Ομιλία του Κώστα Ζαχαριάδη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στην Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών , στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ».

Το video της ομιλίας: 

 

Ολόκληρη η ομιλία του: 

Η αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τη διαχείριση της εξουσίας, δυστυχώς, είναι φεουδαρχική. Πήρε την εξουσία και μοιράζει την πίτα. Κάποιοι εκλέχτηκαν Βουλευτές, κάποιοι ορίστηκαν Υπουργοί, κάποιοι γενικοί γραμματείς και τώρα πάμε να δούμε τι έγινε με τους υπόλοιπους.

Καταρχήν αυξήθηκε ο αριθμός των μετακλητών, χαμήλωσε το προσοντολόγιο και αυξήθηκαν οι μισθοί. Από δημοσιολογούντες δημοσιογράφους όποιοι έβριζαν την ΕΡΤ και ήταν υπέρ του «μαύρου» επανήλθαν και μάλιστα με επίδειξη αλαζονείας και κυνισμού. Στην ΕΥΠ ορίστηκε υπεύθυνος χωρίς πτυχίο και όταν διαπιστώθηκε ότι είναι ασύμβατο με τη νομοθεσία, δεν άλλαξε το πρόσωπο αλλά άλλαξε ο νόμος! Στο Αττικό Μετρό μπήκε ένας αποτυχημένος υποψήφιος για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Μαθαίνω δε ότι έχετε και μία πάρα πολύ καλή πρόταση για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μην ξεχάσω βέβαια την αδελφή και τον αδελφό της πεθεράς του Πρωθυπουργού μας!

Εσείς τα κάνετε αυτά που μιλάτε για αξιοκρατία και για αριστεία και το είπε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό πάνελ ο κ. Βορίδης «εν πάση περιπτώσει, ποιους να βάλουμε;». Να σας πω ποιους να βάλετε. Να σας πω τι έλεγε την 1η Νοεμβρίου του 2017 ο κ. Μητσοτάκης στο tweet του. Δεν τα είδα να τα ανεβάζει η «Ομάδα Αλήθειας» που της αρέσουν. Έλεγε, λοιπόν: «Δεν πρόκειται να ανεχτώ στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μία αργομισθία στο Δημόσιο». Ο κ. Μητσοτάκης! Δεν είναι κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λέω αλήθεια, αν σας πω ότι από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκε διοικητής σε νοσοκομείο, ότι κάποια αποτυχημένη Ευρωβουλευτής μπήκε επίσης σε νοσοκομείο, ότι Βουλευτής ο οποίος δεν κατόρθωσε να εκλεγεί επίσης μπήκε σε νοσοκομείο, ότι υποψήφιος με το περιφερειακό ψηφοδέλτιο Αττικής που δεν εκλέχθηκε μπήκε διοικητής σε νοσοκομείο, ότι κάνατε το απίστευτο με την Πρέβεζα και με την Άρτα που γελοιοποιεί τη δημόσια διοίκηση, όπου ο γραμματέας της ΝΟΔΕ Πρέβεζας μπήκε διοικητής στην Άρτα και ο γραμματέας της ΝΟΔΕ Άρτας διοικητής στην Πρέβεζα; Σύζυγοι δημοσιογράφων οι οποίοι υποστηρίζουν με τη θέση τους και την άποψή τους –αυτό βέβαια είναι δικαίωμά τους.

Και επειδή είδα προηγουμένως την τοποθέτηση του κ. Λιβανού, κύριε Λιβανέ, ας διαβάσουμε λίγο «Καθημερινή» -όχι «Αυγή», αλλά «Καθημερινή»- όπου τι λέει σήμερα στο κύριο άρθρο της; Λέει ότι ο διορισμός βετεράνων πολιτευτών σε δημόσια αξιώματα λειτουργεί διαβρωτικά για την αξιοπιστία της Κυβέρνησης και δεν ταιριάζει σε αυτό που επαγγέλλεται ο Πρωθυπουργός. Ο ισχυρισμός ότι και οι άλλοι τα ίδια έκαναν απλώς αναπαράγει τον κυνισμό, εμπεδώνει την παραλυτική πεποίθηση ότι η κανονική κανονικότητα της χώρας είναι η ρουσφετοκρατία. Αυτό το λέει η «Καθημερινή»!

Επίσης, κάθισα και έκανα μια απομαγνητοφώνηση –και άμα θέλετε το δίνω και στα Πρακτικά, αλλά δεν τα πάτε πολύ καλά όταν τα δίνουμε στα Πρακτικά- γι’ αυτά που είπε σήμερα το πρωί σε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο, πάλι από τον όμιλο ΣΚΑΙ-Καθημερινή, ο κ. Πατέρας.

Θα σας διαβάσω ακριβώς τι είπε ο άνθρωπος. Είπε ο κ. Πατέρας: «Όταν ο Πρόεδρος με κάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή και συζητήσαμε μαζί, τον παρακάλεσα, όταν θα γίνει εξουσία και εάν θέλει, πριν τις εκλογές, επειδή δεν θα ήθελα να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στα Τρίκαλα, να μου δώσει μία απ’ αυτές τις θέσεις. Δεν διαφώνησε ο κύριος Πρωθυπουργός και θα γύριζα στη Νέα Δημοκρατία, διότι δεν ήμουν στη Νέα Δημοκρατία, είχα προσχωρήσει τους ΑΝΕΛ, είχα πάρει χιλιάδες σταυρούς στα Τρίκαλα. Με κάλεσαν στο γραφείο του νυν Πρωθυπουργού, πραγματοποίησα αυτό το ραντεβού και είπα: Θα γυρίσω πίσω, κύριε Πρόεδρε, θα σας βοηθήσω, αφού θέλετε τη βοήθειά μου. Εάν έχετε την ευγενή καλοσύνη, όταν γίνετε Πρωθυπουργός, και μπορείτε και θέλετε, δώστε μου μία απ’ αυτές τις θέσεις.».

Προς τιμήν του, ο κ. Μητσοτάκης κράτησε τον λόγο του σε λίγα απ’ αυτά που έχει κρατήσει μέχρι στιγμής τον λόγο του και του έδωσε τη θέση. Σας πειράζει, λοιπόν, αυτό που σας είπε προηγουμένως ο κ. Τζανακόπουλος; Την υπόσχεση που είχε δώσει ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Πατέρα ή, εν πάση περιπτώσει, κάποιος από το γραφείο του την έκανε πράξη. Το θεώρησε δίκαιο, το έκανε πράξη. Είναι τόσο απλό. Χρησιμοποιείτε τη δημόσια διοίκηση και τα νοσοκομεία ως ένα πάρκινγκ κουμπάρων, συγγενών, αποτυχημένων πολιτευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Τώρα, στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά ανοιχτή διαδικασία επιλογής διοικητών και αναπληρωτών διοικητών και φυσικά, επί των ημερών μας, υπήρχαν διοικητές απ’ όλες τις προελεύσεις. Βεβαίως, υπήρχαν και ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε και Νέα Δημοκρατία, υπήρχε και ΠΑΣΟΚ. Σας τα λέω, γιατί ήμουν διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και άκουγα μουρμούρα από διάφορους Βουλευτές μας, που ήθελαν και αυτοί να είναι μόνο ΣΥΡΙΖΑ οι διοικητές, αλλά δεν ήταν. Ήταν άνθρωποι, οι οποίοι υπηρετούσαν τη δημόσια υγεία με βάση την επιστημοσύνη τους και τις σπουδές τους. Γι’ αυτό ισορρόπησαν οι προϋπολογισμοί επί των ημερών μας στα νοσοκομεία και από ελλειμματικοί έγιναν πλεονασματικοί. Γι’ αυτό τα νοσοκομεία βρήκαν γάζες, σεντόνια και αναλώσιμα, γιατί πρώτα πληρώναμε αυτά και μετά τους προμηθευτές των κέτερινγκ, όπως κάνατε εσείς μέχρι το 2015, για να έρχεται ο κ. Μητσοτάκης προχθές και να μας λέει «έχω χώρα να κυβερνήσω».

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

 Έχει χώρα να κυβερνήσει, γιατί βρήκε χώρα να κυβερνήσει. Εμείς δεν βρήκαμε χώρα να κυβερνήσουμε, βρήκαμε χάος!

Τώρα, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η άρνησή της καταδεικνύει ξεκάθαρα το πραγματικό της σχέδιο για την ενέργεια. Δεν είναι ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ούτε η προώθηση των ΑΠΕ, ούτε η δήθεν μεγιστοποίηση του οφέλους για το Δημόσιο Ταμείο, που επικαλείται από το πούλημα της ΔΕΠΑ ο κ. Χατζηδάκης. Πρόκειται για μία αποτυχημένη, γηρασμένη, αναχρονιστική συνταγή, μια κλασική δεξιά πολιτική, αποτυχημένη, που χρεοκοπεί και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ιδιωτικοποιούν τις ενεργειακές εταιρείες, μετά πωλούν τις υποδομές και όλα βρίσκονται στον αέρα. Πείτε μου, η Αυστρία, η Κύπρος, η Δανία, η Ισπανία, η  Φινλανδία, η Γαλλία, που διατηρούν τον δημόσιο έλεγχο στις υποδομές ενέργειας, είναι ιδεοληπτικές χώρες; Γιατί το κάνουν αυτό;

Εν πάση περιπτώσει, πρέπει κάποια στιγμή, όταν μιλάμε για τη ΔΕΗ -δεν είναι τώρα εδώ ο Υπουργός- να έχετε μία συστολή, διότι επί των ημερών σας, το 2012-2015, η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε 60% και ο κόσμος μπήκε σε ανθρωπιστική κρίση και σε ενεργειακή φτώχεια. Επί των ημερών μας, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και εφαρμόζοντας μνημόνιο, μειώσαμε το κόστος της ΔΕΗ κατά 12% και δρομολογήσαμε τους όρους και τις προϋποθέσεις να βγούμε από την ενεργειακή φτώχεια και από την ανθρωπιστική κρίση.

Βεβαίως, υπάρχει η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση και βεβαίως, ξεκινήσαμε αυτόν τον εκσυγχρονισμό, αλλά εσείς με το που αναλάβατε την εξουσία φέρατε…

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Σε τριάντα δευτερόλεπτα τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Η πολιτική σας είναι καταστροφική για τις δημόσιες υποδομές και όταν φύγετε, θα φύγετε όπως φύγατε και στο παρελθόν, αφήνοντας πίσω οικονομικά και κοινωνικά συντρίμμια. Έτσι φύγατε το 2015, έτσι φύγατε το 2009 και έτσι φύγατε το 1993. Εμείς είμαστε εδώ και θα προσπαθήσουμε να σας εμποδίσουμε.