Το νέο πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο «ESTIAII» παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες και προβλήματα σε πολλά επίπεδα. Δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκύπτουν για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος από τους δήμους είναι τα εξής: Τα κόστη του προσωπικού, καθώς επίσης και οι περικοπές στις επιλέξιμες δαπάνες, που μετακυλίουν το κόστος στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Με το νέο πρόγραμμα προβλέπεται μικρότερος αριθμός των ελάχιστων εργαζομένων στο υποχρεωτικό προσωπικό του πεδίου, γεγονός που ναρκοθετεί την ίδια την επιτυχία του προγράμματος και τους στόχους που υποτίθεται πως εξυπηρετεί. Παράλληλα, ένα σημαντικό μέρος των λειτουργικών δαπανών των φορέων διαχείρισης του προγράμματος δεν καλύπτεται ως επιλέξιμη δαπάνη, αυξάνοντας το κόστος διαχείρισης και προκαλώντας αδυναμία ορθής υλοποίησής του. 

Χωρίς επαρκές προσωπικό, χωρίς ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη από το πρόγραμμα, χαμένοι θα βγουν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και παράλληλα οι δημοτικές υπηρεσίες δεν θα καταφέρουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Τελική συνέπεια θα είναι η ιδιωτικοποίηση του προγράμματος, με την κυβέρνηση να εγκαταλείπει πλήρως τις πολιτικές στέγασης και ένταξης των προσφύγων. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε διάστημα 30 ημερών οι πρόσφυγες πρέπει να απομακρυνθούν από τον χώρο που ζουν αλλιώς τα έξοδα θα βαραίνουν τον οποίο φορέα διαχείρισης. Αυτό οδηγεί τους δήμους σε πλήρη αδυναμία καθώς θα γίνονται καταλογισμοί μέσω μετά από  έλεγχο ορκωτών λογιστών. 

Η ύπατη αρμοστεία έχει δηλώσει επιφυλάξεις για την υποχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ΙΙ και προκρίνει την λειτουργία μέσω των δήμων. 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: 

(Α) Θα επαναπροσδιορίσει τα σημεία των πρόσφατων Απόφασεών του (ΦΕΚ Β΄ 2375 και 1223 του 2020) από τα οποία προκύπτουν οι σοβαρές αδυναμίες του προγράμματος «ESTIA II», που δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην αποτελεσματική υλοποίησή του; 

(Β) Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει την μείωση του προσωπικού και των αμοιβών, καθώς και το κυλιόμενο κόστος στους δήμους που δυσχεραίνει την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος;

(Γ) Σκοπεύει να ενισχύσει χρηματοδοτικά το πρόγραμμα ή επιδιώκει να το υποβαθμίσει και να περάσει τελικά σε χέρια ιδιωτών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Αβραμάκης Ελευθέριος 

Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη  

Αθανασίου  Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Δρίτσας Θεόδωρος 

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδωνας

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Ψυχογιός Γεώργιος