«Δεν υπάρχει στο μυαλό κανενός πρόσφυγα ότι πάει στον παράδεισο, το μυαλό του είναι ότι φεύγει από την κόλαση της καθημερινότητας»

«Είμαι πάρα πολύ ανήσυχος από αυτά που λένε τα στελέχη της ΝΔ στο προσφυγικό. Δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Το βλέπουν, το παρατηρούν, προσπαθούν να το εξηγήσουν και δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, κάλεσε τη ΝΔ να κάνει τέσσερις κινήσεις στο προσφυγικό. «Πρώτον, να πιέσετε πολιτικά και διπλωματικά την Ευρώπη, τις κυβερνήσεις. Είμαστε δίπλα σας. Δεύτερο να οριοθετήσετε την στάση της Τουρκίας, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχει η χώρα. Θα είμαστε δίπλα σας και σε αυτόν. Τρίτον, να αξιοποιήστε όλες τις επιχειρησιακές δυνατότητες χωρίς να κάνετε αλλαγές σε σώματα ασφαλείας ώστε να γίνει μία καλή διαχείριση. Τέταρτον, να προετοιμάσετε τις τοπικές κοινωνίες – που στελέχη δικά σας τις έβαζαν τα προηγούμενα χρόνια να κραυγάζουν και να δημιουργούν πολώσεις – ότι έχουμε να διαχειριστούμε μία κρίση και πρέπει να ανοίξουν τις αγκαλιές τους για να δεχτούν αυτούς τους ανθρώπους».

Ο Κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση στο προσφυγικό καθώς τότε η χώρα ήταν πλήρως απροετοίμαστη, δεν υπήρχε η σημερινή υποδομή που φιλοξενεί πάνω από 50.000 ανθρώπους, ενώ δεν υπήρχε και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

«Αντιμετωπίσαμε μία ανθρωπιστική κρίση και ένα έντονο προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα. Ταυτόχρονα έκλεισαν τα σύνορα της Ευρώπης και δεχτήκαμε και από εκεί μία περαιτέρω πίεση. Η ΝΔ δεν έχει ανεξέλεγκτες ροές, χαίρομαι που καταλαβαίνουν ότι είναι γεωπολιτικό το ζήτημα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση όπου στη Μόρια βρίσκονται πάνω από 13.000 άνθρωποι, σε σχέση με τους 5.500 που υπήρχαν πριν την αλλαγή διακυβέρνησης. «Στα νησιά ήταν περίπου 10.000 – 15.000 και σήμερα υπάρχουν οι διπλάσιοι» τόνισε και απάντησε στις δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη. «Δεν υπάρχει στο μυαλό κανενός πρόσφυγα ότι πάει στον παράδεισο, το μυαλό του είναι ότι φεύγει από την κόλαση της καθημερινότητάς του».