Για υπονόμευση του κοινωνικού κράτους από τη ΝΔ, η οποία ξηλώνει κοινωνικές κατακτήσεις (στην Εργασία, στην Υγεία κ.ά.) και ουσιαστικά εφαρμόζει την πολιτική της έκανε λόγο μιλώντας Στο Κόκκινο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών που έχουν επιφορτιστεί με το βάρος της προσφυγικής κρίσης εξηγώντας ποιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος.

Στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε για το σκληρό, σφικτό, αυστηρό, κομματικό και πελατειακό κράτος και προσπαθούν ουσιαστικά να απομυζήσουν «ό,τι εμείς μπορέσαμε να συμμαζέψουμε και να βάλουμε σε τάξη».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην παθογένεια που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία «στον πάτο», στα δωράκια και τα ρουσφετάκια (αυξήσεις στους μετακλητούς), στις πρωτοχρονιάτικες πίτες που στοιχίζουν 12.000 ευρώ (ΥΠΑΑΤ και Περιφέρεια Αττικής) στην πανάκριβη επίπλωση του γραφείου του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη αξίας 20.000 ευρώ και σε άλλα έξοδα που συνθέτουν τη συνολική εικόνα.

«Η κυβέρνηση έχει απολύτως συγκεκριμένες προτεραιότητες υπέρ των ισχυρών και των πολύ ισχυρών» εξήγησε ο κ. Ζαχαριάδης τονίζοντας ότι από τον Μάη του 2020 θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό σπίτια φτωχών και μεσαίων. Και αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι σε επιχειρηματία – φίλο της κυβέρνησης βρέθηκε τρόπος να κουρέψουν και να χαμηλώσουν τα δάνεια του.

Ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε για την ανάγκη αυτά όλα να γίνουν γνωστά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και διά ζώσης επαφές και τα social media καθώς πολλά ΜΜΕ τα αποσιωπούν και χρειάζεται να αναδείξουν και το δικό τους σχέδιο για το μέλλον της χώρας και την αναγκαιότητα να συνεχιστεί το έργο του κόμματος τους.

Ο βουλευτής για τις αντιδράσεις κατοίκων σε νησιά όπως η Λέσβος, η Σάμος κ.ά. τόνισε πως «είναι απολύτως κατανοητό ότι οι πληθυσμοί στα νησιά έχουν σηκώσει παραπάνω βάρος από αυτό που μπορούν, από αυτό που αντέχουν, από αυτό που τους αντιστοιχεί».

Επισήμανε πως «Άλλο όμως να υπάρχει μια αντίδραση κόπωσης και υγειούς διεξόδου από αυτήν την κατάσταση και είναι τελείως διαφορετικό – επειδή υπάρχουν και οι δύο εικόνες κατά τη γνώμη μου – η Χρυσή Αυγή, η οποία βγήκε και από το κοινοβούλιο, περιθωριοποιήθηκε πολιτικά, ηθικά, αξιακά να επιστρέψει κοινωνικά μέσα από τέτοιες δράσεις και πρακτικές».

Ο βουλευτής σημείωσε ότι για το θέμα έχει τεράστια ευθύνη η ΝΔ καθώς ως αντιπολίτευση πορεύτηκε με λαϊκισμό, τυχοδιωκτισμό προσπαθώντας να αξιοποιήσει πολιτικά, δημοσκοπικά και εκλογικά τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των πολιτών από τις δύσκολες στιγμές στο προσφυγικό. Και όταν έγινε κυβέρνηση αντί να δει το πρόβλημα, να προσπαθήσει να το λύσει προσπαθεί σε μεγάλο βαθμό να το χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ζαχαριάδης εξήγησε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βρει λύση, να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες και υπενθύμισε ότι στη Μόρια το πρόβλημα έχει πενταπλασιαστεί καθώς εκεί βρίσκονται 22.000 άνθρωποι. Εντούτοις, όπως τόνισε, το κόμμα τους δεν θα κάνει ισοπεδωτική αντιπολίτευση για το Προσφυγικό, γιατί αν η χώρα πάθει ζημιά «θα κινδυνεύσουμε να ζήσουμε στιγμές και ακρότητες που θα μας πάνε σε άλλες καταστάσεις που δεν τιμούν τις αξίες και τα ιδανικά όχι μόνο τα δικά μας άλλα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν θα δώσουμε τη δυνατότητα από το πίσω παράθυρο, από την πίσω πόρτα να επιστρέψει η φρασεολογία η λογική της ακροδεξιάς και του φασισμού» σημείωσε ο βουλευτής.