Από το βουνό … στη θάλασσα, η απόφαση του κ Μητσοτάκη για το ποιον θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός κάνει σκέψεις και οι Υπουργοί του διαρροές. 

Τα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει είναι πάνω από 10-15 με χαρακτηριστικά που συγκρούονται μεταξύ τους και δημιουργούν συζητήσεις σε κάτι μεταξύ πασαρέλας, κουτσομπολιού και παραπολιτικής. 

Έτσι αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός την Προεδρία της Δημοκρατίας τον κορυφαίο συμβολικό θεσμό της χώρας μας και εγγυητή του πολιτεύματός μας. Μικροπολιτικός τακτικισμός, προσπάθεια για πολιτική συναλλαγή με τον εκλογικό Νόμο, παιχνίδια με τις εσωκομματικές ισορροπίες του. 

Σε μια στιγμή μάλιστα που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει εξαιρετικά σημαντικές προκλήσεις στο διεθνές της περιβάλλον. 

Σε μια στιγμή που ολόκληρο το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα έπρεπε να παλέψει για να αποκαταστήσει την τρωθήσα, στα χρόνια της κρίσης, εμπιστοσύνη πολιτών,στους θεσμούς και τους εκπροσώπους τους. 

Έτσι η σωστή προσπάθεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να αποσυνδέσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και να αναζητά ότι άλλες πάντα όμως συναινετικές λύσεις πέφτει στο κενό. Γιατί; 

Γιατί χρειάζονται πέρα απο το συνταγματικό πλαίσιο και πολιτικές ηγεσίες και πολιτικοί άνδρες που πιστεύουν στην ανάγκη θεσμικών συναινέσεων, που πιστεύουν στην προστασία των θεσμών που υπηρετούν, που δείχνουν με τη στάση τους, το δημοκρατικό παράδειγμα. 

Γιατί πώς μπορείς να εξηγήσεις πώς ο Πρόεδρος που ψήφισες ως αντιπολίτευση και υπήρξε εξαιρετικός Πρόεδρος -όπως όλοι ομολογούν – σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα και έχει προταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, δεν σου κάνει; 

Έναν Πρόεδρο που προέρχεται μάλιστα από τη δική σου πολιτική οικογένεια και έχει υπηρετήσει πολλά χρόνια τον κοινοβουλευτισμό και την εκτελεστική εξουσία. 

Η δικαιολογία ότι στην προηγούμενη εκλογή ο κ Μητσοτάκης δεν ψήφισε τον κ Παυλόπουλο – ο μόνος από το κόμμα του- είναι πολύ μικρή για την ιστορία που έγραψε ο κ Παυλόπουλος πλέον ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μία ακόμη αναμέτρηση από το παρελθόν. 

Αν είναι, όμως, ο κ Μητσοτάκης  να αναμετρηθεί με κάποιον, αυτός είναι ο εαυτός του και ο σεβασμός στο ρόλο που του εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός, ίσως, πιστεύοντας πως είναι άλλος.  

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου τομέα  Αθηνών