Υπέρ της λύσης στο Ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ εμφανίζεται ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην Κυριακάτικη kontranews, σημειώνει πως «υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές».

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα μειωθούν οι συντάξεις το 2019, ο κ. Ζαχαριάδης τονίζει ότι «Προς το παρόν ο νόμος ισχύει» και προσθέτει ότι «με ή χωρίς ΔΝΤ η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με καθαρή έξοδο και αυτό προϋποθέτει την βιώσιμη ρύθμιση του χρέους όπως περιγράφεται στο Eurogroupτου Ιουλίου του 2017».

Τέλος, χαρακτηρίζει άστοχη και κενή περιεχομένου τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ σε άλλο μήκος κύματος, σημειώνει ότι «θα ήθελα  με το Ποτάμι και  το Κίνημα Αλλαγής να έχουμε περισσότερες συμπτώσεις παρά αποκλίσεις όπως γίνεται με την Αριστερά, στην Σοσιαλδημοκρατία και την Οικολογία στην Ευρώπη».

Πλησιάζουμε σε συμφωνία τελικώς κ. Ζαχαριάδη με την ΠΓΔΜ; Τι βλέπετε;

Δεν έχω εκτενή ενημέρωση. Ξέρω σχεδόν ότι ξέρουν όλοι οι πολίτες. Θέλω να υπάρξει λύση. Οι δύο κυβερνήσεις φαίνεται ότι κάνουν εξαιρετική και σε βάθος δουλειά. Συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΠΓΔΜ ώστε να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία με οφέλη και για τις δύο πλευρές για την ανάπτυξη, τη σταθερότητα, την καλή γειτνίαση στη περιοχή. Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν «μεγαλύτερες ευαισθησίες», συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν διαφωνίες. Εδώ υπερασπιζόμαστε, όχι τις προσωπικές μας απόψεις, αλλά τις εθνικές θέσεις.  Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή, όμως πρέπει αυτό να το αποδεικνύουν και οι ενέργειες μας.

Επειδή οι ΑΝΕΛ εγείρουν ενστάσεις. Θεωρείτε ότι μπορεί κάπου στο βάθος να υπάρχει παράθυρο για να αλλάξουν τη στάση τους;

Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον στην ερώτηση σας. Θα μου επιτρέψετε όμως να θέσω το θέμα αυτό λίγο διαφορετικά. Πρέπει να λυθεί η διένεξη μας με τη FYROM; Πιστεύουμε ότι η χώρα μας έχει ισχυρό συμφέρον από αυτό; Θεωρούμε ότι υπάρχει μια ευκαιρία να κλείσουμε με όφελος για την Ελλάδα ένα σημαντικό θέμα εξωτερικής πολιτικής; Εάν ναι, πράγμα που πιστεύω, υπάρχει ένα ευρύ πεδίο διαλόγου και αναζήτησης ουσιαστικών πολιτικών συναινέσεων. Οι αντιθέσεις είναι εμφανείς αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί στον κατάλληλο χρόνο και στη βάση μιας ολοκληρωμένης πρότασης και από τους ΑΝΕΛ. Να προσθέσω εδώ, επίσης, ότι μια εθνικά συμφέρουσα λύση στο θέμα της FYROM μπορεί να αποτελέσει και έναν πιλότο για την αναζήτηση πραγματικού πολιτικού  διαλόγου και πολιτικών συναινέσεων και για άλλα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα στην εξωτερική της πολιτική.

Στο πεδίο της οικονομίας τώρα. Κατά τη δική σας γνώμη η χώρα δεν έχει υψηλή φορολογία;

Η φορολογία είναι υψηλή, είναι άδική και πολλές φορές ιδίως όταν αθροίζεται με ασφαλιστικές εισφορές για τα μεγαλύτερα εισοδήματα γίνεται ασήκωτη. Αυτό είναι το τίμημα της χρεοκοπίας της χώρας την περίοδο 2009 – 2010 και η καταστροφική διαχείριση της κρίσης την περίοδο 2010 – 2014 που η οικονομία συρρικνώθηκε 25% με την καταστροφική διαχείριση των δύο πρώτων μνημονίων και οι επιβολές φόρων στο τρίτο πρόγραμμα. Η μείωση της φορολογίας χωρίς να γκρεμίσουμε την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας είναι βασικό μας μέλημα την περίοδο 2019 – 2023, με αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας, μείωση της ανεργίας.

Οι συντάξεις την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα κοπούν ή όχι;

Αυτή τη στιγμή  και για τις επόμενες 50 μέρες ο υπ’ αριθμόν ένα εθνικός στόχος είναι η καθαρή έξοδος της χώρας μας από το μνημόνιο και η βιώσιμη ρύθμιση του χρέους. Μετά σε συνθήκες μεγαλύτερης δημοσιονομικής ελευθερίας κι όχι ασυδοσίας όπως γινόταν μέχρι το 2009 – 2010 θα έχουμε δυνατότητες να δούμε πτυχές των στρεβλώσεων και των λαθών στις πολιτικές που επιβλήθηκαν στη χώρα από το 2010 ως σήμερα αλλά και τι ίσχυε πριν την κρίση. Θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά μου να πω «θα γίνει» ή «δεν θα γίνει». Σας απαντώ ευθέως, όσοι έχουμε ειλικρινή ανησυχία και δεν το αξιοποιούμε για να πιέσουμε πολιτικά την κυβέρνηση να δώσουμε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να το δει στην ώρα που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατό. Προς το παρόν ο νόμος ισχύει. Θέλω να είμαι όμως ειλικρινής μαζί σας με ενοχλεί η υποκρισία όσων πρότειναν πιστοληπτικές γραμμές στήριξης που θα απέκλειαν κάθε διαπραγμάτευση ή αλλαγή να το παίζουν ευαίσθητοι. Αλήθεια αν γίνουν την επόμενη Κυριακή εκλογές η ΝΔ που νομίζει ότι θα τις κερδίσει τι προτίθεται να κάνει αναφορικά με το ζήτημα;

Οι συζητήσεις για το χρέος κυλούν ομαλά; Εκτιμάτε ότι το ΔΝΤ θα φύγει τελικά από το Πρόγραμμα;

Με ή χωρίς ΔΝΤ η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με καθαρή έξοδο και αυτό προϋποθέτει την βιώσιμη ρύθμιση του χρέους όπως περιγράφεται στο Eurogroupτου Ιουλίου του 2017. Δεν είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις για το κεντρικό ζήτημα της χώρας από το 2010 αλλά εκτιμώ ότι θα καρποφορήσουν με τη συμβολή όλων. Η Ελλάδα προσέρχεται στη τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων ισχυρότερη οικονομικά και διαπραγματευτικά περισσότερο από ποτέ στην ιστορική φάση 2010 2018. Τώρα πια μας υπολογίζουν, μας ακούν, μας σέβονται ξανά. Ανακτούμε την αξιοπιστία και το χαμένο κύρος της χώρας που θρυμμάτισαν το πολιτικό και διαπραγματευτικό κεφάλαιο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για χρόνια.

Τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη πως την κρίνετε;

Προσωπικά την κρίνω άστοχη και κενή περιεχομένου. Δε θα είμαι όμως εγώ ο κριτής αλλά ο λαός.  Δε μιλάω κυρίως για το ιδεολογικό περιεχόμενο που προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από γενικότητες και μεγαλοστομίες αλλά γι αυτή καθεαυτή την ουσία της πολιτικής του πρότασης και της αμηχανίας του να προσαρμόσει και να δικαιολογήσει όλες τις πολιτικές των προκατόχων του και κυρίως τις εφαρμοσμένες πολιτικές των μνημονίων συνδυάζοντας τες με ένα μελλοντικό κενό το οποίο δεν είναι καν προσδιορίσιμο. Με λίγα λόγια, δεν μπορείς να μιλάς για κάτι νέο, όταν φορτώνεσαι στην πλάτη σου τις πολιτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα και δε μπορείς να μιλάς επίσης, ακόμα περισσότερο, για το μέλλον όταν δεν έχεις αποδεχτεί τις επιτυχίες και την προσαρμογή που έχει πετύχει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια με τις θυσίες του. Όταν  έρθει λοιπόν η ώρα των εκλογών, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε απλά και κατανοητά για το διακύβευμα των εκλογών που θα είναι: με τις πολιτικές δυνάμεις, τα κόμματα και τους ανθρώπους που μας έβαλαν στα μνημόνια ή με αυτούς που μας έβγαλαν από αυτά;

Με φόντο την ένταση που καταγράφεται στο εσωτερικό της Κεντροαριστεράς. Κατά τη γνώμη σας το Ποτάμι έχει λόγο ύπαρξης;

Φυσικά έχει λόγο ύπαρξης όπως όλα τα κόμματα που μας ψήφισε ο ελληνικός λαός για να τον αντιπροσωπεύουμε στη Βουλή. Το Ποτάμι επέλεξε για τον εαυτό του να γίνει κομμάτι του Κινήματος Αλλαγής και να ανασυντεθεί σε ένα συγκεκριμένο χώρο του πολιτικού μας συστήματος που διαρκώς αναδιατάσσεται και βρίσκεται σε διαρκή κρίση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θεωρώ θετικό ότι και με το Ποτάμι και με πολλούς από τον χώρο της προοδευτικής κεντροαριστεράς έχουμε συμπτώσεις σε μια σειρά ζητημάτων που για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στοιχεία της πολιτικής του ταυτότητας αλλά και σημεία αναφοράς στην μεταρρυθμιστική του ατζέντα. Θα ήθελα και με το Ποτάμι και μα το Κίνημα Αλλαγής να έχουμε περισσότερες συμπτώσεις παρά αποκλίσεις όπως γίνεται με την Αριστερά, στην Σοσιαλδημοκρατία και την Οικολογία στην Ευρώπη.

Και στα του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή είδαμε μια μεγάλη εκδήλωση τη βδομάδα που πέρασε. Οικοδομείται το «αντίβαρο» των 53;

Και στην κεντρική πολιτική και στην εσωκομματική συζήτηση δεν προσδιορίζομαι ως «αντί» κάτι… Η τοποθέτησή μας και ο προσδιορισμός μας είναι στη βάση των προτάσεων. Προσπαθούμε να απαντήσουμε τα εξής: Τι σημαίνει κόμμα της ευρύτατης Αριστεράς και της πλατιάς προοδευτικής παράταξης το 2018; Τι σημαίνει κόμμα ιδεολογικά ανοιχτό, πολυσυλλεκτικό με στρατηγική για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολλών και όχι των ελίτ; Πώς οργανώνεται και συμμετέχει κανείς σε ένα κόμμα σήμερα με δεδομένη την επίδραση των νέων τεχνολογιών αλλά και τον σύγχρονο τρόπο ζωής;

Είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία του κόμματος;

Όχι δεν είμαι. Μπορούμε να τα πάμε πολύ καλύτερα. Το έχουμε παραμελήσει λίγο το κόμμα. Με ειλικρίνεια και συντροφικότητα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα όποια λάθη μας, να διορθώσουμε όπου χρειάζεται την πορεία μας, να υπερασπίσουμε αλλά και να προβάλλουμε περισσότερο αποτελεσματικά τα όσα θετικά πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, που είναι πολλά, δεν ήταν αυτονόητα, δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν και είναι ενδεικτικά για τις δυνατότητες στο μέλλον.Το 2019 υπάρχουν τρεις σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο πρέπει να προετοιμαστεί οργανωτικά και πολιτικά, οφείλει να αποτελέσει το βασικό «κορμό» μιας νέας δυναμικής ευρωπαϊκής κυβερνώσας αριστεράς με βάσεις και κοινωνικά ερείσματα.

ΠΗΓΗ: LEFT.GR