Μόλις ένα μήνα στη διακυβέρνηση της χώρας, και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εστιάσει σε μια πολιτική ελέγχου του κράτους, υποβάθμισης των θεσμών και προώθησης πολιτικών που προσβάλλουν τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης πέρασε πρόσφατα δύο κατάπτυστες τροπολογίες που απορρυθμίζουν την αγορά εργασίας, φέρνουν τους εργαζόμενους με τη πλάτη στον τοίχο και «κλείνουν το μάτι» στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι τροπολογίες αυτές ξηλώνουν τις θετικές για τους εργαζόμενους νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προλειάνουν το έδαφος για αυθαίρετες, μη αιτιολογημένες απολύσεις. Αρκεί μονάχα να θυμηθούμε ότι το ίδιο καθεστώς υπήρχε και κατά τη διάρκεια της προηγούμενες θητείας Βρούτση στη κυβέρνηση Σαμαρά, που η εργοδοτική αυθαιρεσία ήταν ο κανόνας.

Από άποψη διαδικασίας τσαλαπάτησαν τα πάντα πριν καν κλείσουν μήνα, αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από την συνεδρίαση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση για την διαδικασία και το περιεχόμενο των άθλιων τροπολογιών Βρούτση. Έμειναν μόνοι τους και ψήφισαν αυτά που τους παρήγγειλε ο ΣΕΒ.

Στη Βουλή η νέα κυβέρνηση επιδεικνύει ένα σκληρό πρόσωπο, τσαλαπατώντας του θεσμούς με πρακτικές κάκιστης νομοθέτησης, μεθοδεύοντας με τρόπο ντροπιαστικό και προκλητικό για το Σύνταγμα και τους θεσμούς την αποπομπή της κ. Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η συνολική εικόνα τη κυβέρνησης Μητσοτάκη μέχρι σήμερα είναι μια εικόνα προχειρότητας, ιδεοληψιών και ακραίων εμμονών. Με βιασύνη και ρεβανσιστική διάθεση έφερε μέσα στον Αύγουστο διατάξεις για την κατάργηση του ασύλου, δείχνοντας με τρόπο ξεκάθαρο την αποστροφή της στο δημόσιο πανεπιστήμιο και σε όσα συμβολίζει και πρεσβεύει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, με την ίδια λογική έφερε τις ανατροπές στο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ΝΔ χτίζει με προκλητικό τρόπο ένα σκληρό δεξιό, «μητσοτακικό» κράτος, υποβαθμίζοντας τους ανεξάρτητους θεσμούς και επιχειρώντας να ελέγξει πλήρως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τη στιγμή που ένα σημαντικό μέρους του ευρωπαϊκού και διεθνούς Τύπου προβάλλει με τρόπο εγκωμιαστικό τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Τσίπρα σε κρίσιμους τομείς (δημοσίευμα Nature για την έρευνα και το χαρτοφυλάκιο του κ.Φωτάκη), η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να επιβάλει τη στρατηγική της σε όλα πολλές φορές ακυρώνοντας θετικές κατακτήσεις όχι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της χώρας.

Μετά την υπαγωγή της ΓΓ Ενημέρωσης απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, ακολούθησε ο διορισμός του διευθυντή του γραφείου Τύπου του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΕΡΤ, κίνηση που επαληθεύει για ακόμη μια φορά τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης και το πώς αντιλαμβάνεται την ενημέρωση: Όταν δεν περνούν τα fake news, θα περνά μια συγκεκριμένη Μητσοτακική «γραμμή» που θα υποβαθμίζει, εάν δεν εξαφανίζει πλήρως, τα «κακώς κείμενα» της κυβέρνησης.

Το να βάζεις τον διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ στη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ αποτελεί τον ορισμό της κομματικοποίησης, αλλά και της πολιτικής απάτης, με όσα λέγονταν προεκλογικά αλλά τα επανέλαβαν μετεκλογικά  και στον νόμο «επιτελικού κράτους».

Αφού αντιλαμβάνονται την αξιοκρατία και την αριστεία με διορισμό εκατοντάδων μετακλητών υπαλλήλων με απολυτήριο λυκείου, είναι λογικό να αντιλαμβάνονται την αντικειμενικότητα και την έγκυρη ενημέρωση με την τοποθέτηση του μέχρι χθες υπευθύνου τύπου του κ.Μητσοτάκη σε ρόλο προέδρου της ΕΡΤ. Αυτή είναι η ΝΔ, αυτή είναι η δεξιά. Δεν συμβαίνει πουθενά άλλου στην Ευρώπη.

Υπάρχουν όμως και οι θετικές ειδήσεις για την χώρα. Τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας από τη Βόρεια Μακεδονία, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την ενεργοποίηση διάταξης που προέβλεπε εξάμηνη μεταβατική περίοδο. Η κυβέρνηση επιβάλλεται να φροντίσει για την πιστή και απαρέγκλιτη  εφαρμογή της πατριωτικής και εθνικά ωφέλιμης συμφωνίας.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο και επίσης θετικό, η ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο του 2019 στο 17,2%, η μεγαλύτερη συνεισφορά της διακυβέρνησής μας στην ελληνική κοινωνία, στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό. Η ανεργία έπεσε 10% σε σχέση με το maximum, επι των ημερών μας.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής στη Β1 περιφέρεια Βορείου τομέα Αθηνών