Ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης που θα συμβολίσει τη μετάβαση από την περίοδο της μνημονιακής βαρβαρότητας στην επόμενη ημέρα.

Μιλώντας για το τι θα συμβεί μετά τη λήξη του μνημονίου ο κ. Ζαχαριάδης υποστήριξε ότι «φεύγουμε από τη στραγγαλιστική επιτροπεία και πάμε σε μια εποπτεία που σιγά σιγά θα ομαλοποιείται και θα ισχύει ότι και για όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό χρέος για την Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία κ.α.». «Μεγάλο εθνικό στοίχημα είναι να βγει η χώρα από τα μνημόνια» σημείωσε προσθέτοντας  ότι όταν συμβεί αυτό από την επόμενη μέρα θα συζητήσουμε την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μέτρων.

Ο κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε ότι το ΔΝΤ έχει μόνιμα πεσιμιστικές προβλέψεις που δεν επαληθεύονται. Η εκτίμηση είναι ότι θα περάσουμε πολύ πάνω από τον πήχη και δεν υπάρχουν τα εφιαλτικά σενάρια που προαναγγέλλονταν τους προηγούμενους μήνες αλλά μπαίνουμε σε μια νέα πραγματικότητα.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Ζαχαριάδης παραδέχθηκε πως ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αντικατασταθεί από έναν μικρότερο και αναλογικότερο φόρο. Όπως σημείωσε η αποτύπωση πρέπει να γίνει με τις αντικειμενικές αξίες του 2016-2018 και όχι με εκείνες του 2007.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη είναι τα αντίμετρα να εφαρμοστούν ως αντίβαρο στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί ώστε να διανεμηθεί στους πιο αδύναμους και να «ξαλαφρώσουμε τη βαριά και άδικη φορολογία για κάποια εισοδήματα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα συμβολίσει τη μετάβαση από μια περίοδο οικονομικής σκληρότητας και βαρβαρότητας, τα χρόνια των μνημονίων στην επόμενη μέρα στο φόντο της ανάπτυξης και της ανακούφισης».