Ο Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής του Β1 Βορείου τομέα Αθηνών και τομεάρχης Εσωτερικών, μίλησε την Τρίτη 3/11/2020 στο ραδιοσταθμό 105,5 Στο Κόκκινο, στον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στη Σάμο

Είναι πολύ μεγάλη η ζημιά που έχει γίνει και καθώς περνούν οι μέρες οι κάτοικοι συνειδητοποιούν με τη βοήθεια των μηχανικών και των συνεργείων ,ότι δεν είναι απλά ένας μεγάλος σεισμός που πέρασε και έφυγε αλλά ένα γερό ταρακουνημα που έχει αφήσει βλάβες στα δημόσια κτήρια, στον οικιστικό ιστό και στις υποδομές. 

Η μεγάλη ανησυχία κατοίκων και αυτοδιοικητικών κι εκεί επιθυμούμε να συνδράμουμε κι εμείς, είναι πως μόλις αποσυρθούν τα φώτα της δημοσιότητας να μην ξεχαστούν τα προβλήματα και οι πληγές της Σάμου. Οι ζημιές οι οποίες έχουν υποστεί δημόσια και ιδιωτικά κτήρια χρειάζονται έκτακτη χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει σιγά σιγά το νησί να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς , που είχε πριν την καταστροφή. 

Σφίγγεται η καρδιά σου όταν περνάς από το σημείο που με τόσο άδικο τρόπο έχασαν τη ζωή τους τα δύο παιδιά και βλέπεις ότι όλο το νησί βρίσκεται σε ένα πένθος. 

 

Ειδικό σώμα της Αστυνομίας στα ΑΕΙ 

Τα ίδια μας έλεγαν και με το Άσυλο πέρυσι. Ότι θα καταργήσουν το Άσυλο και ότι θα υπάρχει σε όλη την πόλη και στα πανεπιστήμια ευταξία κτλ. Αυτά είναι πολιτικές ανοησίες. Η ΝΔ προσπαθεί να κάνει μια επίδειξη αυταρχισμού. Εάν κάτι χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα δεν είναι taskforce στα Πανεπιστήμια, αυτό που χρειάζεται είναι μια ομάδα εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων με γιατρούς και νοσηλευτές, χρειάζονται προσλήψεις για οδηγούς στα ΜΜΜ. 

 

Πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα

 Θα απαντήσει ποτέ η κυβέρνηση γιατί χάθηκε το οκτάμηνο της προετοιμασίας; Χάθηκε η δυνατότητα αυτό το 8μηνο να φτιάξουμε ένα πολύ πιο αξιόπιστο και ευέλικτο δημόσιο σύστημα υγείας ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας.

Τώρα με τα αναγκαστικά μέτρα τα οποία έρχονται , όπως το κλείσιμο της εστίασης στις κόκκινες περιοχές, στον πολιτισμό κτλ έρχεται ένα τσουνάμι οικονομικής καταστροφής.

 

Απέτυχαν πλήρως στη διαχείριση της πανδημίας με την οικονομία ανοιχτή και καταφεύγουν στις απαγορεύσεις για να περιοριστεί η εξάπλωσή της πανδημίας.

 Αλλά πάλι υπάρχοπυν αδικαιολόγητα κενά. Δεν αγγίζει όλα τα ζητήματα πλην της εστίασης, του πολιτισμού και των άλλων δραστηριοτήτων που ανεστάλησαν. Δεν κάνει κάτι για τις εκκλησίες, δεν κάνει κάτι για τα ΜΜΜ , δεν κάνει κάτι για τα σχολεία! 

Υπήρχε και άλλος δρόμος καλύτερης διαχείρισης αυτής της αντικειμενικά πολύ δύσκολης κατάστασης .

Ο κος Μητσοτάκης είπε ότι το μαξιλάρι των 37 δις είναι δικό του. Αυτό είναι η ατάκα της 1000ετίας ! Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα δεν είναι αν είναι του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη. Όλοι ξέρουμε ποιος έφτιαξε αυτό το κομπόδεμα. Αυτά τα χρήματα είναι του ελληνικού λαού. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή ο Μητσοτάκης τα βλέπει εκεί να κάθονται και τα κοιτάει. Και ότι επιλογές κάνει το τελευταίο εξάμηνο είναι προς συγκεκριμένα συμφέροντα όπως για παράδειγμα ο πρόσφατος πτωχευτικός κώδικας.

Ο χειμώνας του 2020-21 είναι μια πολύ ειδική συνθήκη που πρέπει το κράτος αλλά και όλα τα κράτη σε όλο τον κόσμο να ενισχύσουν τον πολίτη, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, διότι αν άντεξε το 1οκύμα του lockdown και δεν έκλεισε να μην κλείσει τώρα. Η λίστα των μέτρων που ανακοίνωσε για να στηρίξει την επιχειρηματικότητα προχθές είναι υποδεέστερη  αυτής της οποίας υπήρξε τον Μάρτιο- Απρίλιο 2020 και δεν ήταν καθόλου αποτελεσματική. 

Δείτε τα λουκέτα, δείτε την ανεργία, δείτε την έλλειψη ρευστότητας δείτε τη φτωχοποίηση. Και αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν ξεκρέμαστοι, θα μείνουν στον αέρα. Δεν θα μπορέσουν να βάλουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν, δεν θα έχουν σε λίγους μήνες το καθημερινό φαγητό στο σπίτι. Και ο κος Μητσοτάκης βγαίνει και λέει «τι να κάνω έχω δυσκολίες, έχω την πανδημία». Όλο αυτό θα το πληρώσουμε σε καθημερινότητα, σε τραγικές συνθήκες καθώς και στα δημόσια οικονομικά της χώρας τα επόμενα χρόνια.