Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για την κατάσταση στη Μόρια εξαπέλυσε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται στη Λέσβο για να δει ο ίδιος την καταστροφή στο ΚΥΤ.

Ευθύνες στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη επέρριψε ο Κώστας Ζαχαριάδης για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός με τις πολιτικές του αποφάσεις έβαλε πολιτική «φωτιά» στο μεταναστευτικό και προσφυγικό.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ταξίδεψε στη Λέσβο τόνισε ότι χρειάζεται ρεαλιστικό σχέδιο για να λυθεί το πρόβλημα και όχι κλειστά κέντρα – «φυλακές», όπως τα χαρακτήρισε.

«Πρόκειται για μια τρομακτική ανθρωπιστική τραγωδία. Είναι η απόλυτη καταστροφή και έχει φέρει σε δεινή θέση τους κατοίκους της Μυτιλήνης, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι κάτοικοι υποφέρουν. Οι άνθρωποι έχουν βάλει 5 χρόνια πλάτη και με τεράστιες δυσκολίες άνοιξαν τα σπίτια τους και την αγκαλιά τους. Εμείς τον Ιούλιο του 2019 αφήσαμε μια δύσκολη κατάσταση και αυτή έγινε 5 φορές πιο δύσκολη. Η πολιτική απόφαση Μητσοτάκη να σταματήσει την αποσυμφόρηση, έφτασε το ΚΥΤ με πάνω από 20.000 ανθρώπους τον περασμένο Γενάρη», δήλωσε στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και υποστήριξε ότι υπήρχαν τρόποι να κατανεμηθούν σε άλλες περιοχές, λέγοντας:

«Υπήρχαν διαδικασίες ασύλου, πληθυσμοί ευαλωτότητας, υπήρχε τρόπος να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Πολιτική φωτιά στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό έχει βάλει η κυβερνητική πολιτική και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέλεξε τους ακρίτες μας για να μετατρέψει την περιοχή σε κόλαση για να δώσει δήθεν το σήμερα της αποτροπής. Όταν δημιουργείς συνθήκες κόλασης και στοιβάζεις 25.000 στη Μόρια, αντί να κάνεις ισόρροπη κατανομή του βάρους. Το ίδιο είναι 5.500 το ίδιο είναι 13.000;».

Για τη λύση που βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η αντιπολίτευση δεν έχει εκτελεστικό ρόλο. Στο επίπεδο της διαβούλευσης πήραμε το αεροπλάνο και ήρθαμε στη Μυτιλήνη, θέλουμε να βρεθεί λύση, αλλά δεν κυβερνάει η αντιπολίτευση. Εμείς δεν θα αξιοποιήσουμε τα δύσκολα θέματα για μικροπολιτική αντιπολίτευση. Δεν ήρθαμε να ξεσηκώσουμε τον κόσμο και να πυροδοτήσουμε αντικυβερνητικές αντιδράσεις. Ήρθαμε να δούμε την καταστροφή και να ζητήσουμε από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις να αλλάξουν σχέδιο. Αυτό που λέμε εμείς είναι να αποσυμφορηθεί το νησί, να υπάρχει σχέδιο που είχε εισηγηθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ με μια ισόρροπη κατανομή, να παίξουν τον ρόλο τους οι τοπικές κοινωνίες και να σηκώσουν το τμήμα του βάρους τους και μια πολιτική με διπλωματική πίεση στην Ευρώπη. Η Μόρια κλείνει με καταστροφή, ανθρωπιστική κρίση και κατάρρευση».

Για το ποιοι έβαλαν τη φωτιά: «Αυτό θα βρεθεί από τις έρευνες. Ποιος μπορεί να δώσει λύση; Ποιος έχει την ευθύνη; Ποιος κυβερνά; Περιμένω να υπάρχουν εναλλακτικά πλάνα διαχείρισης κρίσης όταν στοιβάζουν σε περίοδο κορωνοϊού ανθρώπους, σε χώρου που δεν έχει τουαλέτα, νερό και σαπούνι. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο αποσυμφόρησης για να μπορέσει να συνεχίσει τη δύσκολη φάση της διαχείρισης της κατάστασης. Δεν γίνεται να τους εξαφανίσουμε, αυτή η κατάσταση είναι τρεις μέρες και η κυβέρνηση απουσιάζει πλήρως. Χρειάζεται σχέδιο και κατανόηση από όλες τις πλευρές».

Για την άποψή τους για τις κλειστές δομές: «Εμείς φυλακή δεν θέλουμε και η Ευρώπη φυλακή δεν δέχεται. Άρα είναι ένα σχέδιο που στερείται ρεαλισμού. Χρειάζεται δομή με ανθρώπινες συνθήκες που να φιλοξενεί ανθρώπους με βάση και τα δεδομένα του κορωνοϊού. Αν φτιάξουμε συνθήκες φυλακής δεν είναι πιθανόν να υπάρξει ένταση και εσωτερικές συγκρούσεις. Θέλουμε πραγματικά να διαχειριστούμε το προσφυγικό με ρεαλισμό και κατανόηση ή να κρύψουμε το πρόβλημα;»