Άρθρα

Δεν θα προχωρήσουμε στον ολισθηρό δρόμο της αντιπολιτευτικής πατριδοκαπηλίας, όπως έκανε η ΝΔ

Δεν θα προχωρήσουμε στον ολισθηρό δρόμο της αντιπολιτευτικής πατριδοκαπηλίας, όπως έκανε η ΝΔ

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή στη κυριακάτικη kontranews

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο τομέα Β’ Αθηνών, Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει στην Κυριακάτικη Kontranews πως «η Ελλάδα με κάθε κυβέρνηση, δεν διαπραγματεύεται και δεν παζαρεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση, επιδιώκοντας «τη στήριξη των συμφερόντων της πατρίδας μας». Με αφορμή την επιχειρούμενη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει με ποιους δεν θα μπορούσε να συνυπάρξει στο ίδιο κόμμα και απαντά σε όσους ανησυχούν για «πασοκοποίηση»…

 

Ανησυχείτε για την τουρκική προκλητικότητα; Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της κυβέρνησης αν έρθουν τουρκικά γεωτρύπανα κάτω από την Κρήτη;

Στα ελληνοτουρκικά χρειαζόμαστε σαφή στρατηγική, συμμαχίες, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Η τουρκική ηγεσία έχει ξεκάθαρα διαθέσεις έντασης, στοχεύει στην καλλιέργεια έντασης, στην αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου γιατί πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει.

Έχουμε τονίσει σε κάθε ευκαιρία ότι η ενίσχυση των συμμαχιών μας, οι στρατηγικές συμμαχίες, το ευρωπαϊκό πλαίσιο άμυνας, αλλά και η επιχειρησιακή μας ετοιμότητα και η διπλωματική και πολιτική μας αποφασιστικότητα αποτελούν τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτουμε σε αυτόν τον «πόλεμο νεύρων» της ηγεσίας Ερντογάν. Ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στον ολισθηρό δρόμο της αντιπολιτευτικής πατριδοκαπηλίας, όπως έκανε η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση.

Η Ελλάδα με κάθε κυβέρνηση, είτε αυτή είναι ΝΔ, είτε ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαπραγματεύεται και δεν παζαρεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τα υπερασπίζεται, όπως υπερασπίζεται και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου που είναι ο θεματοφύλακας της ειρήνης στην περιοχή.

Πρέπει να δουλέψουμε πιο ενεργητικά για το σενάριο της ειρήνης, της διπλωματίας της εξωτερικής πολιτικής. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά μας όπλα και τα πιο ισχυρά, όπως είναι οι κυρώσεις. Για να αποφύγεις ένα θερμό επεισόδιο, ή ένα πολεμικού χαρακτήρα γεγονός πρέπει να καταδείξεις ότι ένα τέτοιο σενάριο θα έχει το μέγιστο δυνατό κόστος σε οικονομικό, εμπορικό, διπλωματικό επίπεδο.

 

Τι περιμένετε από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον; Θεωρείτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει όσα θα έπρεπε ώστε να υπάρχει συνεννόηση και εθνική γραμμή στα εξωτερικά ζητήματα;

Περιμένω απτά αποτελέσματα. Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να αξιοποιήσει τα όπλα που του δίνουν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Σταθήκαμε όρθιοι και βγήκαμε από την κρίση κάνοντας τη χώρα μας οικονομικά βιώσιμη και σταθερή σε μια ρευστή και δυναμικά μεταβαλλόμενη περιοχή, αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό μόνοι μας για λογαριασμό όλης της Ευρώπης, λύσαμε το Μακεδονικό, συμμετέχουμε στη διάνοιξη των ενεργειακών δρόμων στην περιοχή. Αυτά είναι πολύ σημαντικά για εμάς αλλά είναι σημαντικά και αξιοποιήσιμα και για τους φίλους μας. Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα ρυθμιστής που δεν μπερδεύει το μπόι της με τη σκιά της, αλλά μπορεί να κοιτάζει τους πάντες στα μάτια.

Επιστρέφοντας ο πρωθυπουργός περιμένω έναν σαφή και πλήρη οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Τα ανοιχτά μέτωπα που μπορούν να βοηθήσουν οι φίλοι μας στη περιοχή είναι πολλά. Τουρκική προκλητικότητα, πόλεμος στη Συρία, ανακατατάξεις στη Λιβύη.

Από την πλευράς μας, ως ΣΥΡΙΖΑ, ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση, δεν είμαστε ίδιοι με την ΝΔ και τα αποδεικνύουμε καθημερινά. Επιδιώκουμε τη στήριξη των συμφερόντων της πατρίδας μας και θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που κάνει ή θέλει να κάνει η κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση. Οι θέσεις μας είναι κρυστάλλινες και η στρατηγική μας έχει αποδεχθεί αποτελεσματική στο πρόσφατο παρελθόν.

 

Ποιο θεωρείτε πως ήταν το κορυφαίο πολιτικό γεγονός του 2019;

Η επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 25 Ιανουαρίου 2019 της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δύσκολή απόφαση, απόφασή σταθμός για την ειρήνη, την σταθερότητα, την ευημερία και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια. Πριν στεγνώσει το μελάνι της Συμφωνίας φαίνεται πόσο δίκιο είχαμε όσοι λέγαμε ότι η περιοχή μας είναι δύσκολη και ρευστή με το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα να είναι οι ανατολικοί μας γείτονες, γεγονός που επιβάλλει να μην αφήνουμε ανοιχτά και εκκρεμή θέματα στα βόρεια σύνορά μας.

 

Σε ποια σημεία θα δώσει έμφαση στην αντιπολιτευτική του ρητορική ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και στο εξής; Τι λέτε σε όσους σας κριτικάρουν επειδή θεωρούν πως ασκείτε «χαλαρή αντιπολίτευση»;

Οικονομία, ανάπτυξη, δικαιώματα εργαζομένων, περιβάλλον.

Η χώρα έχει ανάγκη από σοβαρότητα και εμείς θα είμαστε σοβαρή αντιπολίτευση. Η αντιπαράθεσή μας με την κυβέρνηση γίνεται σε προγραμματική και πολιτική βάση, με σοβαρότητα σε όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τη χώρα. Δεν θα ασκήσουμε «αντιπολίτευση πυροτεχνημάτων», ούτε μας απασχολεί να κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, κενές περιεχομένου και ουσίας. Επίσης. δεν μας απασχολεί να αναπαράγουμε ψευδείς ειδήσεις, όπως έκανε κατά κόρον η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση, για να στηρίξουμε ένα κούφιο πολιτικό αφήγημα.

Μας απασχολούν τα αληθινά προβλήματα των πολιτών, τα προβλήματα της καθημερινότητας που αυξάνονται διαρκώς. Σε αυτούς τους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ διαμορφώθηκε δυστυχώς μια σκληρή πραγματικότητα, με αντιλαϊκές και αντικοινωνικές πολιτικές που πλήττουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές παρουσιάζουμε τις δικές μας προτάσεις, το δικό μας πρόγραμμα της αυριανής διακυβέρνησης, που φέρνει τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τον Άνθρωπο συνολικά στο επίκεντρο των πολιτικών μας.

Τι απαντάτε σε όσους ανησυχούν για «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ; Με ποιους δεν θα μπορούσατε να συνεργαστείτε στο ίδιο κόμμα; Ποιοι δεν χωράνε στον ΣΥΡΙΖΑ;

Μας ενδιαφέρει να ανασυγκροτήσουμε τη μεγάλη προοδευτική και δημοκρατική παράταξη με ηγεμονία των ιδεών της αριστεράς, μας ενδιαφέρει να ηττηθεί η δεξιά και οι δεξιές πολιτικές.

Έχω τονίσει επανειλημμένως, με κάθε ευκαιρία, πως ο όρος «πασοκοποίηση» είναι συνυφασμένος με τη δεξιά στροφή του ΠΑΣΟΚ και την πρόσδεσή του στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Η πασοκοποίηση δεν έχει καμία σχέση με τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρούμε, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ πρεσβεύει ή με αυτό που προσπαθεί να διαμορφώσει: Μια σύγχρονη, πλειοψηφική, προοδευτική Αριστερά, με έντονα κοινωνικό και φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο.

Αυτό στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει είναι στη διεύρυνση των συμμαχιών του και στην εμβάθυνση των θέσεων, της στόχευσης και του προγράμματός του, στο «άνοιγμα» προς την κοινωνία.

Σε αυτό εγχείρημα χωράμε όλοι όσοι συμφωνούμε με το μεγαλύτερο τμήμα του προγράμματός μας και την αντιπολίτευσης που ασκούμε στη κυβέρνηση. Σε αυτό το εγχείρημα δεν χωρούν όσοι διαφωνούν με το μεγαλύτερο τμήμα του προγράμματός μας και διαφωνούν με τον τρόπο που αντιπολιτευόμαστε την κυβέρνηση. Τόσο απλά!