Ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων κατά την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών » Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.»

Αναλυτικά η ομιλία 

Πώς τα φέρνει η ζωή και ενώ ετοιμάζεται να μιλήσεις για το μισθολόγιο και το ανθρώπινο δυναμικό της ΑΑΔΕ, γίνεται όλο αυτό με την Μήδεια και δεν μπορεί προφανώς να μη γίνει μια μικρή αναφορά.

Χιόνισε, λοιπόν και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η Κυβέρνηση όμως δυστυχώς, φαίνεται και συμπεριφέρεται σαν πρώτη φορά να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και τα μίντια φέρονται και συμπεριφέρονται σαν να συμβαίνει πρώτη φορά κάτι τέτοιο.

Πριν ξεκινήσει η κακοκαιρία η «Αγία Τριάδα», δηλαδή ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Χαρδαλιάς και ο κ. Πέτσας μάς διαβεβαίωναν ότι όλα αυτά είναι υπό έλεγχο. Το θυμάστε. Η τριάδα των «ράμπο» είχε πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα. Να λοιπόν, ποια είναι η οργάνωση της Κυβέρνησης! Πολίτες χωρίς ρεύμα, πολίτες χωρίς θέρμανση, πολίτες για πολλές ώρες χωρίς νερό, πολίτες χωρίς ενημέρωση για το πότε θα αποκατασταθούν όλα αυτά, πολίτες οι οποίοι τηλεφωνούσαν στις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν υπήρχε κάποιος να τους απαντήσει. Το 112 δεν λειτούργησε.

Και βεβαίως, δείτε τι λέει και κάποιος ο όποιος δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προέρχεται από τον συντηρητικό χώρο, ο κ. Μάνος. Είπε ο κ. Μάνος: «Απ’ όταν ήμουν παιδί, κατοικώ στην Εκάλη. Παλιά είχαμε συχνά χιόνια το χειμώνα. Τα τελευταία χρόνια όχι. Φέτος ήταν η εξαίρεση. Γενική διάλυση. Είμαι ήδη τριάντα έξι ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, άρα χωρίς θέρμανση και δώδεκα ώρες χωρίς ύδρευση. Πληροφόρηση μηδέν. Έτσι φαντάζονται την κανονικότητα;». Αυτά τα είπε χθες το απόγευμα στις 18.00΄ ο κ. Μάνος.

Το ερώτημα όμως που πρέπει να μας απασχολήσει είναι γιατί αγανακτεί ο κ. Μάνος; Μήπως για τη ΔΕΗ που μια ζωή και αυτός και άλλοι στη Νέα Δημοκρατία προσπαθούσαν και προσπαθούν να κατατμήσουν και να διαμοιράσουν τα ιμάτιά της; Μήπως για τον ΔΕΔΔΗΕ που τελεί προς ιδιωτικοποίηση μέσω της απαξίωσης; Μήπως διαμαρτύρεται για τη δήθεν φιλελεύθερη διακυβέρνηση, που δεν καταφέρνει να κινητοποιήσει το κράτος που συστηματικά η ίδια αρνείται, απαξιώνει και συκοφαντεί; Υπάρχει κάποιο δίδαγμα, το οποίο βγαίνει από τη Μήδεια; Βεβαίως, υπάρχει. Χρειαζόμαστε πρόληψη, υποδομές, επιχειρησιακό ισχυρό παρεμβατικό κράτος.

Ο κ. Χατζηδάκης λέει τον ΕΦΚΑ σαράβαλο. Ο κ. Χατζηδάκης, που σήμερα έχουμε αυτήν την κατάσταση με τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο κ. Χατζηδάκης επέλεξε να κάνει το ΔΕΔΔΗΕ σαράβαλο και κουνάει το δάχτυλο για να διαλύσει τώρα και το συνταξιοδοτικό.

Αυτήν την ώρα οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους εργάζονται και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες για να αποκαταστήσουν τις βλάβες και τη λειτουργικότητα των υποδομών. Χρωστάμε τα πάντα σε αυτούς. Χωρίς αυτούς η ζωή μας θα ήταν αβίωτη.

Το Υπουργείο Εργασίας χθες έκανε ευγενικές συστάσεις στους εργοδότες για τον τρόπο εργασίας στο delivery. Ως πότε θα κλείνουμε τα μάτια σε αυτήν τη γαλέρα;

Χθες και το πολιτικό σύστημα, αλλά και τα μίντια ξεχάσαμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ξεπάγιασαν. Πού πήγε το χριστουγεννιάτικο κλίμα αγάπης και θαλπωρής που κατακλύζει όλους μας κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου; Χάνεται πενήντα μέρες μετά;

Δεν είναι το ζήτημα μόνο της απίστευτης ταλαιπωρίας των πολιτών. Για κάποιους από αυτούς το ηλεκτρικό ρεύμα συνδέεται και με τη ζωή τους αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και τα ερωτήματα είναι πολλά και θέλουν απαντήσεις. Γιατί έκλεισε η Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ; Γιατί έκλεισε στο ΜΕΤΡΟ η γραμμή Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο; Τέτοια ανικανότητα; Δεν μπορείτε να κρατήσετε τέσσερις μεταλλικές ράγες ανοιχτές; Τι έγινε με την εθνική οδό; Γιατί κλείνει για τόσες πολλές ώρες η εθνική οδός; Ποιος έχει τη συμβατική υποχρέωση να κρατά ανοιχτή την εθνική οδό; Για ποιους λόγους πληρώνουμε διόδια, όταν χρησιμοποιούμε την εθνική οδό;

Να πάμε και στον ΔΕΔΔΗΕ που θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε; Τι κάνατε για να είναι καλύτερα εξοπλισμένος; Θα σας θυμίσω εγώ τι κάνατε. Αυξήσατε τους μισθούς στο ΔΣ το πρώτο εξάμηνο του 2020 με τη Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με το 2019 που ήμασταν εμείς κυβέρνηση διπλάσια και τριπλάσια, ανάλογα με την περίσταση.

Ο κ. Χατζηδάκης, που τότε ήταν Υπουργός σε αυτό το πόστο, διόριζε γκόλντεν μπόις και το πήγαινε σφαίρα για ξεπούλημα. Και τώρα τι λέει στους πολίτες; Καθίστε στο σπίτι, χωρίς ρεύμα. Ο Πρωθυπουργός εκείνη την ώρα βγάζει γελαστός φωτογραφίες, πίνοντας εσπρεσάκι σε γνωστό καφέ της Αθήνας. Εντάξει, δεν πήγε βέβαια με πίπιζες και γκάιντες όπως έγινε στην Ικαρία ούτε τον υποδέχθηκαν με βεγγαλικά και πανηγυρισμούς, αλλά η ανεμελιά παραμένει ανεμελιά μέσα στη μεγάλη δυσκολία.

Μετά από δεκαεννέα μήνες λοιπόν διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι πλέον αντιληπτό σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες ότι για το οτιδήποτε συμβαίνει στην Ελλάδα δεν φταίει ποτέ η Κυβέρνηση. Πάντα είναι τα πιο έντονα φαινόμενα όλων των εποχών. Πάντα γίνεται το καλύτερο δυνατό. Πάντα δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα παραπάνω. Οι άλλοι πάντα θα τα έκαναν χειρότερα. Δεν υπάρχουν λάθη, δεν υπάρχουν ελλείψεις, δεν υπάρχουν αστοχίες. Ποτέ και τίποτα. Έμειναν κάποιοι χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Επιτυχία! Θα μπορούσε να είναι περισσότεροι. Μόνο καθημερινοί θρίαμβοι συμβαίνουν με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και μιας και μιλάμε για θριάμβους, κύριε Σταϊκούρα, πώς πάει η ανάκαμψη τύπου V που θα είχαμε το 2021; Το πιάνουμε το 5% ανάπτυξη που ψηφίσαμε πριν από εξήντα ημέρες στον προϋπολογισμό; Μήπως πάμε καλύτερα;

Να πω και δυο λόγια για το νομοσχέδιο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατηγοριοποιεί, το ίδιο το κείμενο, τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε παλιούς, που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, και σε νέους, που δεν τη λαμβάνουν. Παγιώνει μια κατάσταση υπαλλήλων πολλαπλών ταχυτήτων. Δεν γίνεται καμία αναφορά σε υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και των ελεγκτικών υπηρεσιών του. Υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα αμείβονται με εντελώς άνισο τρόπο. Ανοίγει, λοιπόν, ο ασκός του Αιόλου για αυθαιρεσίες στη μισθολογική αντιμετώπιση των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

Η σκέψη και μόνο ότι αυτό το νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει «πιλότο» για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα σε μια Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη και Υπουργό Εσωτερικών τον κ. Βορίδη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αξιοκρατικό και το αντικειμενικό των διαδικασιών, προκαλεί εύλογες ανησυχίες στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων. Ουσιαστικά με αυτό το νομοσχέδιο δίνετε απόλυτη εξουσία στον εκάστοτε διοικητή για μισθολογικές διαφοροποιήσεις.

Εμείς, ειπώθηκε και εισηγητικά, είμαστε υπέρ της ειδικής αμοιβής. Θέλουμε όμως καθαρούς κανόνες και θέλουμε προκαθορισμένα κριτήρια.

Σας ευχαριστώ πολύ.