Να ξεκινήσουμε από τα θετικά. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη και είμαστε περήφανοι για αυτήν. Με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου έκλεισε ένας πολύ σημαντικός πολιτικός κύκλος. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, βελτιώσαμε αισθητά όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες, σταθεροποιήσαμε την οικονομία και την βάλαμε στο δρόμο της ανάκαμψης, προωθήσαμε προοδευτικά νομοσχέδια στον χώρο των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Είμαστε περήφανοι για αυτά που αυτό το διάστημα πετύχαμε.

Στο λάθος τώρα. Δεν ήταν ένα. Λάθη κάναμε πολλά και για λόγους κυβερνητικής απειρίας. Δεν δημιουργήσαμε δεσμούς με την κοινωνία εκτός των βασικών πολιτικών δεσμεύσεων μας. Αργήσαμε να μιλήσουμε για τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και αυτό φάνηκε περισσότερο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ωστόσο, ο ελληνικός λαός έδειξε ότι και μας πιστεύει και μας εμπιστεύεται. Προφανώς και δε συγχώρεσε τα λάθη μας, αλλά μας δίνει το περιθώριο και την ευκαιρία που χρειαζόμαστε, σαν ο μοναδικός φορέας ελπίδας της Προοδευτικής Παράταξης.

Σε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης οφείλουμε να χτίσουμε μια νέα μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Διατηρήσαμε ψηλά τις δυνάμεις μας, καταφέραμε να εμφανίσουμε μια εντυπωσιακή εκλογική συσπείρωση, ειδικά μετά την ήττα των ευρωεκλογών, πετύχαμε ένα ποσοστό μόλις 3,9% κάτω από το ποσοστό των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.

Η συγκρότηση ενός μαζικού, δημοκρατικού, ευρωπαϊκού, αριστερού κόμματος που θα απαντάει στις σημερινές αγωνίες της κοινωνικής πλειοψηφίας και στις σύγχρονες προκλήσεις, οι οποίες αναδύονται στη νέα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου.

Με τα αποτελέσματα των εκλογών, οι προοδευτικοί πολίτες μάς ανέθεσαν ένα διπλό πολιτικό καθήκον και μια μεγάλη πολιτική ευθύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλει να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της κυβερνητικής του τετραετίας, όπως αυτά καταγράφηκαν στη συγκεκριμένη κοινωνική πραγματικότητα, στην αγορά εργασίας, στο κοινωνικό κράτος, στα δικαιώματα, στην εξωτερική πολιτική, αλλά και να φέρουμε στην επιφάνεια νέες ιδέες διακυβέρνησης και νέα προγραμματικά σχέδια.

Από την άλλη, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να χτίσουμε μια νέα μεγάλη κοινωνική συμμαχία, να οργανώσουμε με καλύτερους και ευνοϊκότερους όρους τη δημοκρατική και κοινωνική αναδιάταξη, απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και ως παράταξη και ως κοινωνία και ως χώρα.

Είμαστε ένα κόμμα της ευρύτατης Αριστεράς, με προέλευση και ραχοκοκκαλιά τις ιδέες της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, εκφράζοντας παράλληλα κι ένα σημαντικό μέρος της σοσιαλδημοκρατίας και των ανθρώπων της κεντροαριστεράς. Είμαστε ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα του 31,5%. Είμαστε ο ελληνικός προοδευτικός πόλος και πυλώνας του πολιτικού μας συστήματος, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη και οπισθοδρομική Νέα Δημοκρατία.

Πάνω σε αυτή την πολιτική πλατφόρμα θα δουλέψουμε και σε αυτήν θα αναπτύξουμε την πολιτική μας δράση το επόμενο διάστημα από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς όφελος της χώρας και των πολιτών.

Ο ρόλος που μας έδωσε ο λαός δεν ήταν απλώς αυτός του ισχυρού πόλου της Αριστεράς, ούτε απλώς θεσμικά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά του πολιτικού και κοινωνικού φορέα, ο οποίος οφείλει και έχει την ευθύνη να ανασυγκροτήσει τη μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, χωρίς αποκλεισμούς, ιδεοληψίες και πολιτικά σύνδρομα. Πάνω σε αυτό και πάνω στα επιτεύγματα της κυβέρνησης Τσίπρα «χτίζουμε» την επόμενη μέρα.

Το συνέδριο επιβάλλεται να είναι πλήρους αντιστοίχισης του εκλογικού, του κοινωνικού, του πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τον κομματικό μας φορέα, που μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει να εκφράσει το όλο της προοδευτικής παράταξης στη χώρα.

Μέχρι το συνέδριο, μπορούμε να δουλέψουμε στο ζήτημα της διεύρυνσης, αλλά κυρίως της εμβάθυνσης. Να ενσωματώσουμε τη συσσωρευμένη εμπειρία και δράσης μας αυτά τα χρόνια και να την μετουσιώσουμε σε απτή πολιτική και προγραμματική δράση.

 

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών

 

Δημοσιεύτηκε  στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2019.