Πώς αντιδρά μια δημοκρατική πολιτεία και κοινωνία στον φασισμό; Με πειθώ και Νόμο. 

Μια ολόκληρη κοινωνία περιμένει τη δικαστική απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στις 7 Οκτωβρίου θα γνωρίζουμε την τελική ετυμηγορία, για μια δίκη που έχει απασχολήσει πέρα από την χώρα μας και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, διεθνείς οργανώσεις, πολίτες σε όλο τον κόσμο. 

Μετά από πεντέμισι χρόνια μιας επώδυνης και απαιτητικής δικαστικής διαδικασίας, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, η ελληνική κοινωνία, συνολικά, το αντιφασιστικό και προοδευτικό κίνημα στη χώρα αναζητεί δικαίωση, απέναντι στο τέρας του ναζισμού. 

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που έσπειρε μίσος, διχασμό, βία και φόβο στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, εγκλήματα και εκβιασμούς. 

Από τότε μέχρι σήμερα, ένα ολόκληρο κίνημα στάθηκε στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα, ζητώντας δικαίωση, ζητώντας να τεθούν στο κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής. 

Η απόφαση της δικαιοσύνης όμως δεν σταματά τον αγώνα όλων μας για την περιθωριοποίηση και οριστική συντριβή του τέρατος του φασισμού και του ναζισμού. Η καταδίκη των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής δεν σημαίνει πως ο ναζισμός και ο φασισμός αφανίζονται, αλλά γίνεται ένα πρώτο, σημαντικό βήμα στην σύγχρονη ιστορία μας. 

Όλοι όσοι θέλουμε μια κοινωνία δημοκρατική, με πρόοδο και ειρήνη, με κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε με αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα απέναντι στο τέρας των ναζί. Μπορεί η Χρυσή Αυγή να διαλύεται, ωστόσο οι νεοναζιστές είναι εδώ και συνεχίζουν να σπέρνουν μίσος στην κοινωνία μας. Υπάρχουν ακόμη και δρουν με άλλους μανδύες, ως κίνημα εναντίον της μάσκας στα σχολεία, ως δήθεν υπερ-πατριώτες με περικεφαλαίες, ασπίδες και δόρατα, ως τουρκοφάγοι, ως προσφυγοδιώχτες, ακόμη και ως μπράβοι σε νυχτερινά μαγαζιά ως «βολικοί σύμμαχοι» σε πολλούς δήμους της χώρας με υποστηριγμένους από τη ΝΔ δημάρχους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και να υποτιμούμε το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή ως πολιτικό φαινόμενο γιγαντώθηκε μέσα στην προηγούμενη μεγάλη οικονομική κρίση. Τα κοινωνικά, οικονομικά και προσωπικά αδιέξοδα που έφερε η οικονομική κρίση έκαναν μια περιθωριακή εγκληματική συμμορία, τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Ανάλογη εκτόξευση κυρίως ακροδεξιάς είχαμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Οικονομική κρίση και προσφυγικό έφτιαξαν εκρηκτική ύλη για την εκτόξευση από το περιθώριο στη σκηνή την ΧΑ. 

Μπαίνουμε ξανά σε μεγάλη οικονομική περιδίνηση, μπαίνουμε ξανά σε κοινωνική ανασφάλεια, πριν κλείσουν οι πληγές της προηγούμενης τραγωδίας είμαστε αντιμέτωποι ίσως με βαθύτερη κρίση. Το ζήτημα των αδιεξόδων, της όξυνσης των ανισοτήτων, την καταστροφής για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας είναι ξανά πρώτο στην ημερήσια διάταξη. Το προσφυγικό με την ελλιπή και αλλοπρόσαλλη διαχείριση της Κυβέρνησης γίνεται από πρόβλημα της Ευρώπης, πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών στην Ελλάδα. 

Ευθύνη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου είναι να θωρακίσουμε θεσμικά, πολιτικά, οικονομικά τη δημοκρατία μας με όλες μας τις δυνάμεις μας. Να μην βρεθεί κανείς μόνος στο περιθώριο ταπεινωμένος και αβοήθητος, να μην βρουν οι ιδέες των ναζί εύφορο έδαφος να καρποφορήσουν.

Μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά και μετά από αυτή, να μην ξεχάσουμε τον πόνο και τη δυστυχία που έχουν προκαλέσει οι ναζιστές, το κακό, την ανασφάλεια το κοινό έγκλημα. 

Θέλουμε δικαιοσύνη για τον θάνατο του Παύλου Φύσσα. Θέλουμε δικαιοσύνη και κοινωνική ειρήνη, όχι οπισθοδρόμηση, ακροδεξιό φανατισμό και μίσος. Ένα μεγάλο δημοκρατικό μέτωπο εδώ είναι απαραίτητο ως μόνη λύση απέναντι στους εγκληματίες της «πολιτικής».

 

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής Βορείου τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Τομεάρχης Εσωτερικών