Το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών είναι είτε η επιστροφή σε μία αποτυχημένη, κοινωνικά ανάλγητη και παρωχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική, είτε να προχωρήσουμε μπροστά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε ανάπτυξη με δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, με ενίσχυση της εργασίας, των δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους. 

Αυτά τα χρόνια, από το 2015 μέχρι σήμερα, δεν επιλέξαμε τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους, όπως έκαναν οι προηγούμενες ηγεσίες της περιόδου 2010-2014, προκαλώντας ύφεση και βυθίζοντας την οικονομία και την κοινωνία στο σκοτάδι. Αντίθετα, θέσαμε ως κεντρικό στόχο την έξοδο από τα μνημόνια, τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων, τη μάχη κατά των ανισοτήτων και την διαμόρφωση μιας βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής. 

Η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου για διάλογο και συγκλίσεις είναι ανοικτή και περισσότερο από ποτέ επίκαιρη. Οι πολίτες, οι συλλογικότητες και τα κινήματα πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, σε αυτό το πλατύ κάλεσμα που απευθύνουμε, ώστε να αποτρέψουμε μία μνημονιακή οπισθοδρόμηση, την επιστροφή σε αδιέξοδες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές , όπως αυτές αποτυπώνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ.

Το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου θα κρίνει εάν η Ελλάδα θα προχωρήσει με σταθερά βήματα προς την κανονικότητα, την αποκατάσταση των πληγών της κρίσης, τη δίκαιη ανάπτυξη με προστασία των αδύναμων, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Ή, αντίθετα, εάν θα οπισθοδρομήσει στην φτώχεια, την εργασιακή επισφάλεια, το ασφαλιστικό Πινοσέτ, την κατεδάφιση της δημόσιας Υγείας και της δημόσιας Παιδείας.

Η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να μιλήσουν καθαρά στον κόσμο και στην κοινωνία, να προβάλλουμε το κυβερνητικό μας έργο, που υλοποιήθηκε μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, και να επικοινωνήσουμε με κάθε τρόπο το πρόγραμμα και τις προτάσεις μας για την επόμενη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να  μιλήσει στους πολίτες, να τους κάνει συμμέτοχους στην πορεία προς την τελική έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία της Ελλάδας που οραματιζόμαστε και κάνουμε πραγματικότητα βήμα-βήμα. 

Για πρώτη φορά, μετά από δέκα χρόνια, έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε και να σχεδιάζουμε το δικό μας πρόγραμμα για την ερχόμενη τετραετία, ένα πρόγραμμα που καλείται να στηρίξει ο ελληνικός λαός, που δεν θα το εγκρίνει η τρόικα. Αυτή η εξέλιξη δεν ήταν καθόλου δεδομένη πριν από μερικά χρόνια, και είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι μας. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής μας έλεγε ότι «δεν θα αντέξουμε», βάζοντας διαρκώς εμπόδια στην έξοδο από τα μνημόνια και τη στήριξη της κοινωνίας. Τα καταφέραμε όμως, και τώρα ζητάμε τη στήριξη του ελληνικού λαού για να συνεχίσουμε σε ένα ασφαλές και ελπιδοφόρο μονοπάτι.   

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι υποψήφιος Βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών