Ο Κώστας Ζαχαριάδης, Βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών, τοποθετήθηκε κατά τη συνεδρίαση για την Συνταγματική Αναθεώρηση την Παρασκευή 22/11/2019.

Αναλυτικά η Ομιλία 

Επειδή το πρωί σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα ο Πρωθυπουργός ειρωνεύτηκε το 3,5% του Συνασπισμού, εγώ θα ήθελα να σας καλέσω, συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, αυτό το 3,5% να μάθετε να το σέβεστε, γιατί αυτό το 3,5% με κοινωνικές συμμαχίες έγινε 36% και μετά 32%, επειδή το κόμμα σας χρεοκόπησε την οικονομία και τη χώρα ηθικά και αξιακά.

Τώρα, βεβαίως, δεν έχετε να κάνετε με αυτό το παλιό 3,5%, έχετε να κάνετε με την ευρεία προοδευτική παράταξη, με την Αριστερά του 32%, που θα γίνει 40%, όσο και αν εσείς αναπολείτε την περίοδο του 3%.

Και πρέπει να το σέβεστε και για έναν ακόμα λόγο, διότι η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ στη βύθιση της χώρας έδωσε τη δυνατότητα για να υπάρξει δημοκρατική διέξοδος από το πολιτικό τέλμα και ισχυρό δημοκρατικό ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς και των ναζί. Εάν όπως σήμερα το πρωί είπε ο Πρωθυπουργός έχετε χώρα να κυβερνήσετε, αυτό το οφείλετε στο γεγονός ότι εμείς σας παραδώσαμε χώρα και όχι αυτό το οποίο μας παραδώσατε εμάς τον Γενάρη του 2015.

Επειδή έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, των μνημονίων και της κοινωνικής αναταραχής μεγάλη σύγκρουση για το ποιες δυνάμεις είναι συναινετικές και ποιες δεν είναι, εσείς είστε η κατ’ εξοχήν δύναμη που δεν είστε συναινετικοί, διότι με αυτό το οποίο συζητήσαμε χθες καταργείτε τη συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μπορεί κάποιος και με απλή πλειοψηφία να ορίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Από τις πρώτες μέρες της εκλογής σας, με ειδικό νομοθέτημα καταργήσατε τη λογική της συναίνεσης και της σύνθεσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και προβλέπω ότι θα τορπιλίσετε τη συναίνεση και τη σύνθεση και στην κεντρική πολιτική σκηνή πάρα πολύ γρήγορα.

Μια ειδική αναφορά σ’ αυτό που είπε προηγουμένως ο Υπουργός κ. Βαρβιτσιώτης για το άρθρο 16, ότι δήθεν, λέει, είναι μια υπεράσπιση μιας θεσπισμένης διαδικασίας επί χούντας.

Εν πάση περιπτώσει, σεβόμενοι τους φοιτητικούς αγώνες, τους προοδευτικούς ανθρώπους, ακόμη και ανθρώπους που πολλές φορές μπορεί να βρέθηκαν και στη δική σας παράταξη, η δημόσια παιδεία συμβολίζει κάτι πολύ ευρύτερο και κάτι πολύ παραπάνω από το να προσπαθείτε να το μικρύνετε και να το στενέψετε σε μια νομοθετική ρύθμιση της χούντας. Μάλλον όλο και περισσότεροι, που κάποτε βρίσκονταν στο κέντρο, αρχίζουν να παθαίνουν «Βορίδη» στη Νέα Δημοκρατία.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση, όμως, δεν αφορά μόνο τους συνταγματολόγους, τους Βουλευτές ή τους νομικούς. Αφορά τους πολίτες και τον ελληνικό λαό, γιατί το Σύνταγμα είναι το κείμενο που συμπυκνώνει κατευθύνσεις και δυνατότητες για την πορεία της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών.

Οι πολίτες μάς βλέπουν, αξιολογούν και παρακολουθούν και η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση μαρτυρά ότι και στο Σύνταγμα υπάρχουν δυο οπτικές: Η προοδευτική και η συντηρητική, η αριστερή και η δεξιά, σε μεγάλο βαθμό αντιπαραθετικές, σε μεγάλο βαθμό συγκρουσιακές, μη συνθέσιμες και η παρούσα Βουλή, με συντηρητική πλειοψηφία, επί της ουσίας ακυρώνει στην πράξη το σάλπισμα ελπίδας που ξεκίνησε για προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση και για προοδευτικό θεσμικό εκσυγχρονισμό, που είχε και έχει ανάγκη η χώρα και το ξεκίνησε η προηγούμενη Βουλή με διαφορετική πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούλιο του 2016, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για να ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σε μια κομβική αλλά και συμβολική πολιτική συγκυρία εκκίνησε τη διαδικασία, για να φτιαχτεί το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας μετά τα μνημόνια. Ένα Σύνταγμα δημοκρατικό και προοδευτικό, για μια νέα μεταμνημονιακή μεταπολίτευση, ένας καταστατικός χάρτης που θα λάμβανε υπόψη και τα διδάγματα και την περιπέτεια των μνημονίων, με εκσυγχρονισμό θεσμών, με εμβάθυνση της δημοκρατίας των δικαιωμάτων, ανάσχεση των ακραίων συντηρητικών πολιτικών και συνταγματική κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων και θεραπεία θεσμικών αμαρτιών του παρελθόντος.

Η Νέα Δημοκρατία τότε, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, θυμίζω ότι είχε λοιδορήσει την εκκίνηση της συζήτησης, είχε αδιαφορήσει για τη δημόσια διαβούλευση και σήμερα η Νέα Δημοκρατία έρχεται και απορρίπτει κάθε προοδευτική πρόταση που είχε κάνει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη αναθεωρητική διαδικασία.

 

Να το πούμε καθαρά. Η Νέα Δημοκρατία επί της ουσίας προτείνει ένα νεοσυντηρητικό και βαθιά οπισθοδρομικό Σύνταγμα.

Θέλω να έρθω λίγο στα ζητήματα τα οποία συζητάγαμε χθες και το πρωί, αναφορικά με το άρθρο 86. Διότι νομίζω ότι είναι μείζον ζήτημα και εκεί συμπυκνώνεται μια πολύ ευρύτερη συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες και στην κοινωνία. Η διάταξη που ισχύει σήμερα, θέτει ένα προστατευτικό πλαίσιο το οποίο προκαλεί εύλογη καχυποψία σε βάρος του συνολικού πολιτικού κόσμου και οδηγεί στην απαξίωση της πολιτικής. Αυτή η προκλητική ατιμωρησία των πολιτικών είναι αυτή η οποία εξέθρεψε το τέρας της ακροδεξιάς όλα αυτά τα χρόνια.

Ξέρετε σε ποια χώρα συμβαίνουν όλα αυτά; Στη δική μας εδώ, που η υπόθεση SIEMENS για να τελειώσει της πήρε είκοσι χρόνια και στη χώρα που ο «λοχαγός» της περιόδου Σημίτη πανηγυρίζει και δικαιώνεται, επειδή παραγράφηκαν τα αδικήματα.

Στην πρώτη Αναθεωρητική Βουλή, θυμίζω, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να προστεθεί ερμηνευτική δήλωση που να διευκρινίζει ότι τα υπουργικά αδικήματα δεν περιλαμβάνονται σε όσα τελέστηκαν επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων και ότι αυτά επομένως, ιδίως οι πράξεις δωροδοκίας, θα διώκονται από τη Δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή.

Να είμαστε καθαροί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτό προκύπτει ήδη ερμηνευτικά από την ισχύουσα ρύθμιση. Είναι όμως σημαντικό να διευκρινισθεί, για να αποκλείσουμε διά παντός αντιθετικές ερμηνείες, κατασκευές, για να κλείσουμε «παραθυράκια» που μπορεί να σκεφθούν να ανοίξουν κάποιοι στο μέλλον και κυρίως να διασφαλίσουμε ότι δεν θα οδηγηθούν στην ατιμωρησία τετελεσμένες ήδη πράξεις δωροδοκίας εφόσον αυτές ψαχτούν.

Η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ενσωματώσει στο Σύνταγμα τη στοιχειώδη και αυτονόητη αυτή ρήτρα θα αποτελέσει, με ευθύνη των Βουλευτών της Συμπολίτευσης, βαρύ πλήγμα για το πολιτικό σύστημα. Θα εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την υπόνοια της διατήρησης αδικαιολόγητων προνομίων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Η Βουλή και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του έχουν την ευκαιρία να δώσουν με την προσθήκη αυτής της διάταξης ένα καθαρό σήμα: Ότι για όλα τα πρόσωπα η Δικαιοσύνη θα μπορεί απερίσπαστη να διερευνά και να κάνει τη διαδικασία, όπως γίνεται, με τον κάθε πολίτη και δεν θα αναγκάζεται να στέλνει υποθέσεις στο αρχείο που έχουν μεγάλη έκταση στον δημόσιο λόγο, όπως για παράδειγμα πιθανόν θα μπορούσε να συμβεί με την υπόθεση της NOVARTIS.

Σε ποια χώρα συμβαίνει αυτό; Στη δική μας, που στην υπόθεση NOVARTIS το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης δεν βρήκε ούτε χώρο ούτε χρόνο σε κανένα πανελλαδικό κανάλι για να προβληθεί ολόκληρο, είτε αυτά είναι δημόσια είτε είναι ιδιωτικά. Έγινε πολύς λόγος το πρωί και για το ζήτημα του δημοσιεύματος των Financial Times. Εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι αυτά είναι σημαντικά ζητήματα, τα οποία απασχολούν μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και δεν πρέπει κανένας να θεωρεί ότι μπαίνουμε σε μια φάση επιστροφής στο παρελθόν και ατιμωρησίας. Διότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στις σχέσεις μας και μεταξύ μας και με τους πολίτες. Και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε.

Η θωράκιση του μέλλοντος δεν μπορεί να γίνει με λήθη και ατιμωρησία για τα ζητήματα του παρελθόντος. Η χώρα πριν από δέκα χρόνια χρεοκόπησε και χρεοκόπησε με συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες. Υπάρχει διάχυτο το αίσθημα της αδικίας και της ατιμωρησίας. Μας ταλάνισε πάρα πολύ το «όλοι μαζί τα φάγαμε» -που δεν τα φάγαμε όλοι μαζί- μας ταλάνισε πάρα πολύ το «όλοι ίδιοι είναι» -που δεν είμαστε όλοι ίδιοι- και μας ταλάνισε και το «και οι τριακόσιοι κλέβουν λιγότερο ή περισσότερο». Άρα, ιδού η ευκαιρία να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα συνολικά και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις του μέλλοντος να είναι πάνω σε προγράμματα και ιδέες και όχι για το εάν κάποιος βρίσκεται σε μια διαδικασία ελέγχου από τη Δικαιοσύνη ή όχι.

Σας ευχαριστώ πολύ.