«Η τοποθέτηση της κυρίας Τζάκρη αναφέρεται στην πρόταση που είχαμε κάνε εμείς ως αφετηριακή θέση» δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το γεγονός ότι η ΝΔ φέρνει το θέμα με τέτοια ένταση, οξύτητα και επιθετικότητα δείχνει ότι δεν θέλει να κάνει πραγματική πολιτική αλλαγή στην ψήφο των αποδήμων, αλλά θέλει να εξαγάγει κρίση για να την εισαγάγει» τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «υποκριτικό το γεγονός ότι άνοιξε ο δημόσιος διάλογος επειδή η κυρία Τζάκρη έδωσε μια συνέντευξη. Μέσα στον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός μιλώντας σε οργανώσεις της ομογένειας στη Λατινική Αμερική είχε εκδηλώσει τη βούληση να αλλάξει τον τρόπο συμμετοχής των ομογενών στην εκλογική διαδικασία. Η ΝΔ ξέρει καλά, γιατί το έκανε ως κυβέρνηση με υπουργό τον κ. Θεοδωρικάκο τον Δεκέμβριο του 2019, ότι για να περάσει ένα τέτοιο θέμα χρειάζεται συναίνεση 200 βουλευτών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ένταση, η επιθετικότητα και η οξύτητα με την οποία έχει ανοίξει το θέμα δείχνει ότι η ΝΔ δεν καταλαβαίνει πώς διασφαλίζονται οι συναινέσεις ή η συζήτηση για τις 200 ψήφους είναι προσχηματική».

«Δηλαδή κατεβαίνε ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο επειδή έχουμε πραγματική αγωνία για τη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές για να φέρει η κυβέρνηση σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση; Αυτό συνιστά κοινοβουλευτική γελοιοποίηση. Αν υπάρχει πραγματική βούληση για συναίνεση για αλλαγές, τα πράγματα λειτουργούν αλλιώς» ανέφερε.

Όπως επισήμανε ο κ. Ζαχαριάδης, «η κυρία Τζάκρη στη συνέντευξή της εξηγεί την πρόταση που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως θέση αρχής. Κάθε κόμμα πριν πάμε στη διακομαατική συνεννόηση τον Δεκέμβριο του 2019 με υπουργό τον κ. Θεοδωρικάκο είχε τη δική του θέση αρχής. Όλοι κάναμε μετατοπίσεις για να βρεθεί κοινός τόπος. Η κυρία Τζάκρη αναφέρθηκε στην αρχική θέση του ΣΥΡΙΖΑ προ της διαδικασίας και στη συνέχεια υπήρξε μια μετατόπιση όλων των κομμάτων».

«Οποιοδήποτε κόμμα είναι στην πλειοψηφία, για να φέρει πρόταση νόμου και να κάνει αλλαγές, δεν μπορεί μόνο του. Για να το αλλάξει μελλοντικά ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα, χρειάζονται 200 ψήφοι. Καταθέτουμε τη δική μας πρόταση κι αν υπάρχει βούληση 200, αλλάζει» σημείωσε ακόμα και πρόσθεσε:

«Η θέση του κόμματος έχει αποτυπωθεί και στη διαδικασία ψήφισης του νόμου τον Δεκέμβριο του 2019 και στην τοποθέτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η τοποθέτηση της κυρίας Τζάκρη αναφέρεται στην πρόταση που είχαμε κάνει εμείς ως αφετηριακή θέση. Το πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο είναι Μητσοτάκης με Βορίδη απέναντι με Μητσοτάκη με Θεοδωρικάκο. Αυτή είναι η κωλοτούμπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμο μέγεθος από μόνος του για να παράξει πολιτικές και να πραγματοποιήσει πολιτική αλλαγή, ούτε η ΝΔ ούτε κανείς. Το γεγονός ότι η ΝΔ φέρνει το θέμα με τέτοια ένταση, οξύτητα και επιθετικότητα δείχνει ότι δεν θέλει να κάνει πραγματική πολιτική αλλαγή στην ψήφο των αποδήμων, αλλά θέλει να εξαγάγει κρίση για να την εισαγάγει».

«Πρέπει να βάλουμε κάποια όρια και κριτήρια για τη συμμετοχή των αποδήμων. Εμείς είχαμε κάνε την πρόταση να έχουν τους δικούς τους αντιπροσώπους, να ψηφίζουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο και να φτάνει η φωνή της ομογένειας στο ελληνικό κοινοβούλιο και να μην ενσωματώνεται και να μην χρωματίζεται η ψήφος τους. Υπάρχουν πολλά μοντέλα συμμετοχής της ομογένειας στις διαδικασίες, όπως το γερμανικό, το ιταλικό και το πορτογαλικό. Δεν πρέπει να διαιρέσουμε την ομογένεια σε γαλάζιους, κόκκινους κλπ, είναι λάθος. Έχουμε τόσο μεγάλη ομογένεια, να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος που οδήγησαν αυτούς τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν» υπογράμμισε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

«Είμαστε το κόμμα που ξεκινήσαμε τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την εκκίνηση της διαδικασίας. Εμείς βάλαμε στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως πλειοψηφία το συγκεκριμένο άρθρο, εμείς τον Δεκέμβριο του 2019 ως αξιωματική αντιπολίτευση ενώ μπορούσαμε να μπλοκάρουμε τη διαδιασία, το ψηφίσαμε μαζί με τα άλλα κόμματα. Η ΝΔ στοχεύει αποκλειστικά στην εργαλειοποίηση της ομογένειας και στην κομματική διαίρεση. Η ομογένεια και ο απόδημος ελληνισμός είναι εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό κεφάλαιο για την πατρίδα» κατέληξε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.