Δύο χρόνια μετά ο αριθμός των μετακλητών υπερβαίνει κατά πολύ τους 3 χιλιάδες καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ενώ οι αποδοχές τους έχουν αυξηθεί έως και 70%.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και στα θέματα της δημόσιας διοίκησης έχει αναγάγει την πολιτική εξαπάτηση σε ύψιστη τέχνη. Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-Η κυβέρνηση αμέσως μετά την εκλογή της έφερε προς ψήφιση το νόμο περί επιτελικού κράτους εξαγγέλλοντας πως θα επέλθει μείωση των μετακλητών υπαλλήλων του δημοσίου. Δύο χρόνια μετά ο αριθμός των μετακλητών υπερβαίνει κατά πολύ τους 3 χιλιάδες καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ενώ οι αποδοχές τους έχουν αυξηθεί έως και 70%.

-Η κυβέρνηση τροποποίησε το νόμο περί επιλογής προϊσταμένων των οργανικών μονάδων του δημοσίου με βάση τους δικούς της κομματικούς υπολογισμούς. Παρά ταύτα ούτε αυτό (το δικό της)σύστημα εφαρμόζει. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων σε όλο το δημόσιο τομέα τοποθετούνται με απευθείας τοποθέτηση χωρίς διαδικασία κρίσεων.

-Η κυβέρνηση έφερε νέο νόμο για την επιλογή διοικήσεων των νομικών προσώπων του δημοσίου, τον οποίο δεν εφαρμόζει, τοποθετεί όλες τις διοικήσεις των οργανισμών του δημοσίου με στρατιές γαλάζιων παιδιών.

-Η κυβέρνηση έφερε νέο νόμο για το ΑΣΕΠ επικαλούμενη την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού, περαιτέρω εμβάθυνσης των διαδικασιών προσλήψεων αλλά και επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών. Δεν πέρασε παρά ελάχιστο διάστημα και ο κ. Βορίδης τροποποίησε τη νομοθεσία για την επιλογή των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής, προχωρώντας ταυτόχρονα σε επιλογή νέου προεδρείου αποκλείοντας την αξιωματική αντιπολίτευση από την διαδικασία. Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να διορίζουν εκτός ΑΣΕΠ, ενώ δεν διστάζουν να τοποθετούν ακόμη και μετακλητούς σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας.

-Η κυβέρνηση έφερε νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, ο οποίος παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανενεργός καθώς με επίκληση της πανδημίας σε όλο το δημόσιο τομέα επικρατεί ένα τσουνάμι απευθείας αναθέσεων και προσχηματικών διαδικασιών.

-Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος για την τηλεργασία στο δημόσιο τομέα ενώ η επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων έχει παραπεμφθεί μέσω Προεδρικού Διατάγματος σε χρόνο μελλοντικό και αβέβαιο, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά προβληματική την εφαρμογή του νόμου.

Οι ανωτέρω είναι μερικές μόνο από τις πολλές περιπτώσεις της απολύτως υποκριτικής και ταυτόχρονα παλαιοκομματικής στάσης συνολικά της κυβέρνησης και ειδικά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Το συμπέρασμα είναι προφανές: Άλλα δηλώνουν, άλλα εννοούν, άλλα πράττουν, άλλα νομοθετούν, άλλα εφαρμόζουν. Καταιγισμός νομοθετημάτων με υποτίθεται μεταρρυθμιστικό πρόσημο (που προέρχονται συνήθως από ιδιωτικά γραφεία χωρίς τη συνδρομή των υπηρεσιών και των αρμόδιων στελεχών των υπουργείων), τα οποία δεν εφαρμόζονται ποτέ ή εφαρμόζονται πλημμελώς.

Καμία παρακολούθηση, καμία αξιολόγηση της εφαρμογής των ψηφισμένων διατάξεων και των συνεπειών τους. Στη θεωρία μεταρρύθμιση και στήριξη της δημόσιας διοίκησης. Στην πράξη πρωτοφανής παλαιοκομματισμός και απαξίωση του δημοσίου τομέα, στοιχεία τα οποία γίνονται όλο και πιο εμφανή παρά την πρωτοφανή επικοινωνιακή προπαγάνδα των κυβερνώντων.

Αυτή είναι η πολιτική των κ.κ.Μητσοτάκη και Βορίδη. Στην πραγματικότητα οι κυβερνώντες ποτέ δεν άλλαξαν μυαλά. Εμμένουν στις αντιλήψεις που είχαν κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και την υποβάθμιση κρίσιμων τομέων του κοινωνικού κράτους. Στόχος τους εξακολουθεί να είναι η απαξίωσητουδημοσίου τομέα, η υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, το διαρκές outsourcing κρίσιμων υπηρεσιών του κράτους σε αρεστούς και φίλους. Η διαφορά είναι ότι τώρα επιχειρείται πιο συγκεκαλυμμένα , αλλά το ίδιο εμμονικά. Κάτω από τον μανδύα δήθεν μεταρρυθμιστικών δηλώσεων και κινήσεων υπάρχει σταθερά η γνωστή απέχθεια προς καθετί το δημόσιο, καθετί που εξυπηρετεί το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο βουλευτής της ΝΔ και επί σειρά ετών υπουργός κ. Τζαβάρας δήλωσε πρόσφατα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ότι «η χειρότερη μορφή του λαϊκισμού μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ο «μεταρρυθμιστικός λαϊκισμός», δηλαδή «μεταρρυθμίσεις στα λόγια και επικοινωνιακή αξιοποίηση κάποιων πρωτοβουλιών, που όμως δε θα καταλήξουν στις αναγκαίες τομές που επιβάλλονται από τις σημερινές ιστορικές συνθήκες».

Τελικά έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Τζαβάρας. Κυρίαρχη μορφή της πολιτικής εξαπάτησης αυτής της κυβέρνησης, ιδίως στα ζητήματα της δημόσιας διοίκησης, αποτελεί ο «μεταρρυθμιστικός λαϊκισμός» που είναι κυρίαρχος σε κάθε έκφανση της κυβερνητικής πολιτικής.

( Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι τομεάρχης Εσωτερικών, βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Γρηγόρης Θεοδωράκης είναι πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης).