Η καταστροφή του φυσικού πλούτου του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες κυρίως λόγω της λανθασμένης αντίληψης που κυριάρχησε για την ανάπτυξη αλλά και πολιτικές που βαφτίζονται πράσινες αλλά είναι πολλές φορές κενές περιεχομένου, έρχονται να βαθύνουν την ανησυχία για το μέλλον της φύσης και της σχέσης των οργανωμένων κοινωνιών με αυτή.

Οι φυσικές καταστροφές το καλοκαίρι στη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και οι θερμοκρασίες – ρεκόρ στον Καναδά και σε άλλα μέρη στον κόσμο, ο παρατεταμένος καύσωνας στην Ελλάδα και τη λεκάνη της Μεσογείου, επαληθεύουν με τρόπο σαφή τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Όπως είναι λογικό, καμία χώρα στον πλανήτη δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή την κλιματική κρίση· ιδιαίτερα στην χώρα μας, σε συνδυασμό με την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές, το καλοκαίρι που μας πέρασε άφησε πίσω του 1,25 εκ. καμένα στρέμματα δασικής έκτασης.

Και τι σχέση έχουν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές που μπορεί να συμβαίνουν σε άσχετα μέρη του κόσμου με το Πεντελικό, θα αναρωτηθεί κανείς…Όλα έχουν σχέση… Το τοπικό, γίνεται υπεροπτικό και παγκόσμιο, το παγκόσμιο επηρεάζει το τοπικό. Όταν βιάζεις το περιβάλλον σε μια γειτονιά του πλανήτη, αυτό δημιουργεί ντόμινο αντιπεριβαλλοντικής κουλτούρας.

Τι γίνεται στο Πεντελικό; Πιο σωστά, τι γίνεται πάλι στο Πεντελικό; Η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής προχωρά τις διαδικασίες λειτουργίας λατομείων. Έχουν εγκριθεί τέσσερις άδειες διενέργειας ερευνητικών γεωλογικών εργασιών με σκοπό τη λειτουργία «Λατομείου Μαρμάρου» στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης, σε παλαιό ανενεργό λατομείο, έκτασης τουλάχιστον 243,81 στρεμμάτων.

Από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αποκρύπτεται ότι η εκμετάλλευση στην πραγματικότητα θα λειτουργεί παράλληλα σε ακόμη τέσσερις χώρους συνολικής επιφάνειας 912 στρεμμάτων. Τελικά τι θέλουμε την Πεντέλη; Λατομείο; Δάσος; Οικιστικό Ιστό; Ξενοδοχείο; Για εμάς η απάντηση είναι προφανής.
Μόλις τον Σεπτέμβριο του 2020 ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, σε περιοδεία του στα λατομεία Μουζάκη, Ράικου, Μαλτέζου – Κοκκιναρά, καθώς και στο Αρχαίο Λατομείο, είχε υποσχεθεί ταχεία ωρίμανση των απαραίτητων παρεμβάσεων, που θα χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για να θεραπευτεί το «τραυματισμένο βουνό».

Ο κ. Χατζηδάκης είχε επίσης υποσχεθεί την ενίσχυση της φύτευσης, την προστασία του οικοσυστήματος, την ανάδειξη των μνημείων, την ανάπλαση των ανενεργών λατομείων και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου μονοπατιών περιπάτου και ποδηλασίας. Όλα εις μάτην, όλα παχιά, κούφια λόγια, με το αποτέλεσμα σήμερα να αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται πως το Πεντελικό Όρος έχει υποστεί τις προηγούμενες δεκαετίες καταστροφές που έχουν οδηγήσει στην απώλεια σημαντικού τμήματος βλάστησης, έντονες κλίσεις που εγκυμονούν κινδύνους κατολισθήσεων προς σημαντικές οδικές αρτηρίες και οικισμούς, έντονη όχληση που ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια σε οικιστικές ζώνες ενώ ταυτόχρονα χωροθετεί Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή. Όλα τα παραπάνω αφήνουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα μιας πολιτικής διαρκούς υποβάθμισης του βουνού: η εξόρυξη θα είναι ορατή ακόμη και από την Εθνική Οδό, «διαφημίζοντας» την καταστροφή εξ αποστάσεως.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ζητά άδεια για λατομείο Μαρμάρου, παρότι κατά την ανάγνωση της μελέτης διαπιστώνεται ότι το μάρμαρο που θα εξορυχθεί δεν θα ξεπερνά το 5% της εξόρυξης. Αντίθετα, το 95% των υλικών θα προέρχεται από την εκμετάλλευση αδρανών υλικών, γεγονός που καθιστά μη νόμιμο το αίτημα, με την επιχείρηση να επιδιώκει να αδειοδοτηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για δραστηριότητα τύπου Α2, με ευνοϊκότερους όρους, και όχι με βάση το πραγματικό αντικείμενό της, που πρέπει να υπόκειται στις διατάξεις του Λατομικού Νόμου Ν. 4512/2018.

Τόσο το δημοτικό συμβούλιο Διονύσου, όσο και το περιφερειακό συμβούλιο απέρριψαν ομόφωνα την ΜΠΕ, με την κυβέρνηση ωστόσο και το αρμόδιο υπουργείο να κωφεύουν. Είναι ντροπιαστικό, όσο και επικίνδυνο, να θυσιάζεται το περιβάλλον και το μέλλον της τοπικής κοινωνίας από την αδηφάγα κι άπληστη προσέγγιση της πολιτικής ηγεσίας, που αγνοεί πλήρως τις εκκλήσεις οργανώσεων και κατοίκων.

Την ίδια μάλιστα στιγμή εμφανίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να επεξεργάζεται «πρόταση» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά σε «Προγραμματική Μελέτη» ανάδειξης τοπίων και μνημείων Πεντελικού Όρους, με την τοπική κοινωνία να μην είναι ενήμερη και να μην έχει καμία συμμετοχή.
Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων, των συλλογικοτήτων, της αυτοδιοίκησης, που δικαίως διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται. Στο πλευρό όσων θέλουν πραγματικά να προστατέψουν τις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον και να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Γράφουν ο Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών, τομεάρχης Εσωτερικών (αριστερά στην ακριβώς από κάτω φωτογραφία) και ο Γιώργος Μπαλάφας περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Τομέα Αθηνών (δίπλα του)