Κύριε Ζαχαριάδη μόλις επιστρέψατε από την Λέσβο μετά τα τραγικά γεγονότα στη Μόρια. Τί είδατε στο νησί;

 Το πρόβλημα ξεπερνάει αυτά που ξέρουμε έως σήμερα, κάτοικοι έχουν εξαντληθεί οι υποδομές έχουν καταρρεύσει. Για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες χάος! Ανθρωπιστική τραγωδία! Ντροπή για την Ελλάδα! Ντροπή για την Ευρώπη! Η πολιτική της ΝΔ έχει οδηγήσει στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα και τις εικόνες εξαθλίωσης χιλιάδων ανθρώπων. Κανένα πλάνο, καμία ετοιμότητα, καμία διάθεση να δοθεί βιώσιμη λύση. 

 Αφού κατάργησε το Υπουργείο Μετανάστευσης, αφού προσπάθησε η αποτροπή να γίνει μέσω αθλιότητας της ζωής στην καθημερινότητα των προσφύγων, αφού διέλυσε πρακτικά και ψυχολογικά τη ζωή των κατοίκων, αφού υπέθαλψε και σιγοντάρισε τις ακρότητες κύκλων της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ψηφοθηρικούς λόγους, η Κυβέρνηση βρέθηκε στο κενό. 

Το κενό πολιτικής γεμίζει σήμερα με οργή, απελπισία, παραλογισμό, απανθρωπιά. 

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έγινε «υπηρέτης» των πιο ακραίων και συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης και σήμερα την πολιτική αυτή την πληρώνει ολόκληρη η Ελλάδα και πιο πολύ η Λέσβος. 

Από παράδειγμα αλληλεγγύης, παράδειγμα απανθρωπιάς.  

Οι πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες. Τί πρέπει να γίνει;

Τα αυτονόητα. Άμεση ανάταξη των υποδομών του νησιού για τους κατοίκους, έκτακτα μέτρα για τους   πρόσφυγες, να έχουν άμεση πρόσβαση σε νερό, φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τουαλέτα. Να διασφαλιστεί ότι δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός. Να διασφαλιστεί ότι με την παρουσία του COVID οι δομές δεν θα γίνουν εκκολαπτήρια υπερμετάδοσης. Το ήξεραν 7 μήνες τώρα οι κ.Μητσοτάκης και Μηταράκης και αντί να αρπάξουν την «ευκαιρία» για ταχεία αποσυμφόρηση παρέμειναν κολλημένοι στο αδιέξοδο σχέδιο τους που κάνει τα νησιά μας αποθήκες ψυχών.

 Πρέπει επίσης να σχεδιαστεί μια νέα στρατηγική φιλοξενίας, σε ανθρώπινες επιτέλους συνθήκες, για όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο μακριά από πολέμους. Να πιέσει η κυβέρνηση την ΕΕ για ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, να αιτηθεί χρηματοδοτικής και τεχνικής στήριξης με κάθε μέσο και τρόπο. 

 Το προσφυγικό μεταναστευτικό είναι παγκόσμιο ζήτημα και στην προκειμένη είναι πρωτίστως ζήτημα ολόκληρης της ΕΕ, όχι μόνο ελληνικό. Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη πολιτική, τη στιγμή που μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των νησιών, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Όσο καθυστερεί και επαναλαμβάνει τις ίδιες πολιτικές, η κατάσταση θα γίνεται διαρκώς χειρότερη.

 Δυστυχώς, χάθηκε χρόνος, χάθηκαν πόροι, χάθηκε Ελληνικό Εθνικό κεφάλαιο. 

Και πώς πρέπει να στηριχθούν οι κάτοικοι του νησιού;

 Πριν απ όλα με ανάταξη των υποδομών τους, νοσοκομεία, σχολεία, επιχειρήσεις, δήμοι, περιφέρειες, να ενισχυθούν άμεσα. Σοβαρός διάλογος με σοβαρές προτάσεις. 

Ανοίγουν τα σχολεία με τους δήμους να δηλώνουν ανέτοιμοι να στείλουν τις μάσκες στα σχολεία. Τί βλέπετε;

 Τελικά ο κ. Θεοδωρικάκος τα έκανε χειρότερα από την κ. Κεραμέως. Δήθεν «το πήρε πάνω του» αδειάζοντας την με εντολή πρωθυπουργού αλλά τα σχολεία άνοιξαν χωρίς προσωπικό καθαρισμού ή με ελλιπές σε πολλές σχολικές δομές, οι πολυδιαφημισμένες «μάσκες Θεοδωρικάκου» σε πολλές περιπτώσεις ή δεν έχουν φτάσει στα σχολεία ή έφτασαν ελαττωματικές και αποσύρθηκαν. Το δε παγουρίνο, είναι μικρότερο από μικρό μπουκαλάκι νερό…

Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό για παιδιά και γονείς. 

 Να ποιο είναι το επιτελικό κράτος 14 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ. Αυτή η κυβέρνηση (των αρίστων) πήρε κάτω από τη βάση σε μια όχι τόσο δύσκολη αποστολή…  Προχειρότητα, έλλειψη πλάνου, έλλειμμα ηγεσίας. Αυτό είναι το τρίπτυχο που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη διακυβέρνηση ΝΔ. 

 Γενικώς ο τρόπος με τον οποίο δρομολογήθηκε το άνοιγμα των σχολείων σάς καλύπτει;

 Είναι απογοητευτικό αν συγκρίνουμε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είχαν έξι μήνες να προετοιμαστούν και τα σχολεία ανοίγουν όπως άνοιξαν το 2019 με επιπλέον παγουρίνο και μάσκες. Μια βδομάδα πριν μάθουν οι γονείς, εκπαιδευτικοί και τα παιδιά πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. 

 Αναλάβατε πριν από μερικές ημέρες τον τομέα Εσωτερικών του ΣΥΡΙζΑ-ΠΣ. Πώς σάς φαίνονται τα νέα καθήκοντα;

 Δύσκολα, προκλητικά, εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

Χρειάζεται πολλή δουλειά, είμαι αισιόδοξος όμως. 

 Στον τομέα των Εσωτερικών, είμαστε μια δυναμική ομάδα, με όρεξη για δουλειά, για παραγωγή πολιτικής και κοινοβουλευτικό έλεγχο για νέες ιδέες στην τοπική Αυτοδιοίκηση και τη διακυβέρνηση. 

Τελικώς ο πρόεδρός σας ανακάτεψε την τράπουλα σε ό,τι αφορά τους τομείς τουλάχιστον…

 Με ωριμότητα και θάρρος ο Τσίπρας έδειξε ότι απαντά στις προκλήσεις και δεν μιλάω μόνο για τομείς και τομεάρχες φυσικά. 

Τί πρέπει να γίνει από εδώ και μέχρι το Συνέδριο για να υποστηριχθεί και η διεύρυνση του κόμματος;

 Πολιτική και προγραμματική ωρίμανση, ανασυγκρότηση του ευρύτατου προοδευτικού χώρου σε όλους τους τομείς  της αρκούμενής πολιτικής και συγκροτημένη αντεπίθεση. Η κρίση αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό με ταχύτητα. Πρέπει να παρακολουθούμε και να είμαστε μέρος των κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών παντού. Διάλογος με την κοινωνία με τον κάθε πολίτη ξεχωριστά με τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, αγώνας για μια καλύτερη Ελλάδα σε μια σε μια Ευρώπη και έναν κόσμο που αναζητά νέες ισορροπίες. 

Πιστεύετε ότι χρειάζεται πιο δυναμική αντιπολίτευση για να ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το χαμένο έδαφος έναντι της Νέας Δημοκρατίας;

 Δυναμική αντιπολίτευση σημαίνει τεκμηρίωση, περιεχόμενο, εναλλακτικός αγώνας για καλύτερη ζωή των πολιτών κάθε μέρα παντού. 

Η άσκηση αντιπολίτευσης δεν είναι μια ευθεία γραμμή, δεν είναι μια στατική διαδικασία. Είναι δυναμική, έχει εναλλαγές, στρατηγική και στόχους. Πρέπει μέσα από την αντιπολίτευση μας να δείχνουμε πως θέλουμε να κυβερνήσουμε. 

Να δημιουργήσουμε μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες αυτούς τους δύσκολους για την Ελλάδα καιρούς. 

 Πάντως οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά πρωτοκαθεδρία στη ΝΔ. Τί συμβαίνει;

Η κρίση που έχουμε μπροστά μας είναι συντριπτική. Σε έξι μήνες από σήμερα θα ζούμε σε μια άλλη οικονομία, σε μια άλλη κοινωνία, σε ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον. Η τέλεια καταιγίδα είναι μπροστά μας. 

Οι δημοσκοπήσεις μας βοηθούν να αντιληφθούμε τη σημερινή εικόνα, δεν μας λένε πολλά όμως για το βάθος και το εύρος των ανακατατάξεων. Οι δυναμικές σε τέτοιους καιρούς είναι απρόβλεπτες.

Ακούσατε τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Το σχόλιό σας;

 Έχω την αίσθηση τι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δυσκολίες των καιρών. Ελπίζω να μην γίνει μοιραίος για την χώρα. Πραγματικά είναι κάτι που το απεύχομαι. Στην οικονομία πρόκειται για μια σύνοψη των ακραία αντικοινωνικών πολιτικών του ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης βασίζεται στην πανδημία για να προωθήσει ένα μοντέλου πλήρους οικονομικής και εργασιακής απορρύθμισης. 

 Καμία ουσιαστική πρόταση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων, τη στήριξη των ανέργων και την προώθηση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας.

 Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να αντιληφθεί πως αυτό που έρχεται είναι μια νέα οικονομική πραγματικότητα που θα ευνοεί σε προκλητικό βαθμό τους λίγους και θα αφήνει περιθώριο τους πολλούς. Κάνουμε πολλά βήματα πίσω και οδηγούμαστε σε εποχές που θα θέλαμε να ξεχάσουμε. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία στα ελληνοτουρκικά. Τί κάνει λάθος;

 Όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, το λένε κι άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κινήθηκε χωρίς σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα ελληνοτουρκικά. Και συνεχίζει και σήμερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Δεν αντιλαμβάνεται νομίζω σε βάθος το γεωστρατηγικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να δράσει και να πάρει πρωτοβουλίες.

 Δεν συγκάλεσε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, δεν παρουσίασε την στρατηγική της, δεν αξιοποίησε το εργαλείο των κυρώσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κομισιόν, κρύφτηκε πίσω από μια ηττοπαθή και ζημιογόνα για τα εθνικά μας συμφέροντα αδράνεια. 

 Πριν από λίγες ημέρες μάθαμε επίσης από γερμανικά δημοσιεύματα ότι Αθήνα και Άγκυρα έχουν συμφωνήσει σε διάλογο, χωρίς ατζέντα, χωρίς πλάνο, χωρίς τίποτα απολύτως. Επικίνδυνοι ελιγμοί, χωρίς ορίζοντα. 

 Βρήκε έναν δρόμο από το ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε ατυχώς να τον αλλάξει, άνοιξε ορέξεις και τώρα η επιστροφή είναι δύσκολη. 

 Και για την πανδημία όμως τής καταλογίζεται αντιφάσεις με σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία.

Είναι προφανές… Από εκεί που είχαμε χτίσει με τη βοήθεια όλων και με τις σωστές κυβερνητικές αποφάσεις τον Μάρτη και τον Απρίλη ένα μεγάλο υγειονομικό πλεονέκτημα, σήμερα βρισκόμαστε να συγκρινόμαστε με της τραγωδίες και να λέμε τα πάμε καλύτερα απ’ αυτούς. Πόσο κρίμα. Πόσο ανεύθυνα! Η ασταθής πορεία στα υγειονομικά φυσικά επηρεάζει αρνητικά την οικονομία, δημιουργεί φόβο, κακή ψυχολογία, ανασφάλεια.

Ο χειμώνας που έρχεται…

Νομίζω θα είναι πιο σκληρός από τους χειμώνες του 2011, 2012, 2013… Δεν έχουμε ξεχάσει…Ανησυχούμε, όπως ανησυχεί και η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Όσο η κυβέρνηση συνεχίζει αυτές τις πολιτικές τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα αδιέξοδα.