Για την καταστροφή στη Μόρια

 

Τους τα λέμε πάνω από ένα χρόνο, ιδίως το τελευταίο εξάμηνο με τον COVID. Η κατάσταση στη Μόρια είναι τραγική και έχει χειροτερέψει πολύ μετά τον Ιούλιο του 2019, όχι ότι πριν ήταν καλά βέβαια. Η κυβέρνηση δημιουργεί άθλιες συνθήκες κόλασης για να δώσει σήμα αποτροπής. Όταν δημιουργείς κόλαση, δημιουργείς τραγωδίες. Αυτό ζούμε αυτή τη στιγμή και να ξέρουν όλοι ότι δίπλα σε μία κόλαση  δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ηρεμία, ούτε παράδεισος. Συνθήκες κόλασης σημαίνει εξάπλωση της κόλασης και στην ευρύτερη περιοχή στο νησί. Είναι μία κατάσταση η οποία πρέπει να είναι το καμπανάκι της απόλυτης αντιστροφής της προσφυγικής πολιτικής στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Πρέπει επιτέλους να αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση και να ακούσει. Όλα αυτά τα κλειστά, τα μαντρωμένα κέντρα που προσπαθεί να κρύψει το πρόβλημα, που δεν πιέζει όπως πρέπει και όσο πρέπει την Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες σε αυτό το ζήτημα οδηγούν σε τέτοια αδιέξοδα, ιδίως τώρα που έχουμε και το πρόβλημα του covid. 12.500 άνθρωποι μέσα σε τόσο μικρό χώρο, δηλαδή τραγωδία, είναι συγκλονιστικό και απάνθρωπο. 

 

Τα πράγηματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα στην Μόρια όταν φύγαμε από την κυβέρνηση. Όταν λοιπόν φύγαμε μείς στην Μόρια είχε 5700 ανθρώπους στο maximoum της έξαρσης των ροών είχε 22.000 τώρα έχει 12.500. Βεβαίως άλλο 12.500 άνθρωποι άλλο 5.700 αλλά και πάλι όταν ήταν 5.700 δεν ήταν καλές οι συνθήκες . Επρεπε όμως να είχαμε αξιοποιήσει, την «ευκαιρία» του covid προκειμένου να πάρουμε πόρους και να αλλάξουμε στρατηγική. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε αυτό, δηλαδή να δουν ποιοι δικαιούνται άσυλο, πως μπορεί να αποσυμφωρηθεί το νησί, να φτιαχτούν μικρότερες δομές , να πιέσει την Ευρώπη να σηκώσει βάρος. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε αυτά αλλά και πρόσφυγες που είχαν πάρει άσυλο και βρίσκονταν σε δομές φιλοξενίας ή σε σπίτια τους έβγαλε από εκεί πετώντας τους στον δρόμο. Και αυτό το διαπιστώνουμε βλέποντας όλα αυτά που γίνονται στην πλατεία Βικτωρίας. Είναι λάθος η στρατηγική που ακολουθούν. Είτε 5.000 είτε 10.000 είτε 15.000 δεν μπορεί να υπάρξει υποδομή με τον  covid ωστε να πλένουν τα χέρια τους, να έχουν τουαλέτες καθαρές, να τηρούνται οι αποστάσεις. Αυτές είναι υγειονομικές βόμβες και ξέρετε εάν σκάσει μια βόμβα  στον καταυλισμό θα πάει και στον πληθυσμό του νησιού εκτός καταβλισμού. Δεν μπορώ να καταλάβω πως έχουν αφήσει τους κατοίκους της Λέσβου, της Χίου, όλες τις περιοχές που έχουν campδίπλα σε τέτοιες βόμβες με τον κορωνοιό. Δεν μπορώ να καταλάβω κύριε Χατζηνικολάου εάν αυτό το πράγμα σκάσει πως θα το διαχειριστούν έχω επανειλημμένος ρωτήσει τους Υπουργούς Μετανάστευσης στο Κοινοβούλιο και τον κ.Μηταράκη και στον κ.Κουμουτσάκο δεν έχω πάρει απαντήσεις . Τι ακριβώς σκέφτονται να κάνουν και πως θα το διαχειριστούνε; εκτιμώ ότι έτσι όπως λειτουργούν οι καταυλισμοί ούτε εικόνα δεν μπορούν να έχουν για το τι βρίσκεται μέσα και τι προβλήματα υπάρχουν. 

Για τα Ελληνοτουρκικά 

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και στα ευρωτουρκικά δεν είναι καθόλου καλή. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, διπλωματικής, πολιτικής και οικονομικής πίεσης από την πλευρά της Ευρώπης και ως εκ τούτου και της Ελλάδας προκειμένου η Τουρκία να έχει μια ισχυρή πίεση ειρήνης να επανέλθει στην πορεία του διεθνούς δικαίου της συζήτησης και να γνωρίζει ότι εάν κάνει φασαρίες, τσαμπουκάδες και παριστάνει τον νταή στην ευρύτερη περιοχή αυτό δεν θα επιβραβεύεται αλλά θα έχει κόστος πολιτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό. Αυτό χάθηκε με την διαδικασία αναβολής των κυρώσεων που είχε αφήσει ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενεργές πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το καλοκαίρι του 2019. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τον Δεκέμβριο του 2019 έλεγαν ότι οι κυρώσεις δεν είναι στρατηγική μας, είχε γίνει κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα και ο κ.Μητσοτάκης για ένα χρόνο και πλέον έβλεπε τις συνόδους κορυφής να περνούν χωρίς να θέσει το θέμα με ένταση στο τραπέζι. Σας θυμίζω την τελευταία σύνοδο που ήταν εκεί που συζήταγαν για την οικονομία και όντως έπεσαν πολλά θέματα στο τραπέζι αρκέστηκε σε μια μόνο δήλωση ότι θα το συζητήσουμε το πρόβλημα της Τουρκίας τον Σεπτέμβριο, ενώ βλέπαμε μπροστά μας τι ένταση, τι πρόβλημα, τι προκλητικότητα, τι επιθετικότητα είχαμε. Χάθηκε χρόνος και επειδή ατόνησε  η Διάσκεψη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που στην συνέχεια  ενεργοποίησε ο Πρόεδρος Μακρόν, ενώ θα μπορούσε να είχε κερδηθεί αυτός ο χρόνος και να είχαμε μια διαφορετική πορεία πίεσης-ειρήνης προς την Τουρκία. Εν πάση περιπτώσει εμείς τα ζητήματα τα εθνικά δεν θα τα κάνουμε σημαία μικροκομματικής και μικροπολιτικής αντιπολίτευσης. 

Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει τις φωνές της αντιπολίτευσης, να κάνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών να μπορέσει να εκπεμφθεί και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ένα σήμα ενότητας, ομοψυχίας και κοινής χάραξης γραμμών και ορίων γύρω από την τουρκική επιθετικότητα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα όρια της προκλητικότητας, βλέπεται είναι κανένα μήνα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο το  Oruc Reis που ενοχλεί, παρενοχλεί και προκαλεί την αντίδραση της Ελλάδας και της Ευρώπης. 

Δεν μπορώ να καταλάβω  γιατί ο κύριος Μητσοτάκης δεν προχωράει στην διαδικασία του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Ίσως δεν θέλει προσωπικά ή κάποιος από το κόμμα του δημιουργεί προβλήματα και δεν θέλει να υπάρχει μια ευρύτερη εθνική συνεννόηση. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω πιθανών να το μάθουμε στο μέλλον.  

Για την απόφαση της Βρετανίας να θέτει σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από ελληνικά νησιά.

Αυτό δείχνει  ότι όλη αυτή η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την εξάπλωση της πανδημίας δεν είναι μια κριτική για κομματική αντιπαράθεση είναι μια κριτική ουσίας, και τον ΣΥΡΙΖΑ να βγάλουμε ως φωνή από τον δημόσιο διάλογο βλέπουμε τι γίνεται διεθνώς, δεν είναι επηρεαζόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί.  Άρα λοιπόν με το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα έγιναν σημαντικά λάθη. Ο τουρισμός βεβαίως και έπρεπε να είχε ανοίξει αλλά με όσα έλεγε η κυβέρνηση στην αρχή ως μετρα ασφαλείας και συμφωνουσε και η αντιπολίτευση. Μετά όμως πίεσαν οι tour operator, οι πλοιοκτήτες  , οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες και έκανε σε όλα πίσω η ελληνική κυβερνηση ελαστικοποιόντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας

 Από εκει που με την συμβολή όλων μας και βεβαίως με τις σωστές κυβερνητικές αποφάσεις ο Πρωθυπουργός τον Μάρτη έβγαινε και περηφανευόταν ότι ήτα μέσα στους 10 καλύτερους στην διαχείριση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο τώρα μας βγάζει γραφήματα και μας συγκρίνει με τις τραγωδίες. Πάντα υπάρχει χειρότερο να συγκριθείς. Εμείς θέλουμε τα πράγματα να πάνε καλύτερα. Ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία την Δευτέρα κατά την γνώμη μου είναι πρόχειρος, είναι επιπόλαιος. Δεν θέλω να επαληθευτώ θέλω τα πράγματα να πάνε καλά αλλά οφείλουμε ένα μιλήσουμε και να υπογραμμίσουμε τον κίνδυνο να πυροδοτηθεί  ένα νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας διότι είχανε 7 μήνες από τον Μάρτη μέχρι και σήμερα να προετοιμάσουν  τις υποδομές, να προσλάβουν δασκάλους αλλά δεν έκαναν τίποτα. Το μόνο που έκαναν είναι το παγουρίνο, το οποίο είναι ένα καλό μέτρο αδιαμφισβήτητα και η μάσκα σε σχέση με την σχολική χρονιά 2019-2020. Στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν κάνει πολύ περισσότερα. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό δεν θα μας οδηγήσει σε μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας

Για την πορεία της οικονομίας 

 

Για την οικονομία τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα.  Είναι εύκολο να λέμε ύφεση 3% -5% 7% 15%, όμως ένα νούμερο κρύβει από πίσω του ανθρώπινες ζωές, τραγωδίες, δυσκολίες και ανθρώπινα αδιέξοδα. Η κυβέρνηση και σε αυτό το πεδίο προσπαθεί με επικοινωνία και δικαιολογίες να  διαχειριστεί τα προβλήματα και τα ζητήματα. Νομίζω ότι πάμε σε ένα πολύ σκληρό και πολύ βάρβαρο χειμώνα, πολύ πιο σκληρό και με πολύ περισσότερα αδιέξοδα σε σχέση με τους χειμώνες του 2011, του 2012, 2013 που δεν τους έχουμε ξεχάσει και θυμόμαστε πόσο δύσκολοι ήταν. Έστω και τώρα που χάθηκε πολύτιμος χρόνος, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα η μεσαία και η μικρή, ο κόσμος της εργασίας που είναι πλήρως απροστάτευτος και συντρίβεται , οι φτωχοί και οι αδύναμοι άνθρωποι. Να μην σφυρίζει η κυβέρνηση αδιάφορα και κλέφτικα όχι στα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στην φωνή της κοινωνίας και των φορέων της κοινωνίας.