εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη μέχρι τώρα πορεία του και στα οικονομικά μέτρα είναι απόλυτα συνεπής, παρότι είχαμε πανδημία έχει διαγράψει μια πορεία μείωσης ή κατάργησης φόρων εδώ και 2 χρόνια, δήλωσε ξεκάθαρα ότι σε αυτή την πορεία θέλει να συνεχίσει. Γιατί αυτή την πολιτική πιστεύει και αυτή την πολιτική πιστεύουμε όλοι στη Νέα Δημοκρατία, θεωρούμε ότι το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων θα αυξηθεί και μέσα από τη μείωση των φόρων..” σχολίασε ο κ. Κυρανάκης.

“Ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέβηκε με σχέδιο στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε κάποια στη Θεσσαλονίκη , κάποια όπως το σημαντικό της ΔΕΗ, είτε όπως το βλέπει η Νέα Δημοκρατία είτε όπως το βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ μια εβδομάδα μετά, απέφυγε το δημόσιο διάλογο εκεί πέρα. Μετά ήρθε να συμπληρώσει κάτι επειδή κατάλαβε ότι ήταν απολύτως ελλειμματικό με το επίδομα θέρμανσης και γενικά επικρατεί ένα απόλυτο αλαλούμ…” σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης.

Για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Είναι μια ιστορική συμφωνία για τη χώρα μας και πρέπει να αναθεωρήσει την ψήφο του ο ΣΥΡΙΖΑ διότι ισχυροποιεί τη χώρα μας, την πατρίδα μας στο παρόν και στο μέλλον. Θωρακίζει τις ένοπλες δυνάμεις, κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κυρανάκης για την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να μην κάνει αντιπολίτευση όπως αυτή η αντιπολίτευση που δεχόταν από τη Νέα Δημοκρατία στα ζητήματα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής όταν κυβερνούσε. Αυτά δηλαδή τα οποία βιώσαμε ανταλλάξατε το Μακεδονικό με τις συντάξεις, προδοσίες κ.α.Βεβαίως και είναι θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκτά μια συμφωνία με τη Γαλλία, είναι πάγια επιδίωξη της χώρας και η δική μας κυβέρνηση το είχε διαπραγματευθεί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις…”