To Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 εκδήλωση με θέμα: «Παρουσίαση Πανελλαδικής Έρευνας Κοινής Γνώμης της Metron Analysis για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή των Ελλήνων».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Amalia Athens με χορηγούς επικοινωνίας το Reader.grInsider.grEleftherosΤypos.gr και Liberal.gr
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: Ο κ.Στράτος Φαναράς (Πρόεδρος Δ.Σ. & Δ/νων Σύμβουλος Metron Analysis), ο κ.Κώστας Ζαχαριάδης (Δ/ντης Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ), ο κ.Γιώργος Κουμουτσάκος (Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών ΝΔ), ο κ.Ανδρέας Λοβέρδος (Βουλευτής Β’ Αθηνών ΚΙΝΑΛ-τ.υπουργός), ο κ.Δημήτρης Ιατρίδης (Διεθνολόγος-Δικηγόρος, Στέλεχος ΝΔ) και ο κ.Σπύρος Καρανικόλας (Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου ανάμεσά τους πολιτικοί, στρατηγοί και ναύαρχοι ε.α., πρέσβεις, εκπρόσωποι του Ελληνικού Διπλωματικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι Ξένων Διπλωματικών Αποστολών στην Ελλάδα, κληρικοί, δημοσιογράφοι και φοιτητές. Ιδιαίτερη τιμή για το ΚΕΔΙΣΑ αποτέλεσε η παρουσία της Α.Ε. κ. Aleksandar Sunko Πρέσβη της Κροατίας στην Ελλάδα και της κας Αικατερίνης Παπαθανασίου, Προέδρου του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (ΗΠΑ) στην Ελλάδα.

Ακολουθούν η πρωτολογία, η δευτερολογία καθώς και οι απαντήσεις του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδη.

Πρωτολογία 

Θεωρώ πάρα πολύ χρήσιμα εργαλεία τις δημοσκοπήσεις και τις μετρήσεις τις κοινής γνώμης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τα θεωρώ καθοριστικά για τη θέση που πρέπει να παίρνουν οι πολιτικές δυνάμεις απέναντι στα μείζονα και εθνικά ζητήματα. Δεν τις απαξιώνω τις παρακολουθώ αλλά θεωρώ ότι οι πολιτικές δυνάμεις πέρα από το να εκφράζουν τις κοινωνικές τάσεις έχουν και μια σημαντική ευθύνη να καθοδηγούν την κοινωνία αλλιώς δεν θα είχαμε πολιτικό σύστημα θα είχαμε δημοσκόπους και αναλυτές να εφαρμόσουν την οπλιτική και αυτό νομίζω ότι το έκανε το χώρο μου και το κόμμα μου τι μέρες αυτές και το κάνανε και άλλα κόμματα όταν έπρεπε στη σύγχρονη ελληνική ιστορία παίρνοντας κόστος και ευθύνη και δικαιώθηκαν αργότερα.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε μια αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε όλη την Ευρώπη. Πολλά κόμματα και από τον χώρο της κεντροαριστεράς και από τον χώρο της κεντροδεξιάς πιεζόμενα από τις δημοσκοπήσεις αντί να τηρήσουν τις ιδρυτικές ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας παρασύρθηκαν και έτειναν σε πολιτικές οι οποίες παραχώρησαν μεγάλο πολιτικό ορίζοντα στις δυνάμεις της ακροδεξιάς. Όποιος δει πως διαμορφώνεται ο εκλογικά πολιτικός χάρτης σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης θα καταλάβει το επιχείρημα. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι τις δημοσκοπήσεις δεν τις προσέχουμε ή τις πετάμε.

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών είδαμε την αποτύπωση πολύ σκληρών στερεότυπων. Όσο και αν προσπαθήσαμε να συζητήσουμε κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου  με επιχειρήματα στο δημόσιο διάλογο, τις περισσότερες φορές αυτή η συζήτηση κινήθηκε σε πλαίσια συνθημάτων και λιγότερο σε αυτά των πραγματικών επιχειρημάτων. Ακόμα και σήμερα που έχει ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει θετικό πρόσημο τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή , πολλά πράγματα στη συνείδηση της κοινής γνώμης παραμένουν νεφελώδη γιαυτό και αποτυπώνονται αυτές οι δημοσκοπικές τάσεις .

Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η Ελλάδα εδώ και 70 περίπου χρόνια αποκαλεί τη γειτονική χώρα με ένα όνομα το οποίο στο συνθετικό του έχει καθαρά τον όρο Μακεδονία. Και αναφέρομαι αρχικά στη Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας , στη συνέχεια στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας , από το 1995 και μετά στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τώρα πια στην Βόρεια Μακεδονία. Άρα λοιπόν τα περί μείζονος εθνικής υποχώρησης, δεν υφίστανται και θεωρώ ότι όποιος δει με απόσταση την ιστορική πραγματικότητα οφείλει να πάρει απόσταση και από αυτές τις ακρότητες.

Αυτό που έγινε λοιπόν προχθές είναι ότι κατοχυρώσαμε την αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία για εμάς, με τη γειτονική χώρα να αλλάζει το σύνταγμα της εν καιρω ειρήνης. Την Ελλάδα τη συμφέρει να έχει στα βόρεια σύνορά της μια ευρωπαϊκή συνεργατική χώρα με την οποία να έχει καλές και ειρηνικές σχέσεις. Γι’αυτόν το λόγο οι εθνικισμοί πρέπει να ηττηθούν και στις δύο πλευρές των συνόρων, διότι ο εθνικισμός, η πατριδικαπηλία και οι συμφωνίες της επιβολής είναι αυτά που έχουν ταλαιπωρήσει τα Βαλκάνια τον δύκολο 20ο αιώνα. Αντίθετα τέτοιου είδους διμερείς ή τριμερείς διεθνείς συνθήκες πρέπει να διατάσσουν τα πράγματα στη γεωστρατηγική σκακιέρα. Το κρίσιμο στοίχημα της επόμενης μέρας είναι να στεριώσει αυτή η συμφωνία στις συνειδήσεις των λαών. Διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα, η οποία δημιουργεί ένα νέο δεδομένο, και μια βάση για την επόμενη μέρα και  ανεξάρτητα από το πώς μετράνε οι δημοσκοπήσεις, το μεσομακροχρόνιο όφελος για τη χώρα θα είναι μεγάλο.

Αν λοιπόν υπάρξει μια εθνικιστική κυβέρνηση μας δημιουργεί πρόβλημα είτε λέγεται έτσι είτε λέγεται αλλιώς.  Και γι’αυτό εμείς υποστηρίζουμε ότι οι εθνικισμοί και η πατριδοκαπηλία πρέπει να ηττηθούν και στις δύο πλευρές των συνόρων. Διότι ο εθνικισμός, η πατριδοκαπηλία, οι συμφωνίες της επιβολής είναι αυτές οι οποίες έχουν ταλαιπωρήσει τα Βαλκάνια τον δύσκολο 20ο αιώνα. Βεβαίως έχουμε πρόβλημα εαν υπάρχει μια εθνικιστική κυβέρνηση, είτε είναι στη Fyrom, είτε είναι στην Αλβανία είτε είναι στη Βουλγαρία, είτε είναι στην Τουρκία ή οπουδήποτε. Διότι είναι πηγή αναταραχής, εντάσεων, μισαλλοδοξίας και συγκρούσεων. Γιάυτό αυτές οι συνθήκες, οι πολυμερείς , οι διμερείς , οι διεθνείς, πρέπει να διατάσουν τα πράγματα στη γεωστρατηγική σκακιέρα, ώστε να μη δίνουν επιχεηρήματα στους εθνικιστές περί αλυτρωτισμού.

Αυτό ήταν το λάθος της συμφωνίας των Βερσαλλιών. Αυτό είναι το λάθος όσων καταλαβαίνουν ότι πρέπει να επιβάλλουμε μια κατάσταση στη γειτονική χώρα, όχι με ισορροπία αλλά δια της επιβολής τώρα που εμείς είμαστε πολύ πιο ισχυροί. Δεν γνωρίζω το βάθος και το εύρος της διαπραγμάτευσης. Αυτή είναι μια συνολική συμφωνία και καλό είναι να μην την τεμαχίζουμε. Κάναμε και εμείς βήματα ισορροπίας όπως έπραξαν και οι γείτονες και δεν δέχομαι με ευκολία ότι εμείς πράξαμε τις μείζονες και εκείνοι τις ελάσσονες, διότι τα λεγόμενα του VMRO στον Ζόραν Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία,περί ξεπουλήματος της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα είναι αντίστοιχα με αυτά προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά περί ξεπουλήματος της Ελλάδας.  Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία, η οποία όμως για να μπορέσει να ευδοκιμήσει πρέπει να στεριώσει στις συνειδήσεις των λαών και αυτό είναι το κρίσιμο στοίχημα της επόμενης μέρας.

Κατά τη γνώμη μου δεν τίθεται απολύτως κανένα ζήτημα δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης. Έτσι άλλωστε λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία, ο κανονισμός της Βουλής και του Συντάγματος, και η ευθύνη των βουλευτών στο παρόν και το μέλλον της χώρας.

Απο όποια οπτική και αν το δει κανείς, διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα, η οποία δημιουργεί ένα νέο δεδομένο και μια βάση για την επόμενη μέρα και  ανεξάρτητα από το πώς μετράνε οι δημοσκοπήσεις, το μεσομακροχρόνιο όφελος για τη χώρα θα είναι μεγάλο.

Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν και σημαντικοί πολιτικοί από την αντιπολίτευση που αναγνωρίζουν τα θετικά αυτής της διαδικασίας και ότι σε ζητήματα χειρισμών στο πλαίσιο μιας πολιτικής πόλωσης και σύγκρουσης θα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο γενναία και μεγάλα βήματα προς  την κατεύθυνση της ευρύτερης πολιτικής συνεννόησης.

Εδώ είμαστε όμως και από εδώ και πέρα μπορούμε να έχουμε έναν βηματισμό, ο οποίος να μας επιτρέπει, να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα, αναγνωρίζοντας πραγματικότητες χωρίς να έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι η μια άποψη είναι απολύτως σωστή και η άλλη απολύτως λάθος .

Δευτερολογία 

Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα στο πως διεξάγετε η ενημέρωση. Υπάρχει στη ρηματική διακοίνωση για Μακεδονικό λαό το λένε και σε πολλά media. Πια είναι η πραγματικότητα και πιο είναι το fake news; Ότι στην ίδια την ρηματική διακοίνωση και το δεσμευτικό κείμενο για την γειτονική χώρα δεν υπάρχει αναφορά για Μακεδονικό λαό όπως δεν υπάρχει και στη συμφωνία, υπάρχει στο παράρτημα το οποίο είναι ερμηνευτικό της ρηματικής διακοίνωσης το οποίο δεν έχει καμία νομική συνέπεια και δεν αποτελεί νομικό δεσμευτικό κείμενο για την χώρα, αναφορά για Μακεδονικό λαό. Η εξήγηση που δίνεται από το Υπουργείο εξωτερικών και από την γείτονα είναι ότι αυτοί με αυτό τον τρόπο αναφέρονται στον απόδημο λαό τον δικό τους. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε την ύπαρξη ούτε έθνους ούτε λαού.

Πολύ κακώς ο Κύριος Ζάεφ αποκαλεί την χώρα του ως Μακεδονία υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο τις επόμενες δέκα μέρες μέχρι να κυρωθεί το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ οπότε τίθεται σε ισχύ η συμφωνία και για αυτούς. Δε θα μπορεί στην συνέχεια να αποκαλεί την χώρα του ως Δημοκρατία της Μακεδονίας όπως την αποκαλούσαν δηλαδή 27 χρόνια , θα πρέπει να συμμορφωθεί και εάν δεν το κάνει η Ελλάδα θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά.

Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται.  Θα διαφυλάξουμε αυτή την διαδικασία δεν πρέπει να αμφιβάλει κανείς με αυτό.

Το Σκοπιανοί δεν γράφεται πουθενά. Δεν υπάρχει αυτή η λέξη πουθενά. Είναι μακεδόνες πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και θα υπάρξουν αναφορές για Έλληνες και Β. Μακεδόνες όπως τόσα χρόνια υπάρχουν αναφορές για Μακεδόνες σκέτο. όπως υπάρχουν και υπήρχαν αναφορές ότι ήταν οι συνεχιστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είχαν γεμίσει την χώρα τους με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φίλιππου και της Ολυμπιάδας. Όλα αυτά αλλάζουν. Αυτή η συμφωνία στο άρθρο 7 κερδίζει για την Ελλάδα την αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία.

Προκειμένου κάποιοι να καβαλήσουν το δημοσκοπικό κύμα αλλάξανε θέσεις ετών. Ο κος Βενιζέλος τον Σεπτέμβρη του 2014 στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ έλεγε ονομασία σύνθετη με όρο την Μακεδονία, ο αείμνηστος  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο κος Σαμαράς σε συνέντευξή του, η κα Μπακογιάννη στις προγραμματικές της δηλώσεις στην βουλή. Γιατί όλοι οι δημοσιογράφοι όταν συζητάγαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια για την χώρα ρωτούσαν και υπάρχουν τα βίντεο με την αναφορά και οι πολιτικού τοποθετούνταν και έλεγαν το θέμα της χώρας; Η διαπραγματευτική γραμμή της χώρας ήταν το ζήτημα του erga omnes , της σύνθετης ονομασίας και είναι ατό το οποίο κερδήθηκε και θεωρούταν από το πολιτικό σύστημα όταν εμείς ήμασταν το 4% αυτό το ζήτημα ως δευτερεύον αλλά και δεν έβαζαν το θέμα της ιθαγένειας και της ταυτότητας ως πρωτεύον.

Το θέμα ξεκίνησε το 95 με ενδιάμεση συμφωνία α να βρεθεί μια λύση σύντομα, πέρασαν 27 χρόνια και είχαν αναγνωρίσει μονομερώς την FYROM ως Μακεδονία 140 χώρες. Από το 2004 το είχαν αναγνωρίσει και οι ΗΠΑ και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει να σου ασκούν πίεση οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Σχετικά με το ζήτημα του ΒΕΤΟ. Το ΒΕΤΟ χρησιμοποιείτε στην διεθνή πολιτική, στην διπλωματία, στην εξωτερική πολιτική για να πετύχεις σκοπούς  οι οποίοι έχουν από την δική σου πλευρά την πρόταση μιας διεξόδου. Δεν χρησιμοποιείτε σε μια λογική αδιέξοδη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ηγεμονική δύναμη μόνο με την χρήση ΒΕΤΟ ή με την χρήση εμπάργκο. Αυτές οι πολιτικές επιλογές δεν κάνουν καλό γιατί δημιουργούν πολύ περισσότερους εχθρούς από τους διαύλους που σπάνε.

Το 2008 που διαπραγματευόταν η κα Μπακογιάνη εμείς τότε είχαμε συνταχθεί με την γραμμή της σύνθετης ονομασίας και είπαμε «ναι» κάτι που δεν κάνουν τα τώρα αντιπολιτευτικά κόμματα.

Η θετική άμεση συνέπεια είναι η ένταξη της γείτονας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Δεν ζήσατε πέρυσι με το προσφυγικό τι σημαίνει η Ελλάδα να μην έχει ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνει η παρέμβαση της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή;

Όταν γίνεται μια ιστορική τομή κανένας δεν την αντιλαμβάνεται στην χρονικότητά την οποία συμβαίνει. Οι χρονικές τομές αποτυπώνονται σε μεταγενέστερο χρόνο. Άρα λοιπόν το ποιος έχει δίκιο θα φανεί στο μέλλον.

Το πιο θέση θα πάρει η FYROM όταν θα μπουν τα θέματα με την Τουρκία συναρτάται από το πως θα διαρθρώσουμε εμείς την θέση μας στην περιοχή πως θα κάνουμε τις συμμαχίες μαζί της. Εάν αφήναμε την FYROMως είχε μέχρι προχθές θα πήγαινε με τα Τουρκικά νερά. Όσο πιο ενωμένοι είμαστε τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα.

Είναι απολύτως σαφές ότι δεν συμφωνήθηκε εθνικότητα αλλά ιθαγένεια. Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος είναι πολυεθνοτική η γειτονική χώρα, υπάρχουν Σλάβοι, Βούλγαροι, Αλβανοί κλπ. Εάν θέλουμε να μην αισθάνεται ένας λαός στενοχωρημένος και θιγμένος να προσγειώσουμε τα πράγματα στην πραγματική διάσταση γιατί εάν από το πρωί έως το βράδυ του παρουσιάζονται τα πράγματα σαν να έχει πέσει στην χώρα μια μαύρη πέτρα είναι λογικό να αισθάνονται με αυτό τον τρόπο. Ένα είχαν το θάρρος και την γενναιότητα να μιλήσουν με τρόπο διαφορετικό και να βάλουν τα πράγματα  στην πραγματική τους διάσταση τότε ο λαός μας δεν θα ήταν θλιμμένος.

Τέλος το άρθρο 18 και 180 ψήφοι αναφέρονται σε παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας εμείς δεν θεωρούσαμε ότι συνέτρεχε κάποιος τέτοιος λόγος γι΄ αυτό και πήγαμε με την απλή πλειοψηφία όπως έχουν κυρωθεί μια σειρά από τέτοιου είδους συνθήκες στην Βουλή των Ελλήνων.

Απαντήσεις 
 

Δεν θεωρώ όλους όσους διαφωνούν όλους φασίστες  απλώς πρέπει να προσέχουν οι ήπιοι δημοκράτες  που διαφωνούν και ποιοι δίνουν τον τόνο .

Το αμετάκλητο της συμφωνίας είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε πίσω από το Βόρεια Μακεδονία στο Μακεδονία και αυτή είναι η επιτυχία της συμφωνίας. Εμείς έχουμε το ισχυρό διεθνές διπλωματικό κεφάλαιο . το internet σήμερα γράφει ως Μακεδονία τους γείτονες και στο μέλλον δεν θα τους γράφει ως Μακεδονία αλλά ως Βόρεια Μακεδονία  και Μακεδονία μόνο εμάς.

Το θέμα είναι η δημοκρατική τάξη.

Ο κος Ιατρίδης λέει δεν μπορώ να τους λέω Μακεδόνες. Μα αγαπητέ κύριες Ιατρίδη την περίοδο που ήσασταν εσείς κυβέρνηση σφραγίζατε διαβατήρια τα οποία λέγατε ότι ήταν Μακεδόνες  πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το είχατε αποδεχτεί αυτό. Ας μην υποκρινόμαστε. Εμείς  θα σφραγίζουμε διαβατήρια που δεν θα γράφουν επάνω  Δημοκρατία της Μακεδονίας θα γράφουν Βόρεια Μακεδονία . Αυτή είναι η διαφορά.

Για εμάς είναι καθαρά τα ζητήματα που συμφωνήθηκαν το όνομα erga omnes, η ιθαγένεια και το γλωσσικό ζήτημα ο καθένας με τις αναφορές που κάνει .