Ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης παρευρέθηκε την Τρίτη 12/02/2019 στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος, στο Open Tv, με παρουσιαστές τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και τον Γιάννη Σαραντάκο και μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις των ημερών.

  • Κόκκινα δάνεια

Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας δεν υπήρχε καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν υπήρχε τίποτα. Νομοθετήσαμε την πιο ισχυρή προστασία πρώτης κατοικίας που υπάρχει στην Ευρώπη, γιατί πρέπει να καταλαβαίνουμε και με ποιο περιβάλλον συγκρινόμαστε. Θυμίζω ότι την προηγούμενη χρονιά υπήρχε ένα δικαιολογημένο άγχος για τα πόσα σπίτια θα βγουν στο σφυρί, 30χιλ, 40 χιλ ή 50 χιλ σπίτια… και βέβαια ήταν δικαιολογημένο το άγχος, αλλά είδαν όλοι ότι με τον ν. Κατσέλη-Σταθάκη που επεκτείναμε δεν ήρθε η καταστροφή, προστατεύθηκαν οι πρώτες κατοικίες.

Τώρα που λήγει αυτή η προστασία και πάλι αυτή η κυβέρνηση θα νομοθετήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με τους θεσμούς, και η πρόβλεψή μου είναι ότι και πάλι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία και θα είναι η πιο ισχυρή προστασία σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

  • Πιο ισχυρή και από τον ν.Κατσέλη;

Έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Είμαστε σε περίοδο ανάκαμψης της οικονομίας και θα προστατευθούν οι φτωχοί, οι αδύναμοι και οι μικρομεσαίοι.

Αντιλαμβανόμαστε τον πόνο που άφησε η κρίση και θα νομοθετήσουμε κάτι που δεν θα αφήσει τη λαϊκή και τη μεσαία κατοικία στον αέρα…

Θα πρέπει πρώτα να δούμε το νομοθετικό πλαίσιο και τα κριτήρια, και μετά να κάνουμε κριτική. Σε κάθε περίπτωση όμως, την τελική ευθύνη για τη νομοθεσία δεν την έχουν οι τράπεζες, την έχει η κυβέρνηση.

  • Παράταση του ν.Κατσέλη βλέπετε;

Θα δούμε τεχνικά τη διαδικασία, μόλις ετοιμαστεί το νέο νομοσχέδιο, το οποίο επαναλαμβάνω θα είναι η πιο ισχυρή πανευρωπαική προστασία πρώτης κατοικίας, τότε το νέο πλαίσιο θα αντικαταστήσει το καινούριο και θα έχει και πιο διευρυμένα χαρακτηριστικά από τον παλιό νόμο. Θα επιδιώξουμε να πιάνει όλες τις περιπτώσεις, να κάνει βιώσιμα τα χρέη των πολιτών και σε συσχετισμό με την ρύθμιση των 120 δόσεων θα δοθεί ένα σήμα επιστροφής στην ομαλότητα.

Επαναλαμβάνω, κανένας μικρός, μεσαίος, φτωχός και ανώτερος μεσαίος δεν έχει να φοβάται για την πρώτη κατοικία και θα δείτε για άλλη μια φορά, οι κινδυνολόγοι να διαψεύδονται.

Σωστά ανέφερε ο καλεσμένος σας ο κ. Γρηγοράκος, ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας τη δεκαετία του 1990 και του 2000 λειτουργούσε ασύδοτα. Έτσι ακριβώς διοικούσε το πολιτικό σύστημα και οι διορισμένες διοικήσεις των τραπεζών που έδιναν δάνεια σε όποιον ήθελε με ένα απλό τηλέφωνο…

Αυτή η διοίκηση που περιγράψατε στο τραπεζικό σύστημα  και έφτιαξε σκελετούς στα ντουλάπια, χρέη και διάλυση των τραπεζών είναι ο τρόπος λειτουργίας του παλιού πολιτικού συστήματος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Έχουμε νέα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα, έχουμε υγιή οικονομικά, πάμε να φτιάξουμε τις δομές και τις υποδομές ώστε να λειτουργεί με βιωσιμότητα. Δεν θα χρειαστεί καμία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών…

Ο κόσμος πληρώνει επί δέκα χρόνια τα σπασμένα της άθλιας δικής σας και του ΠΑΣΟΚ διαχείρισης, το Δεκέμβρη του 2015 έγινε η τελευταία, επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, δεν χρειάζεται καμία άλλη παρέμβαση.

Με βάσει τα όσα λένε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ανεξάρτητη ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλήρη και επιτυχή και μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους. Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα που έρχονται από το παρελθόν, γιατί βγήκαμε μετά από δέκα χρόνια μνημόνια και κοιτάμε να τα αντιμετωπίσουμε και με αυτή την έννοια ο πολίτης δεν έχει να ανησυχεί για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος και χρειάζεται εμπιστοσύνη και βοήθεια στο τραπεζικό σύστημα για να ανακάμψει και ζητώ από όλα τα πολιτικά κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα να κάνουν σκληρή αντιιπαράθεση αλλά το τραπεζικό σύστημα να μην το πετροβολούν, να έχει αυτονομία.